Roger On: nieuwe microfoon van Phonak

17 juni 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Deze week introduceert Phonak de Roger On microfoon. De microfoon is ontwikkeld voor dragers van hoortoestellen, cochleair implantaten en botverankerde hoortoestellen. Met de nieuwe microfoon kunnen zij gesprekken in achtergrondlawaai en sprekers die zich op grotere afstand bevinden beter verstaan. De gebruiker kan de Roger On op tafel neerleggen, bij een presentator of gesprekspartner omhangen of vanuit de hand de microfoon daarop richten. Denk hierbij aan situaties zoals het volgen van een lezing, een etentje in een restaurant, een fietstocht met een metgezel of een gesprek voeren tijdens een receptie. De Roger On microfoon is met zowat ieder hoortoestel en cochleair implantaat te gebruiken. De sterk verbeterde microfoon gaat de populaire Roger Pen vervangen.

Roger On microfoon Phonak

Voordelen Roger On microfoon

Automatisch richten

De Roger On microfoon selecteert automatisch de stem die het meest duidelijk naar voren komt in het achtergrondlawaai. In een restaurant zal dit de gesprekspartner zijn die tegenover de slechthorende zit. Ook in groepsgesprekken blijkt deze zogeheten MultiBeam 2.0-technologie goed te werken. De microfoon legt de nadruk op de spreker aan tafel die het beste doorkomt. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de vernieuwde technologie het verstaan van spraak ​​in een groepsgesprek met maar liefst 61% verbetert ten opzichte van de situatie waar de slechthorende alleen hoortoestellen draagt.

Zoom-interviewmode 

Tijdens een receptie kan het knap lastig zijn een gesprekspartner te verstaan. In de Roger On microfoon zitten daarom meerdere microfoons die in staat zijn in te zoomen op de gesprekspartner. Andere gesprekken in de buurt en omgevingslawaai zijn zo te negeren.
De drager van hoortoestellen, een cochleair implantaat of botverankerdhoortoestel kan de microfoon op tafel bij de gesprekspartner neerleggen of deze simpelweg met de hand daarop richten. Dat laatste werkt goed tijdens een receptie. De Roger On is ook prima buiten te gebruiken bijvoorbeeld bij een fietsuitje. De metgezel draagt dan de microfoon om de nek. De spraak wordt vervolgens draadloos overgestuurd naar de hoortoestellen of het cochleair implantaat.

Automatisch optimale instelling

De Roger On microfoon schakelt automatisch tussen verschillende microfoonstanden. Voor welke stand de microfoon precies kiest is afhankelijk van het gebruik. Bij het op tafel leggen, het dragen op de kleding of het in de hand houden, kiest de Roger On de meest ideale instellingen van de ingebouwde microfoons.
Wanneer de Roger On bij een presentator wordt omgehangen activeert de ingebouwde versnellingsmeter een microfoonstand die altijd naar de mond van de spreker wijst. Hierdoor is de spraakkwaliteit zo optimaal mogelijk. De ingebouwde versnellingsmeter heeft nog een andere toepassing: zodra de microfoon valt schakelen de microfoons in de Roger On microfoon automatisch uit. Hierdoor krijgt de gebruiker ervan geen vervelend hard geluid op zijn oren.

Aansluiten op tv, computer of laptop

De Roger On microfoon is ook aan te sluiten op een tv, computer, laptop of ander apparaat. De microfoon stuurt de audio van deze apparaten draadloos naar de hoortoestellen of het cochleair implantaat (CI). Het geluid bereikt in stereo de hoortoestellen (of CI en hoortoestel).
Dit Roger on is ideaal bij het volgen van Zoom, Facetime of Teams bijeenkomsten.

myRogerMic app Phonak

Roger On microfoon samen met myRogerMic-app

Phonak komt tegelijkertijd met een nieuwe app uit: de myRogerMic-app. Hiermee kan de gebruiker van de Roger On microfoon zelf de luisterrichting van de microfoon met hun smartphone vastzetten of wijzigen. In de app kan de slechthorende ook de aangepaste instellingen opslaan, de microfoonstatus bekijken en de microfoons dempen en dit weer opheffen. De nieuwe microfoon is overigens ook prima zonder app te gebruiken. Daarvoor zit er een drukknop op waarmee verschillende instellingen zijn te activeren. De app geeft dus een aantal extra mogelijkheden.

