Nieuw van Phonak: Roger Select en Roger Table Mic II

25 april 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Phonak introduceert de nieuwe Roger Select microfoon en Roger Table Mic II. De Roger Select is een nieuw type microfoon die in staat is om geheel automatisch in te zoomen op één van de sprekers die zich rondom de microfoon bevindt. De Roger Select is bedoeld voor kleine gezelschappen en kan op tafel worden neergelegd, maar ook op het lichaam worden gedragen.
De nieuwe Roger Table Mic II is een verbeterde versie van de eerder uitgebrachte Roger Table Mic. De Roger Table Mic II kent nu ook de automatische zoom functie (Multibeam Technology) zoals ook in de Roger Select is toegepast.
Onderzoek naar de Multibeam Technology laat zien dat het verstaan in situaties die overeenkomen met een lawaaiig restaurant of vergadering met maar liefst 61% verbetert ten opzichte van de situatie met alléén hoortoestellen.

Roger Select

Roger Select in drie kleuren verkrijgbaar

Roger Select

Situaties met veel rumoer en met meerdere sprekers die zich op verschillende afstanden bevinden, zijn vaak een flink probleem voor slechthorenden. Hoortoestellen kunnen op korte afstand met behulp van ingebouwde richtingmicrofoons zich richten op de spreker. Op grotere afstand zijn de hoortoestellen daar niet meer effectief in. Dan kan de Roger Select microfoon uitkomst bieden. Roger Select is een microfoon die u midden op tafel legt en die zich automatisch richt op de spreker die aan het woord is. Deze techniek wordt door Phonak Multibeam Technology genoemd. Hiertoe zitten in Roger Select zes microfoons die de omgeving in de gaten houden. Naar wens kan de gebruiker ook handmatig selecteren op welke spreker de microfoon zich moet richten. De Roger Select microfoon is bedoeld voor kleine gezelschappen tussen de 1 en 4 personen. De microfoon kan ook op het lichaam worden gedragen en daarnaast kan de Roger Select dienen als tussenstation om er mee te telefoneren (vast en mobiel). Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld de tv, computer of audioinstallatie aan de Roger Select te koppelen. Het geluid wordt vervolgens draadloos naar de hoortoestellen gestuurd. De Roger Select is in drie kleuren leverbaar: Champagne, Pearl White en Graphite Gray.

Roger Table Mic II

De Roger Table Mic II  is de tweede versie van de eerder uitgebrachte succesvolle Roger Tabel Mic en maakt nu ook gebruik van de eerder beschreven Multibeam Technology. Ook de Roger Table Mic II kan in rumoerige situaties uitkomst bieden, bijvoorbeeld wanneer er aan een grote tafel wordt gezeten. De Roger Table Mic II kan zo een aanvulling vormen op de hoortoestellen en apparatuur zoals de Roger Pen en Roger Select. Bij grote vergaderingen of een eettafel met zes of meer personen kunnen eventueel meerdere Roger tafelmicrofoons worden geplaatst of gecombineerd met de Roger Pen en/of de Roger Select. De Roger Table Mic II vangt niet alleen (selectief) de stemmen van de sprekers op, maar onderdrukt tegelijkertijd ook het achtergrondlawaai. De geschoonde spraak wordt vervolgens draadloos naar de hoortoestellen gestuurd.
De Roger tafelmicrofoons, Roger Select en Roger Pen vallen onder aanvullende hulpmidddelen en soloapparatuur.

roger table mic II

Roger Table Mic II

Lange gebruiksduur en fraai ontwerp

De Roger Table Mic II en Roger Select zijn fraai ontworpen en kunnen onopvallend op de tafel worden geplaatst. De tafelmicrofoon wordt eenvoudig met een enkele druk op de knop verbonden met de hoortoestellen. De accu van de Roger tafelmicrofoons gaat maar liefst 20 uur mee, lang genoeg dus voor iedere vergadering of etentje.

