Goed nieuws voor dragers Cochlear Nucleus 7: high-end hoortoestel ReSound EnzoNucleus 3D op andere zijde vergoed

26 september 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Voor dragers van de Cochlear Nucleus 7 geluidsprocessor is er goed nieuws. Wanneer zij op het oor dat niet geïmplanteerd is met een cochleair implantaat (CI) het high end hoortoestel van ReSound de EnzoNucleus willen, kan dit vergoed worden door de zorgverzekeraar. De ReSound EnzoNucleus werkt goed samen met de Cochlear Nucleus 7 op het gebied van telefoneren, streamen van audio en samenwerking met externe accessoires zoals microfoons. Samenwerking op audiologisch gebied tussen beide merken zou een winstpunt voor de toekomst kunnen betekenen.

cochlear nucleus 7 GN ReSound Enzo Nucleus

Algemene voordelen bimodale aanpassing

Het dragen van een cochleair implantaat op het ene oor en aan de andere zijde een hoortoestel, wordt ook wel een bimodale aanpassing genoemd. Dit zogeheten bimodale horen geeft de drager van een CI een rijkere en natuurlijkere hoorbeleving. Wanneer er sprake is van restgehoor aan het oor zonder CI kan een hoortoestel meerdere voordelen bieden. Omdat beide oren gestimuleerd worden kan het binnenkomende geluid allereerst natuurlijker klinken. Het door het hoortoestel aangeboden akoestische geluid draagt daaraan bij. Door aan beide zijde geluid aan te bieden kan daarnaast ook het bepalen van waaruit een geluid komt verbeteren. De drager kan daarmee makkelijk uitmaken wie aan het woord is (wie zegt wat). Het goed kunnen richtinghoren heeft natuurlijk ook voordelen vanuit het oogpunt van veiligheid. Ook voor het verstaan van spraak in geroezemoes en lawaai heeft het met twee oren horen voordelen, zo ook bij het luisteren naar muziek. Wilt u als gebruiker van een cochleair implantaat weten of een hoortoestel voor u op het andere oor meerwaarde heeft, dan kunt u dit overleggen met uw audioloog.

ReSound EnzoNucleus 3D vergoed bij bimodale aanpassing

Vergoeding van een hoortoestel voor op de andere zijde is in het algemeen mogelijk met alle hoortoestellen die binnen de vergoede zorg vallen. De nieuwste high-end hoortoestellen zoals de ReSound Enzo 3D zouden normaliter van vergoeding uitgesloten zijn, dit terwijl de samenwerking tussen de geluidsprocessor van Cochlear Nucleus 7 en de ReSound Enzo 3D juist een aantal voordelen op het gebied van connectiviteit (streaming, telefoneren, tv en radio luisteren) biedt.
Het goede nieuws voor dragers van de Cochlear Nucleus 7 geluidsprocessor is nu dat ook dit high-end hoortoestel van ReSound wordt vergoed wanneer het ingezet wordt als bimodaal hoortoestel. De fabrikant heeft daarvoor de naam gewijzigd in ReSound EnzoNucleus 3D en aangemeld bij de hoortoestellendatabase van Zorgverzekeraars Nederland, zodat vergoeding bij bimodale toepassing in combinatie met de Nucleus 7 mogelijk is. Het gaat hierbij om twee type hoortoestellen van dit ReSound hoortoestel, namelijk de ReSound EnzoNucleus 3D 998 SuperPower AHO en de HighPower AHO.
De gebruiker kan voor deze hoortoestellen een vergoeding aanvragen bij zijn zorgverzekeraar. Wanneer de vergoeding wordt goedgekeurd heeft de gebruiker recht op de wettelijke vergoeding van 75% van de verkoopprijs.
Voor gebruikers die geïmplanteerd zijn met het cochleair implantaat van Advanced Bionics en de Naida CI-spraakprocessors van het type Q70 en Q90 dragen, is al langere tijd het hoortoestel Naida Link verkrijgbaar, waarvoor ook vergoeding mogelijk is.