Jon Billings, Vice-President Phonak Marketing zegt over de nieuwe microfoon: “We weten dat verstaan met achtergrondgeluid of spreken vanaf de andere kant van de kamer een uitdaging blijft voor sommige dragers van hoortoestellen of cochleaire implantaten – en dat was al vóór de 1,5m afstand en het dragen van mondmaskers. Daarom zijn we zo enthousiast over de nieuwe Roger On. Het combineert verstaanprestaties, gebruiksgemak en veelzijdigheid in een kleine externe microfoon die in vrijwel elke luistersituatie kan worden gebruikt.”

Roger Neckloop icm Roger On
De Roger Neckloop kan gebruikt worden om de Roger On microfoon te verbinden met de hoortoestellen of cochleair implantaat via de T-stand

Roger On te gebruiken met bijna elk hoortoestel

Deze Roger microfoon is te gebruiken met bijna elk hoortoestel en cochleair implantaat. Een flink aantal Phonak hoortoestellen heeft hier een ingebouwde Roger ontvanger voor. Het top hoortoestel van de fabrikant de Phonak Paradise heeft daar natuurlijk ook beschikking over.
Voor hoortoestellen van andere merken zijn er losse ontvangertjes beschikbaar die op de hoortoestellen zijn aan te sluiten. Soms is aansluiten van een ontvanger ook mogelijk op een streamer. Een andere mogelijkheid is de inzet van de Roger NeckLoop. Dat is een universele ontvanger die kan samenwerken met elk hoortoestel of cochleair implantaat met een ingebouwde luisterspoel (T-stand).

Roger on microfoon kleuren

Roger On: kleuren, oplaadbaarheid en verkrijgbaarheid

De microfoon is te verkrijgen in twee kleuren: champagne en graphite gray. De microfoon is op te laden via USB-C aansluiting. Volledig opgeladen heeft de Roger On een gebruiksduur van 8 uur met de Phonak hoortoestellen met Roger Direct. Met andere type ontvangers is de gebruiksduur korter namelijk 6 uur.
Omdat de Roger On weer veel beter en gebruiksvriendelijker is, zal deze de succesvolle Roger Pen vervangen.  
De Roger On is beschikbaar via de audicienswinkel en audiologische centra in Nederland.

Roger microfoon prijzen

Prijzen voor het ontwerp

Roger On heeft al kort na de introductie een aantal prijzen voor het ontwerp en het innovatieve karakter ontvangen. Zo heeft de Roger On microfoon de iF Design Award 2021 gerkegen. De grote multifunctionele knop en het duidelijke display waren daar mede debet aan.  Ook kreeg Phonak de Red Dot Award toegekend en de German Innovation Award 2021. De laatste prijs voor de goede functionaliteit en het gebruiksgemak.

Kijk hier voor de overige soloapparatuur van Phonak of kijk op de website van Phonak voor meer informatie

Reacties (11)
  1. Kan ik hier ook mee telfoneren
    Ik heb een ci en kan nu niet bellen

    • Beste heer, mevrouw Lahaye, het is mogelijk de Roger On aan een vaste telefoon te koppelen mbv de dockingsation. Dit moet wel een draadgebonden telefoonhoorn zijn. De Roger On heeft geen bluetooth voor een koppeling met de mobiele telefoon omdat steeds meer hoortoestellen al ingebouwde bluetooth hebben.

  2. Begrijp ik goed uit uw reactie hierboven dat telefoneren zoals ik nu gewend ben via de Rogerpen via Bluetooth koppeling met mijn telefoon met de Roger On niet mogelijk is? Mijn Rogerpen heeft kuren en ik moet daarvoor vervanging zoeken. Ik heb een combi hoortoestel/CI met tussenkomst van Mylink.

