Het Deense GN ReSound heeft deze week de ReSound LiNX 3D geïntroduceerd. Met de introductie van dit nieuwe hoortoestel is de LiNX serie naar een veel hoger niveau getild. Hiermee wordt een nog beter verstaan van spraak en een veel betere hoorbeleving bereikt. De interne onderzoeken van de fabrikant laten indrukwekkende scores zien zowel qua verstaan van spraak als geluidskwaliteit. De nieuwe ReSound LiNX 3D hoortoestellen zijn daarnaast online bij te stellen en te updaten, dankzij een nieuw cloud-platform van de Deense fabrikant waarmee de hoortoestellen via internet verbonden kunnen worden. Zo kunnen slechthorenden na een eerste aanpassing in de winkel hun audicien verzoeken de ReSound LiNX 3D instellingen op afstand bij te stellen. De audicien kan dit vervolgens online uitvoeren, zonder dat de slechthorende daarvoor naar de winkel hoeft te komen. Vrijwel alle instellingen van de nieuwe ReSound LiNX 3D hoortoestellen zijn online te veranderen. Dit maakt de nieuwe ReSound hoortoestellen de meest flexibele op afstand instelbare toestellen die momenteel op de markt zijn.
De nieuwe productlijn bevindt zich in het hoogste segment en de verwachting is dat deze nieuwe hoortoestellenlijn van GN ReSound in de loop van dit jaar ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn.
Directionele microfoons in hoortoestellen
Directionele microfoons worden al lang toegepast in hoortoestellen. Toch maakt de traditionele directionele techniek in de praktijk niet altijd zijn beloftes waar. In een flink aantal situaties kleven er namelijk ook nadelen aan. In laboratoriumsituaties laten directionele microfoons weliswaar goede resultaten zien (het verstaan in geroezemoes van spraak op 1 tot 2 meter waarbij de spraak van recht voor komt verbeterd aanzienlijk), dagelijkse luistersituaties zijn echter veel minder statisch en daarmee onvoorspelbaarder dan die in het laboratorium. De akoestiek kan immers van situatie tot situatie variëren en ook de locatie waar het geluid vandaan komt dat de interesse heeft van de slechthorende is niet op ieder tijdstip gelijk. Daarnaast variëren de plekken waar storende geluiden vandaan komen en ook de aard ervan (lawaai, geroezemoes, muziek). De luisteraar zal dan weer naar de ene spreker of een specifiek geluid willen luisteren en dan weer zijn aandacht willen verleggen naar een andere spreker of geluid, óf zelfs zijn aandacht op meerdere geluiden tegelijkertijd willen richten. Om met al deze facetten rekening te houden is het belangrijk dat spraak en omgevingsgeluiden zodanig door de hoortoestellen aan de slechthorende worden aangeboden dat de hersenen er optimaal mee overweg kunnen.
Uit onderzoek is gebleken dat wanneer er meerdere geluidsbronnen in de omgeving zijn, luisteraars in meer dan 30% van de tijd geluiden willen volgen die juist niet van voren komen. Met inzet van directionele microfoons zoals die traditioneel gebeurde is het juist nodig de blik naar het geluid toe te richten. Door een te sterke zoom van de hoortoestellen is een groepgesprek lastig te volgen. Immers voordat de slechthorende in de gaten heeft wie wat zegt, gaan de eerste woorden verloren. Ook kost dit extra energie wat weer tot luistermoeheid leidt.
Nieuwe aanpak directionaliteit in ReSound LiNX 3D
ReSound hanteert in de vernieuwde LiNX 3D hoortoestellen een onconventionele aanpak van directionaliteit om tot én een goed verstaan van spraak te komen én een goede hoorbaarheid van andere geluiden en stemmen in de omgeving. Hierdoor zijn slechthorenden met de nieuwe ReSound LiNX hoortoestellen in staat zich te richten op een specifieke geluid of spreker, terwijl ze tegelijkertijd verbonden blijven met de andere geluiden en sprekers in hun omgeving. Daarnaast kunnen ze hun aandacht bewust wisselen van het ene naar het andere geluid (of spreker).
Om dit mogelijk te maken gebruikt ReSound 2.4 gHz draadloze technologie om de microfoons van beide hoortoestellen op elkaar af te stemmen. Daarbij worden spraakdetectoren aan zowel de voor als achterkant van beide toestellen gebruikt om de omgeving in de gaten te houden, waarbij ook de omgeving gescand wordt op de aanwezigheid van lawaai. Op grond van de input wordt besloten om één of beide hoortoestellen directioneel te zetten. Een van de uitkomsten kan, afhankelijk van de omgeving en de aanwezigheid van spraak en of lawaai, de asymmetrische directionaliteit zijn. Dit is een (onconventionele) techniek die ReSound een aantal jaren geleden heeft geïntroduceerd om de voordelen van directionaliteit te combineren met een goede gewaarwording van de rest van de omgeving. Door de grotere rekenkracht, snellere signaalbewerking en de daarmee veel betere monitoring van de omgeving, in combinatie met het delen van de informatie tussen de hoortoestellen, is deze techniek nu in de ReSound LiNX 3D tot een succes geworden.
