Er blijkt een verband te bestaan tussen gehoorverlies en ondervoeding in de vroege jeugd. Dat blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. De resultaten van het onderzoek dat uitgevoerd is in Nepal en een relatie laat zien tussen zowel chronische als acute ondervoeding en gehoorverlies op latere leeftijd, zijn te lezen in in the American Journal of Clinical Nutrition.
Wanneer jonge volwassenen in de jaren voordat ze naar school gaan te maken hadden met ondervoeding, blijken ze een twee keer zo grote kans te hebben op gehoorverlies dan leeftijdgenoten die wél een goede voeding hebben gekregen.
De onderzoekers hebben gekeken naar de relatie tussen het gehoor van ruim 2000 jongvolwassenen in Nepal en hun voedingspatroon in hun vroege jeugd zestien jaar daarvoor.
In Zuid-Azië hebben naar schatting zo’n 116 miljoen mensen te maken met gehoorverlies. Een betere voeding kan bijdragen aan de preventie van gehoorverlies. De prevalentie van gehoorverlies onder kinderen en jong volwassenen in Zuid-Azië ligt tussen de 14 en 28 procent van de bevolking.
Jongeren die te maken hadden met een groeistoornis in hun jeugd, hebben bijna een twee keer zo grote kans op tekenen van gehoorverlies zo bleek uit de gehoortesten. De oorzaak van een groeistoornis wordt vaak veroorzaakt door ondervoeding waar reeds sprake van is nog voor de geboorte. Dit is juist de periode die zeer kritisch is voor de ontwikkeling van de auditieve functies.
Eerder onderzoek heeft een relatie laten zien tussen essentiële microvoedingsstoffen, waaronder vitamine A en slechthorendheid.
Het recente onderzoek is het eerste grootschalige onderzoek naar ondervoeding en slechthorendheid dat laat zien dat ondervoeding een risicofactor kan zijn voor slechthorendheid op latere leeftijd.
Bron: Eurekalert