    • Beste Pamela, dat klopt. Omdat steeds meer hoortoestellen al ingebouwde bluetooth hebben is ervoor gekozen deze nieuwe Roger microfoon geen bluetooth te geven. Wij adviseren u met uw audicien te overleggen wat de alternatieven zijn. De Roger Pen is nog maar leverbaar tot eind september, misschien handig om te weten.

      • Ondanks dat directstreaming van de nieuwste phonak hoortoestellen van het marvel en paradise platform perfect werkt is een zeer veel gehoorde klacht dat de andere spreker je slecht kan verstaan door o.a. achtergrond lawaai. Als bellen dus niet kan met de “Roger On” omdat deze geen bluetooth heeft is dit erg jammer.

        Waarschijnlijk is de Roger select voor het bellen dan de beste oplossing daar deze het wel lijkt te kunnen.

        Verder vraag ik me zo even af hoe de “Roger On” met de telefoon app communiceert als dit niet via bluetooth gaat?

        • Beste Menno, Vervelend om te horen dat u problemen ervaart met de directstreaming met uw telefoon. Graag zouden we dan ook met u in contact willen komen om te kijken of we dit probleem kunnen verhelpen bij u,dit kan via uw audicien. Betreft de roger on bluetooth, de roger on werkt op een low energy bluetooth protocol dit is een ander bluetooth portocol dan de classic bluetooth waarmee u kunt bellen en streamen.

  3. Goedemiddag, ik heb een Complot || en een Roger On microfoon bij mijn Phonac crossover hoortoestellen. Als mijn echtgenoot en ik gaan fietsen heeft mijn echtgenoot de microfoon om zijn nek habgen en ik de ComPilot. Helaas valt het het geluid, de stem van mijn echtgenoot, af en toe weg.
    Heeft dat met de afstand te maken.
    Ik krijg dan het automatisch bericht microfoon gevonden.
    Met vriendelijke groet Lies Patijn-Wensink

    • Beste mevrouw Patijn-Wensink,

      Allereerst bedankt voor uw bericht. Het wegvallen van het signaal kan inderdaad worden veroorzaakt door de afstand. Wanneer de Compilot de melding geeft dat er een microfoon is gevonden is de verbinding inderdaad verbroken geweest. Voor het meest optimale signaal adviseren wij altijd dicht bij elkaar in de buurt te fietsen. Signalen worden door het lichaam geabsorbeerd wat ervoor zorgt dat, wanneer de afstand wat groter wordt, de verbinding sneller wordt verbroken.

  4. Kan ik de koppelgeluiden die ik hoor als de Roger on dichtbij is uitzetten en zo ja, hoe doe ik dit?
    Bij het tv kijken ligt de on voor het toestel en als ik weg loop begint mijn hoortoestel (ook Phonak) constant een signaal af te spelen dat de on dichtbij is en daar wordt ik niet bepaald rustig van.

    • Beste Sam,
      Dank voor het bericht. Uit deze situatie kan ik opmaken dat de activatie van de Roger On op “handmatig met pieptoon” staat ingesteld. Telkens al de hoortoestellen in de buurt van een ingeschakelde Roger On komen zal er een pieptoon hoorbaar zijn. Uw audicien zou deze instelling voor u kunnen wijzigen.

      Met vriendelijke groet,

      Bas van Phonak

      • Dankjewel Bas.
        Audi heeft inm. de instelling aangepast waardoor ik geen vervelende koppelgeluiden meer hoor.
        Volgende week terug want ik kan nu niet meer handmatig, op het het ht zelf, wisselen van programma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Consumentenbond constateert problemen in hoortoestellenbranche

23 april 2024 | De Consumentenbond publiceerde deze week op haar website twee artikelen over de aanschaf van hoortoestellen. [...]

Nieuwe bestuursleden branchevereniging GAIN

22 april 2024 | Branchevereniging GAIN heeft een nieuw bestuur. Met het nieuwe bestuur wil de vereniging de komende [...]

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]