Zelf invloed met nieuwe app
Met de nieuw ontwikkelde app kunnen slechthorende gebruikers altijd en overal zélf hun geluid aanpassen aan een situatie. Dit kan rechtstreeks vanaf de smartphone (iPhone en geselecteerde Android-modellen) en Apple Watch. Met de bijbehorende app hebben gebruikers nóg meer controle over hun hoorbeleving.
Uitgebreide online aanpassing van de ReSound LiNX 3D mogelijk
Ook kunnen slechthorenden indien gewenst direct contact leggen met hun audicien, die op verzoek de audiologische instellingen van hun hoortoestellen online kan bijwerken zónder dat ze daarvoor naar de winkel hoeven te komen. De audicien kan vrijwel alle instellingen van het hoortoestel online aanpassen.
Dankzij de koppeling van de hoortoestellen via de Cloud kunnen audiciens in contact blijven met hun klanten, waar ze zich ook bevinden. Gebruikers kunnen een vraag in een bepaalde luistersituatie direct naar hun audicien sturen, zonder dat ze hoeven te wachten tot hun volgende bezoek aan de audicien. Dit kan tijd besparen voor zowel de audicien als de slechthorende.
Online fijnafstelling zal ook tot een hogere klanttevredenheid leiden doordat cliënten meer bij het aanpasproces betrokken worden.
Zelf ervaren
Of een hoortoestel geschikt is voor een individuele slechthorende en of hij of zij de meerwaarde van bepaalde nieuwe technieken ervaart, hangt van zeer veel factoren af. U kunt overleggen met uw audicien of de hoortoestellen voor u geschikt zijn en ze vervolgens zelf uittesten . U kunt hiervoor contact opnemen met een audicien die de hoortoestellen van ReSound levert.
Professionals kunnen meer informatie vinden over ReSound LiNX 3D op http://www.resoundpro.com/nl-NL
Mijn moeder hoort al jaren erg slecht ze is nog.zo jong. Ze zit bij Beter Horen verkopen zij jullie toestellen ook? Ze heeft net weer een nieuw toestel maar ze hoort naar mijn idee nog steeds niet veel. Zouden jullie toestellen een meerwaarde voor haar kunnen zijn?
Beste Monique, HOorzaken.nl is een onafhankelijke website die informatie biedt ook over hoortoestellen. Zover ik weet levert Beter Horen alle type hoortoestellen van het merk ReSound. Ook leveren zijn hoortoestellen van een aantal andere merken. U kunt met de audicien van Beter Horen overleggen welke merk en type voor haar het meest geschikt is.
Werkt het ook bij gehoorverlies als gevolg van Meniere?
Bij Meniere kan het gehoorverlies de eerste jaren nogal fluctueren. Een hoortoestel zal dan regelmatig bijgesteld moeten worden. U kunt met uw klachten en voor advies het best terecht bij een van de audiologische centra.
Hallo,
Ben sinds 2011 in bezit van Resound Alere (961), en heb pas de Verso 961 getest wat niet beviel. Volgens mij verouderde software. Ga binnenkort de Resound Linx 561-3D testen.
Eis: verstaanbaarheid in groep (bijv restaurant enz) met veel rumoer, en ook in rijdende auto
Beste dame,heer,
Zijn deze ook geschikt voor zwaar gehoor-verlies?
Ik ben aan een kant bijna het gehoor kwijt,
dus moet alles via de andere kant binnenkomen en die is ook behoorlijk slecht.
Ik heb nu ook Re-sound in gebruik (4 jr ) en ben tevreden over het geluid.
Ik raad u aan met uw vraag naar een audicien te gaan die ReSound hoortoestellen levert. Zij kunnen een nieuw audiogram maken en zien of de nieuwe ReSound Linx 3D hoortoestellen geschikt zijn voor uw gehoorverlies en voldoende ruimte bieden qua versterking voor de nabije toekomst.
Met vriendelijke groet, Rene van der Wilk
Zijn de Re Sound Li NX 3d gehoortoestellen geschikt voor mijn telefoon, een Sony Xperia E5303
Dit is een smartphone
Op uw site lees ik dat ze voor geselecteerde telefoonmodellen geschikt zijn, valt mijn Sony Xperia daar ook onder?
Of is een iPhone noodzakelijk?
Ik hoor graag van u
Mvg bianca
Beste Bianca,
Op de website van ReSound staat een lijst met compatibele Android telefoontoestellen
Zie: https://www.resound.com/nl-nl/help/compatibility/resound-smart3d
In deze lijst staat ook de Sony Xperia Z3.
Met vriendelijke groet,
René van der Wilk
Wat is het verschil tussen een ReSound GN Linx 3D 9 61 en een Linx 3D 9 62 en kunnen deze apparaten ook communiceren met anders Smartfhone zoals Samsung Galaxy S6 ?
Ben benieuwd of de prijzen die ik op internet tegenkom, variërend van 1200 tot 1500 euro, zijn voor een setje of per stuk.
Beste Hans, de prijs is per hoortoestel.