[su_youtube url=”https://youtu.be/ini1Dn4FeKY”]

Verbetering verstaan met Multibeam Technology

Bij een wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit van Texas in Dallas naar de Multibeam Technology is een groep van 10 patienten met hoortoestellen getest in een situatie die overeenkwam met een lawaaiig restaurant of een zeer lawaaiige vergadering met drie gesprekspartners. Tijdens het onderzoek werd een lawaainiveau gecreëerd van 75 dBA.  Uit het onderzoek kwam naar voren dat het verstaan van spraak maar liefst met 61% verbeterde tijdens de groepsconversatie, dit in vergelijk met de situatie waarin de slechthorende deelnemers alléén hoortoestellen mochten gebruiken.

multibeam technology phonak microfoon

Mutlibeam Technology

 

Combineren met andere Roger producten: netwerk van microfoons

De Roger producten zijn los te gebruiken maar ook goed met elkaar te combineren. Zo kan er met de Roger Table Mic II, de Roger Pen en de Roger Select een netwerk van microfoons worden gecreëerd. Alle Roger producten maken gebruiken van een digitale draadloze transmissie op de 2.4 GHz band.
De Roger Pen zelf is bedoeld voor  één op één gesprekken en voor kleine groepsgesprekken. Ook de Roger Clip-On Mic, een microfoon die bij de gesprekspartner aan het shirt, blouse of jasje kan worden bevestigd kan in het netwerk van microfoons worden opgenomen. De Roger Clip-On Mic is ideaal bij een lezing of cursus, maar ook om bijvoorbeeld de voorzitter van de vergadering te kunnen volgen.

Soloapparatuur Roger Pen Phonak

Roger Pen

Compatibiliteit andere merken hoortoestellen

De Roger Select, Roger Table Mic II en Roger Pen kunnen zowel samenwerken met Phonak hoortoestellen als  met andere merken hoortoestellen. Dat kan op verschillende manieren. Allereerst kan de Roger Miniatuur ontvanger worden aangesloten op achter-het-oor hoortoestellen of op de streamer van het eigen merk hoortoestel. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van de Roger MyLink dit is een ontvanger met een neklus (koordje om de hals) die het signaal doorgeeft aan de luisterspoel van de hoortoestellen of het implantaat. Deze dienen dan wel over een luisterspoel (T-stand) te beschikken.
Voor de Phonak hoortoestellen zelf zijn er geïntegreerde ontvangers beschikbaar die prachtig één geheel vormen met het hoortoestel of cochleair implantaat (Advanced Bionics en Cochlear).

Phonak hoortoestellen met geintegreerde ontvanger

Vergoeding Roger soloapparatuur door zorgverzekeraar

Voor onder andere het gebruik op het werk of het volgen van een opleiding wordt soloapparatuur zoals de Roger Pen, Roger Select, Roger Clip On Mic en Roger Table Mic II in Nederland vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. Ook wordt de apparatuur in bijna alle gevallen in bruikleen verstrekt. Hierdoor gaat het niet ten koste van uw eigen risico en betaalt u dus dan ook geen eigen bijdrage. Uitzondering zijn de verzekeringslabels die onder MutiZorg vallen. Bij deze verzekeraar wordt het product eigendom en gaat de aanschaf wel ten koste van het eigen risico.
Om in aanmerking te komen voor vergoeding van soloapparatuur moet het gehoorverlies gemeten met een audiogram op het slechtste oor een zogeheten Fletcher Index hebben van 35 dB HL. Daarnaast is er een audiogram nodig dat niet ouder is dan 6 maanden én er is een voorschrift nodig van een KNO-arts of audioloog (verzekeraar VGZ en de Friesland willen perse een recept van een audioloog).
Ondanks dat soloapparatuur vooral wordt toegepast in werksituaties kan deze apparatuur natuurlijk ook uitkomst bieden in de privé situatie. Hiermee kan een sociaal-isolement worden voorkomen.
Denk hierbij aan het volgen van lezingen, gesprekken aan de koffietafel, bijeenkomsten waar gekaart wordt of bij het uit eten gaan. De soloapparatuur draagt zo bij aan het algeheel en psychisch welbevinden.
Voor de privé situatie is vergoeding van deze soloapparatuur eveneens mogelijk. Wel dient uw KNO-arts of audioloog een goede motivatie te geven waarom een hoortoestel alléén niet voldoende is.
Ook een tweede microfoon kan vergoed worden. Ook hiervoor dient een goede motivatie te worden aangedragen.

Kijk voor meer informatie over Roger Select en Roger Table Mic II op de website van Phonak
Voor bedrijven die de Roger apparatuur leveren klik hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]

Musi-CI muziekmiddag voor mensen met een cochleair implantaat

10 mei 2024 | Op 25 mei 2024 vindt er een Musi-CI muziekmiddag plaats voor mensen met een cochleair [...]