Regeneratieve therapie weet gehoorschade in slakkenhuis te herstellen

3 april 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Eerste positieve resultaten bereikt met regeneratieve therapie bij slechthorendheid

De eerste klinische onderzoeken naar regeneratieve therapie bij slechthorendheid door het biotechnologiebedrijf Frequency Therapeutics hebben positieve resultaten laten zien. De onderzoekers injecteerden bij 200 slechthorenden het gehoororgaan met kleine moleculen. Daarmee programmeren ze voorlopercellen in het slakkenhuis. Deze zorgen uiteindelijk voor de aanmaak van de kleine haarcellen in het slakkenhuis die ons in staat stellen te horen.
De onderzoekers vonden daardoor verbetering bij het verstaan bij een aantal slechthorende deelnemers. Het bedrijf Frequency Therapeutics zoekt de oplossing voor slechthorendheid in een nieuwe vorm van regeneratieve therapie. Daarmee willen ze de schade aan de haarcellen in het slakkenhuis herstellen. Deze haarcellen zijn bij slechthorenden met een zogeheten perceptief gehoorverlies defect.

regeneratieve therapie kan gehoorschade herstellen
Afbeeldingen laten regeneratie zien van haarcellen. In roze een preklinisch model van sensorisch gehoorverlies. De controle is links te zien, rechts met behandeling. Foto door: Hinton AS, Yang-Hood A, Schrader AD, Loose C, Ohlemiller KK, McLeanWJ.

Schade aan haarcellen in slakkenhuis

Veel mensen krijgen te maken met slechthorendheid. Dat kan komen door blootstelling aan lawaai (lawaaislechthorendheid), maar ook door bepaalde medicijnen zoals sommige antibiotica en ook chemotherapie. De haarcellen in het slakkenhuis raken dan beschadigd of sterven af. Dat doet zich ook voor bij ouderdomsslechthorendheid. Slechthorendheid kan ook samengaan met tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd.

Injecteren moleculen in het gehoororgaan

De therapie van biotechnologiebedrijf Frequency Therapeutics richt zich op het regenereren van de haarcellen in het slakkenhuis. Het bedrijf injecteert daarvoor kleine moleculen in het gehoororgaan. Deze zorgen ervoor dat zogeheten progenitorcellen, ook wel voorlopercellen genoemd, uitgroeien tot meer gespecialiseerde haarcellen.

regeneratieve therapie bij slechthorendheid
De twee afbeeldingen laten zien dat FREQ-162 ervoor zorgt dat progenitorcellen oligodendrocyten worden. De controle is links afgebeeld, en rechts is behandeld Afbeelding: Frequency Therapeutics

Klinisch onderzoek naar nieuwe regeneratieve therapie bij slechthorendheid

In het eerste klinische onderzoek zag het bedrijf statistisch significante verbetering in het verstaan van spraak. De verbetering was al na een enkele injectie zichtbaar en bleek bij sommigen twee jaar aan te houden. Tot op heden zijn er 200 patiënten geïnjecteerd. In drie verschillende onderzoeken zijn er klinisch betekenisvolle verbeteringen gevonden. Een ander onderzoek kon geen verbetering aantonen bij het horen in vergelijking met de placebogroep. Het bedrijf wijt dit aan tekortkomingen in de onderzoeksopzet.

Progenitorcellen zorgen voor aanmaak haarcellen in slakkenhuis

De onderzoekers ontdekten eerder dat dezelfde moleculen die de stamcellen van de darmen controleren, ook gebruikt worden door een naaste afstammeling van stamcellen. Deze afstammelingen worden ook progenitorcellen of voorlopercellen genoemd. Net als stamcellen kunnen deze voorlopercellen uitgroeien tot meer gespecialiseerde cellen in ons lichaam. Voorlopercellen bevinden zich ook in het binnenoor en zorgen daar voor de aanmaak van haarcellen op het moment dat een kind in de baarmoeder zit. Ze worden helaas inactief al voor de geboorte en groeien daarna nooit meer uit tot meer gespecialiseerde haarcellen in het slakkenhuis.

gehoorschade slakkenhuis

Haarcellen gaan in de loop van de tijd stuk of dood en kunnen ook niet meer regenereren. Daarbij geldt tot op heden: Wat stuk is, is stuk en blijft stuk.
In 2012 was het onderzoeksteam al in staat om in het laboratorium kleine moleculen te gebruiken om progenitorcellen om te zetten in duizenden haarcellen.