Specifieke voordelen combinatie Cochlear Nucleus met ReSound EnzoNucleus 3D

Naast de eerdergenoemde algemene voordelen van een hoortoestel aan de andere zijde van het cochleair implantaat, heeft de combinatie van de Cochlear Nucleus 7 met ReSound EnzoNucleus 3D een aantal specifieke voordelen. Omdat beide apparaten de Made for iPhone (MFi) functionaliteit hebben is het mogelijk alle geluiden vanaf de iPhone (en iPad/iPod) naar beide apparaten te ‘streamen’. Dat geldt zowel voor telefoongesprekken als muziek. Ook zijn beide apparaten te bedienen met de Apple iOS-toegankelijkheidsinstellingen. Zo is de verhouding tussen het geluid afkomstig van de microfoon en van de telefoon te regelen en ook de programmakeuze en het volume in te stellen. De toegankelijkheidsfuncties kunnen snel in- en uitgeschakeld worden door het instellen van een speciale activeringsknop op de iPhone. Daarnaast zijn er twee afzonderlijke app’s op de smarthone voor zowel de CI van Cochlear als het ReSound hoortoestel. De draadloze accessoires van Cochlear zoals een externe microfoon of een kastje voor het oversturen van tv- of radiogeluid werken ook met beide apparaten samen.

Cochlear en ReSound: twee audiologisch niet samenwerkende platformen

Voor bestaande gebruikers van de Cochlear Nucleus 7 is de samenwerking met en vergoeding van het ReSound hoortoestel natuurlijk goed nieuws. Voor nieuwe gebruikers die een CI overwegen in combinatie met een hoortoestel is het nuttig te weten dat het cochleair implantaat van Cochlear en het hoortoestel van GN ReSound allebei van een ander platform gebruik maken. De hoortoestellen werken weliswaar op het gebied van connectiviteit (streaming van audio, telefoneren, draadloze microfoons) samen, maar doen dit niet op audiologisch gebied.

bimodale-oplossing-Phonak-Naida-CI-AB

Geluidsprocessor van advanced bionics en hoortoestel Naida Link werken ook audiologisch samen

Dit is wel het geval tussen de Naida Link van Phonak en het cochleair implantaat van Advanced Bionics. Deze beide apparaten maken namelijk wél gebruik van hetzelfde platform en werken audiologisch gezien op dezelfde manier. Dat betekent dat snelheid van de automatische volumeregeling (compressie), de methode van lawaaionderdrukking, windruisonderdrukking, echo-onderdrukking, frequentiebereik, directionaliteit e.d. met elkaar overeenstemmen. Het Phonak hoortoestel en de geluidsprocessor van AB communiceren daarnaast draadloos met elkaar waardoor het ene systeem weet wat het andere systeem binnenkrijgt aan informatie uit de omgeving. De instellingen kunnen op deze manier worden geoptimaliseerd. Zo kan het zijn dat spraak aan het ene oor helderder binnenkomt dan aan het andere. Op zo’n moment kan het ene oor een duidelijk luistervoordeel hebben ten opzichte van het andere oor. Het beste signaal wordt vervolgens dan gedeeld met het andere toestel. Zo krijgen beide oren het meest heldere geluid binnen. Ook wordt storend achtergrondlawaai zo goed als mogelijk onderdrukt door de richtingmicrofoons op beide apparaten te laten samenwerken. Onderzoek toont aan dat juist met een dergelijke gecombineerde hooroplossing voordeel voor het horen in rumoer en ook een hoger luistercomfort is te behalen ten opzichte van het gebruik van een cochleair implantaat van één merk en een hoortoestel van een ander merk. Een verschillende aanpak op audiologisch gebied tussen CI en hoortoestel kunnen uiteindelijk een negatieve invloed hebben op de geluidsbeleving en op het verstaan van spraak.
Mogelijk wordt de samenwerking tussen Cochlear en GN ReSound in de toekomst intensiever zodat de cochleair implantaten en hoortoestellen ook op audiologisch gebied op elkaar worden afgestemd. Dat zou een winstpunt zijn.

 

 

 

Reacties (1)
  1. heel duidelijke informatie,graag nieuwsbrief voor vervolg

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Kinderboek Lukas Hoort Erbij haalt hooroplossingen uit taboesfeer

12 november 2024 | Afgelopen maand verscheen het kinderboek Lukas Hoort Erbij. Een boek over hooroplossingen, voetbal, vriendschap en [...]

Stigma bij gehoorverlies: Ervaringen in het dagelijks leven

10 november 2024 | Mensen met gehoorverlies kunnen in het dagelijks leven te maken krijgen met stigma. Wat betekent [...]

MED-EL promoot vroege interventie voor kinderen op World Microtia Awareness Day

8 november 2024 | Op 9 november is het World Microtia Awareness Day. MED-EL wil op deze dag bewustzijn [...]

Nieuwe hoortoestellen binnen Starkey Signature serie: Discreet, Slim en met Gunstige prijs

5 november 2024 | Deze maand breidt Starkey de discrete te dragen Signature hoortoestelserie uit. De nieuwe 16 en [...]