ReSound ONE: nieuw hoortoestel van GN Hearing

19 augustus 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Het Deense GN Hearing kondigt een nieuw hoortoestel aan met daarin volgens de fabrikant een volledig nieuwe techniek. Bij de huidige zeer kleine hoortoestellen die slechthorenden achter-het-oor dragen, bevindt de luidspreker zich in het oor. De microfoon bevindt zich echter iets boven het oor. Bij de nieuwe ReSound ONETM bevindt er zich een microfoon in het oor. Het hoortoestel vangt het geluid daarmee op een natuurlijkere plek op, namelijk in de gehoorgang. Hierdoor blijft de functie van de oorschelp behouden. De oorschelp draagt bij aan het ruimtelijk horen en heeft ook een positieve invloed op het verstaan van spraak in geroezemoes en lawaai.
Of de techniek volledig nieuw is zoals de fabrikant claimt moet nog gaan blijken: de Nederlandse fabrikant ExSilent heeft jaren geleden een soortgelijke techniek geïntroduceerd.
Update 20 augustus: Het nieuwe blijkt hem te zitten in het gebruik van merdere microfoons: twee op het hoortoestel en één in de gehoorgang.

ReSound ONE hoortoestel gehoorapparaat

ReSound ONE: microfoon in het oor met behoud van open aanpassing

Volgens de fabrikant is het plaatsen van zowel de microfoon en luidspreker in het oor mogelijk met behoud van een zogeheten ‘open aanpassing’. Bij een open aanpassing kan lucht en geluid ook vrijelijk de gehoorgang in en uit. Het oor is daarbij niet afgesloten. Een afgesloten oor heeft over het algemeen een negatief effect op de geluidskwaliteit, zeker bij kleinere gehoorverliezen.
Omdat de microfoon en luidspreker zich bij het nieuwe ReSound ONE hoortoestel dicht bij elkaar bevinden is te verwachten dat de kans op feedback groter is dan bij hoortoestellen waarbij de microfoon zich op het achter-het-oor gedragen hoortoestel bevindt. Mogelijk heeft de fabrikant daar met de volledig nieuwe feedbackonderdrukkingsalgortime in de ReSound ONE (DFS Ultra III) een oplossing voor. Of de nieuwe feedbacktechniek in de ReSound ONE voldoende krachtig is om daarmee ook slechthorenden met wat grotere verliezen aan te passen moet gaan blijken.

Twee microfoons

Bij het uitgaan van het persbericht op 18 augustus door GN Hearing was er veel onduidelijk over de precieze werking (en nog steeds). Er wordt op de website gesproken over het “eerste complete hoortoestel ter wereld met M&Rie (Microphone & Receiver-In-Ear)”. Veel achtergrondinformatie is nog niet beschikbaar, maar inmiddels is wel duidelijk dat de ReSound ONE gebruik maakt van meerdere microfoons: zowel microfoons op het hoortoestel als een microfoon in de gehoorgang. Daarmee blijft ook de mogelijkheid van directionaliteit (richtinggevoeligheid) behouden.

ReSound ONE hoortoestel
Uitleg op YouTube over de ReSound ONE

ReSound ONE belooft een betere reproductie van geluid

Het plaatsen van de microfoon in het oor heeft voordelen voor de reproductie van geluid. Het geluid is beter te lokaliseren en de natuurlijke lawaai-onderdrukkingsfunctie van het oor blijft behouden. Verstaan van spraak in lawaai is voor zeer veel slechthorenden ook met een hoortoestel veelal nog steeds een grote uitdaging. Ook vinden veel slechthorenden met een hoortoestel het lastig aan te geven waar een geluid vandaan komt. GN Hearing zegt met de plaatsing van zowel de microfoon als luidspreker in het oor bij de ReSound ONE daar verbetering in aan te brengen. De fabrikant noemt deze techniek M&Rie: Microphone and Receiver in-the-ear.

Niet als eerste

GN Hearing claimt als eerste met een techniek op de markt te komen waarbij zowel de microfoon als de luidspreker zich in het oor bevinden. In 2011 heeft de Nederlandse fabrikant ExSilent echter een soortgelijke techniek op de markt gebracht. Het hoortoestel met de naam Ytango was indertijd het eerste achter-het-oor hoortoestel dat met deze door ExSilent gepatenteerde technologie, waarbij zowel de microfoon als luidspreker in het oor zaten. Het vernieuwende van de ReSound ONE zit hem in het gebruik van zowel de microfoons op het toestel als de microfoon in de gehoorgang.

Verkrijgbaarheid ReSound ONE

Het nieuwe ReSound ONE hoortoestel is verkrijgbaar vanaf 27 augustus en komt zowel als oplaadbaar als niet oplaadbaar versie op de markt. De nieuwe technologie is ook terug te vinden in de Beltone Imagine hoortoestellen. Natuurlijk hebben de hoortoestellen alles wat van moderne hoortoestellen is te verwachten qua geluidsbewerking en connectiviteit (telefoneren en muziekstreamen).

Promotiefilm GN ReSound ONE op Youtube:

Reacties (1)
  1. Als het laatste gehoorstukje net zo klein is als het laatste stukje de thin tubes kan hij in het oor schieten. Dat is mij 2 keer overkomen? Kunt u mij geruststellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]