ReSound introduceert met het ReSound Omnia hoortoestel de opvolger van de ReSound One. Het afgelopen maand geïntroduceerde hoortoestel is het topproduct van de fabrikant. Het toestel is verkrijgbaar als luidspreker in het oor model (ook oplaadbaar) en geschikt voor mensen met matige tot ernstige gehoorverliezen. De fabrikant heeft verbeteringen doorgevoerd op het gebied van directionaliteit wat voordelen biedt voor het verstaan in spraak in geroezemoes en lawaai.
Bij de unieke optionele M&RIE luidspreker bevindt zowel de microfoon als de luidspreker bij dit achter het oor gedragen hoortoestel zich in het oor. Hierdoor blijft de natuurlijke functie van de oorschelp behouden. Dat biedt voordelen voor het plaatsen van geluiden in de ruimte. Omdat de microfoon zich in het oor bevindt, ondervindt de drager ook nauwelijks last van windgeruis. De ReSound Omnia heeft Bluetooth aan boord waarmee telefoneren met en het oversturen van audio naar de hoortoestellen mogelijk is. Telefoneren en muziek streamen kan zowel met Android als Apple smartphones.
ReSound Omnia: Verstaan in achtergrond lawaai
ReSound geeft aan dat de Omnia hoortoestellen zijn ontwikkeld voor beter verstaan in achtergrondlawaai. Hiervoor maakt het toestel gebruik van twee directionele microfoons op ieder hoortoestel. Deze microfoons richten zich op de spreker en zorgen daarmee dat omgevingslawaai buiten de deur blijft. Deze techniek werkt samen met de lawaaionderdrukking in het hoortoestel.
Ondanks dat de behuizing en chipset identiek zijn aan die van de eerdere ReSound One weet de fabrikant wel met de nieuwe Omnia een 4,3 dB betere signaal ruisverhouding te bereiken ten opzichte van de One. Dat is een aanzienlijke verbetering. Dit heeft ReSound voor elkaar gekregen door efficiënter om te gaan met rekenkracht van de chip en het gebruik van het geheugen. Hierdoor weet de Omnia hoortoestel meer details van de binnenkomende geluiden te detecteren, om deze vervolgens te analyseren en te bewerken. Met de behaalde winst word je als slechthorende natuurlijk niet direct goedhorend, maar elke stap winst in verstaan die is te behalen is weer meegenomen.
Directionele microfoons alleen ingezet wanneer nodig
De directionele microfoons bevinden zich zoals gebruikelijk bij achter het oor gedragen hoortoestellen aan de bovenkant van de toestellen. De Omnia toestellen beschikken over deze microfoons náást de microfoon die zich al in het oor bevindt. Dit is het geval bij gebruik van de M&RIE luidspreker. Bij het automatische programma zullen de toestellen het merendeel van de tijd (70 à 80%) alleen de microfoon die zich in het oor bevindt gebruiken om zo het geluid zo natuurlijk mogelijk te laten klinken. Echter zodra er veel lawaai is, kan het toestel automatisch ook de directionele microfoons inzetten om spraak beter te verstaan.
De drager kan zelf trouwens ook deze microfoons inschakelen via de app. Door het programma ‘Focus’ te activeren (in het top model de Omnia 9) richt het toestel zich sterker op de spreker. De app (ReSound Smart 3D app) die gratis is te downloaden werkt zeer intuïtief. Bij het openen ervan verbinden de hoortoestellen er ook zeer snel mee. Dat is prettig als je als drager snel even het volume wilt aanpassen. De app krijgt niet voor niks ruim 4,4 sterren van de 5 in de Apple app store. Ook is de verbinding bij het streamen van audio vanaf bijvoorbeeld Spotify en NPO Radio 1 app zeer stabiel (getest met IPhone 13).
Telefoneren met en zonder bluetooth
De hoortoestellen staan bij het streamen en handsfree telefoneren via het Bluetooth protocol draadloos in contact met de smartphone of tablet. De ReSound Omnia hoortoestellen kunnen met één extern apparaat tegelijkertijd verbonden zijn via Bluetooth. Telefoneren (en audio oversturen) kan zowel met Android als Apple smartphones. Op de website van ReSound kunt u nagaan of uw telefoon samen kan werken met de hoortoestellen (www.resound.com/compatiblitity ).
Telefoon ook gewoon tegen het oor
Niet iedereen zal via zijn smartphone willen telefoneren. Ook kan het zijn dat de gesprekspartner zal klagen over te veel omgevingslawaai of nagalm van de ruimte. Dat is overigens niet uniek voor de ReSound hoortoestellen. De microfoon zit bij hoortoestellen relatief ver van de mond af. Apple oortjes bijvoorbeeld hebben een microfoon die juist meer op de mond gericht is waardoor de akoestiek en omgevingslawaai minder invloed hebben.
Het voordeel bij het op de klassieke manier telefoneren met de ReSound Omnia hoortoestellen, is dat de telefoon gewoon tegen het oor gehouden kan worden. Daar zit immers ook de microfoon in. Bij andere hoortoestellen moet dan met de telefoon gezocht worden naar de meest ideale stand van het de telefoon ten opzichte van de microfoons van het hoortoestel die juist bóven het oor zitten.
Check-my-Fit
De Smart 3D app biedt de mogelijkheid om na te gaan of de ReSound Omnia hoortoestellen goed in het oor zitten. De audicien plaatst de hoortoestellen correct en maakt daar dan met behulp van de app een foto van. Dat is de referentie foto. De gebruiker kan vervolgens telkens na het plaatsen ook een soortgelijke foto maken die hij/zij dan kan vergelijken met de referentiefoto, om te controleren of de toestellen goed geplaatst zijn.