Regeneratieve geneeskunde van de toekomst

De oprichters van het bedrijf zien in hun eigen aanpak, waarbij kleine moleculen in het binnenoor geïnjecteerd worden en waarbij voorlopercellen tot gespecialiseerde cellen uitgroeien, de toekomst. Ze zien daar voordelen in boven die van zogeheten gentherapie. Gentherapie richt zich op het extraheren van cellen van een patiënt om deze vervolgens te programmeren in het laboratorium en ze vervolgens weer terug te plaatsen in het gewenste gebied. Een van de oprichters Chris Loose daarover: “Weefsel door het hele lichaam bevat progenitorcellen, daarom zien we een groot toepassingsbereik. We geloven dat dit de toekomst is van regeneratieve geneeskunde.”

Nieuw onderzoek regeneratieve therapie bij slechthorendheid

Het bedrijf werft nu 124 personen waarbij hun regeneratieve therapie bij slechthorendheid opnieuw onderzocht wordt. Frequency Therapeutics verwacht de eerste resultaten daarvan begin volgend jaar.

Mogelijk binnen 10 tot 15 jaar herstel gehoorverlies mogelijk

Naast Chris Loose behoren MIT professor Robert Langer, CEO David Lucchino, vicepresident Will McLean (PhD) en Jeff Karp lid van de faculteit Gezondheidswetenschappen en Technologie van Hardvard-MIT tot de oprichters. Jeff Karp gelooft dat het werk van het bedrijf andere onderzoekers zal helpen bij het manipuleren van progenitorcellen en uiteindelijk zal leiden tot nieuwe behandelmethoden.

 “Ik zal niet verbaasd zijn dat binnen 10 tot 15 jaar, door de budgetten die ingezet worden op dit gebied en het geweldige wetenschappelijk onderzoek dat gedaan wordt, we tot het punt komen waarbij gehoorverlies omkeerbaar wordt, net als bij het laseren van het oog, waarbij de patiënt binnen het uur weer buiten staat en waarmee het gezichtsvermogen volledig hersteld wordt”, aldus Karp. “Ik denk dat we hetzelfde zullen zien voor gehoorverlies.”

Zelfde soort aanpak voor Multiple Sclerose

Het bedrijf is ook een gelijksoortig medicijn voor multiple sclerose (MS) aan het ontwikkelen. Een ziekte waarbij het immuunsysteem de myeline aanvalt in de hersenen en in het centraal zenuwstelsel. Progenitorcellen zijn al om te zetten in myeline producerende cellen in de hersenen. Dat gaat echter nog niet snel genoeg om het verlies van myeline bij te benen waar MS-patiënten mee te maken krijgen. De meeste therapieën die vandaag de dag ingezet worden bij MS, focussen zich op onderdrukking van het immuunsysteem.

Bron: MIT News


HOorzaken is niet verbonden met een van de bedrijven of onderzoeksinstituten. Het heeft dan ook geen zin om u onder het artikel of via een mailbericht aan te melden voor een van de lopende onderzoeken.


Reacties (36)
  1. Ik vind het te gek dat dit mogelijk en zou het gelijk laten doen.en wil er meer van weten.

    • Ik laat het ook direct doen 🙂 hoopgevend!

    • Ik ook.

    • Ik ben het met je eens. Ik ben geuidstechnicus en mijn leven hangt er van af. Daarnaast lees ik dat het vanaf hogere leeftijden steeds minder kans van slagen heeft. Ik zie hier gewoon een nachtmerrie realiteit worden in mijn leven en wil dolgraag mijzelf aangeven als proefpersoon en ervoor betalen ook nog. Laat ons zelf dat risico inschatten!!!

  2. Mijn kindje is doof geboren door het gen connexine 26. Gehoorverlies 110db… we staan voor cochliare inplantatie. Zou dit voor hem een optie zijn….

    • Beste Nicky, allereerst zal voordat deze nieuwe aanpak klinisch toepasbaar is nog aardig wat onderzoek moeten worden gedaan. Vandaar dat de onderzoekers aangeven dat het 10 tot 15 jaar kan duren voordat dit daadwerkelijk als behandeling toegepast kan worden. Daarnaast zal de aangroei van haarcellen alleen zeer waarschijnlijk niet voldoende zijn om andere problemen die voor een niet goed functionerend slakkenhuis (zoals de aanmaak van eiwit) en daarmee gehoor aan te pakken. Informatie daarover kun je het best inwinnen bij een expertise centrum op dit genetische gebied. Cochleaire implantatie lijkt dan ook op dit moment de beste optie.