Het verkeerd plaatsen van een hoortoestel zorgt namelijk voor een minder goed functioneren ervan. Zo kan het geluid er minder helder door klinken of juist minder warm. Ook kan het toestel door een verkeerde plaatsing gaan rondfluiten (feedback) of kan het effect van de directionele microfoons en lawaaionderdrukking (deels) teniet worden gedaan. Een slechte pasvorm staat bij slechthorenden in de top drie van redenen om te stoppen met een proef met een hoortoestel.
Water- en stofbestendig
Zoals de meeste hoortoestellen vandaag de dag zijn ook de nieuwe ReSound Omnia hoortoestellen water- en stofbestendig. Ze hebben dan ook de (hoogste) IP 68 classificatie.
Modellen ReSound Omnia hoortoestellen
Het nieuwe Omnia toestel is zowel verkrijgbaar als oplaadbaar model als met een 312 en 13 batterij. Het oplaadbare model en dat met de 312 batterij hebben een drukknop Het iets grotere type met de 13 batterij heeft een multifunctionele tuimelschakelaar en ook een T-stand. Deze is voor het gebruik met een ringleiding of halslus. De hoortoestellen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.
Het oplaadbare model kan volledig opgeladen 25 uur mee. Daarbij kan de drager 50% van de tijd gebruik maken van streaming. De batterij van de niet oplaadbare modellen gaat ongeveer een week mee.
Technologieniveaus ReSound Omnia
De ReSound Omnia is verkrijgbaar in verschillende technologieniveaus (Omnia 9, 7 en 5). Hoe hoger het technologieniveau hoe geavanceerder ook de werking van de techniek is. Uw audicien kan hier uitleg over geven.
Eigen stem comfortabel en wind geen vrij spel
Het eigen stemgeluid klinkt met de Omnia’s natuurlijk en dat verandert niet wanneer het toestel een andere instelling kiest. Dat krijgt ReSound voor elkaar door ervoor te zorgen dat het geluid in de lage frequentieband constant is. Mijn eigen ervaring is dat de hoortoestellen zeer comfortabel zitten en het geluid erg natuurlijk klinkt. Dat was bij het testen zelfs zodanig dat ik meestal vergat dat ik ze in had. Doordat de microfoon zich in het oor bevindt, heeft de wind ook nauwelijks vat op de microfoon.
Bij reguliere hoortoestellen is windgeruis zeker op de fiets een veelgehoorde klacht. Dit ondanks de inzet van windruis onderdrukkingssystemen. Wind kan namelijk zorgen voor turbulenties rond de microfoons en dat wordt vaak als onprettig ervaren. Met windkracht 7 deze week hier aan de kust kon ik dit mooi testen. Zowel tijdens het wandelen als op de fiets had de wind nauwelijks enige invloed op het geluid.
Accessoires voor ReSound Omnia
Natuurlijk heeft ook ReSound de nodige accessoires beschikbaar. Met een kastje dat eenvoudig is aan te sluiten op de tv of hifi is de audio ervan draadloos naar de hoortoestellen over te sturen. Ook heeft ReSound de beschikking over een externe microfoon die bij de spreker geplaatst of omgehangen kan worden. Dat is handig bij het bijwonen van een lezing of voor het verstaan van de gesprekpartner in een druk restaurant. Voor het telefoneren heeft het bedrijf de Phone Clip+ beschikbaar. Die is fijn als de hoortoestellen niet samen kunnen werken met de eigen telefoon, maar ook handig omdat de Clip om de nek kan worden gehangen en de microfoon de eigen stem daar opvangt. Dat kan in lawaaiige situaties de geluidskwaliteit voor de gesprekspartner beter maken.
Ook is er een losse afstandsbediening beschikbaar. Daarmee kan de drager net als met de smartphone het toestel harder of zachter zetten of van programma wisselen. Sommige slechthorenden vinden dit prettiger omdat ze de telefoon niet hoeven te gebruiken om vervolgens daarop eerst de app te moeten openen.
Afstellen op afstand
De ReSound Omnia hoortoestellen zijn door de audicien op afstand fijn af te stellen. Daarvoor is een extra bezoek aan de winkel niet meer nodig. Via de app kan de slechthorende contact met zijn audicien leggen. Deze kan dan de instellingen van de hoortoestellen aan de wensen van de hoortoesteldrager aanpassen. De audicien en de cliënt kunnen tijdens zo’n afspraak op afstand via de app op de smartphone of tablet elkaar zien.
Een aantal dagen met ReSound Omnia
Het aantal dagen dat ik met de ReSound Omnia mocht testen, gaven een positieve indruk. De toestellen zitten en klinken comfortabel. Het telefoneren verliep makkelijk en buiten op straat had de wind geen grip op de microfoons van de hoortoestellen. De app werkt erg intuïtief en de verbinding met de hoortoestellen tijdens het streamen van audio was zeer stabiel.
Met het relatief kleine gehoorverlies waar ik mee te maken heb, geven de toestellen een goede steun in de rug. Doordat bij het kleine verlies de hoortoestellen open waren aangepast, merkte ik naast de extra versterking weinig effect van de verschillende directionele instellingen. De ervaren winst zal bij een toenemend gehoorverlies waarbij het oor ook weer meer afgesloten is, vast en zeker groter zijn. Ieder gehoorverlies is natuurlijk weer anders en of nieuwe technieken in hoortoestellen voordelen bieden, is alleen te weten te komen door hoortoestellen zelf te testen. Dat is altijd de moeite waard.
Kijk voor meer informatie over de Omnia hoortoestellenop de website van ReSound