  3. Het beter horen heeft geen effect op het lawaai van het suizen neem ik aan?
    Ik heb een vraag over het verergeren van tinnitus met 100% na een treinreis door het kanaal naar Engeland. Is hier iets bekend over dat tinnitus kan verergeren door luchtdruk?

    • Hoi Patricia,
      Ik ben al meerdere verhalen tegengekomen waarbij verandering van luchtdruk invloed heeft op de tinnitus.
      Wat me met name is bijgebleven is het verhaal van een duiker die vertelde dat hij vanaf 3 meter diepte geen last meer had van tinnitus tot hij weer naar boven kwam.
      Zelf merk ik dit ook, er is bij mij een verschil van tinnitus beleving tussen de zomer en de winter.
      Opvallend vond ik ook dat de invloed van luchtdruk niet bij iedereen hetzelfde was.
      Zo verergerde het, bij stijgende druk, bij de één terwijl het juist verbeterde bij een ander.
      Luchtdruk lijkt dus invloed uit te oefenen op tinnitus.

      • Beste Victor,
        Luchtdruk kunnen ze daar verder gaan met onderzoek, je geeft het zelf al aan dat dit verschil maakt bij tinnitus.

  4. Zijn er nog meer personen nodig in dit onderzoek?

    • Hoi Jan,
      Ze zoeken 124 testpersonen.
      Probleem is alleen dat alle locaties in de USA zijn en er aardig wat bezoeken moeten worden gedaan.

  5. Ik kan niet wachten hier meer over tehoren, en evt deel aan te nemen

  6. Tinnitus wordt meestal ook veroorzaakt door beschadigde haarcellen, dus als deze geregenereerd kunnen worden zal dat ook deze vorm van tinnitus op kunnen lossen neem ik aan. Maar daar is nog niets over bekend zo te lezen…

    • ik denk hetzelfde theorie over gehoorschade de haarcellen gaan kapot en geven een verkeerde signaal
      tegenover vogels herstellen hun trilhaartjes

  7. Ik heb ook Tinnitus. Aan beide oren. Één oor is doof, links. Zou graag meedoen aan dit onderzoek.

    • Ik zit in gelijkaardige situatie. Ik word zot van die tinitus

    • Ik heb tinnitus en hyperacusis,het zou geweldig zijn als het voor mij en mijn lotgenoten op de markt komt.

  8. Kun je je ergens aanmelden om mee te doen?

  9. Hoe kom ik in aanmerking voor zo’n behandeling?

  10. Als dit een mogelijkheid is om van die ellendige tinitus af te komen zou dat geweldig zijn 🙌

  11. Als dit echt zou helpen,kom maar op🙌

  12. Mijn zoon heeft ook al jaren tinnitus hij zou ook graag dit willen proberen. Dus kom maar op

  13. Zou direct mee doen. Heb het al jaen en word er soms stapelgek van. Zou heel fijn zijn als er een oplossing komt. Het beheerst je hele leven. 😌

  14. Hoopgevend. Fijn om te lezen dat de onderzoeken in stroomversnelling komen.

  15. Laten we hopen dat er nu eindelijk een oplossing komt voor tinnitus. Het heeft al veeeeel te lang geduurd. Ik hoop dat ze dit onderzoek versneld kunnen afronden, zonodig met extra geld. Ik zou mij hiervoor wel willen inzetten en met mij vele anderen.

  16. Ik wil direct meedoen heb beiden
    Laat maar iets weten als je mensen nodig hebt. Ik overweeg implantaten, maar als ik dit lees heb ik weer hoop.

  17. Ik blijf hier graag van op de hoogte.
    Heb op vrij jonge leeftijd (37) al een behoorlijke gehoorschade. Kom al in aanmerking voor een gehoorapparaat.

  18. Kan ik meedoen en zijn er al verdere resultaten bekend

  19. Wat is de status?

    • Vervolgonderzoek heeft niks opgeleverd ze zijn ermee gestopt

      • Echt waar?

  20. Ik zou graag meedoen! Wat zijn de mogelijkheden voor NL

  21. Ik sta meteen vooraan haha
    Eindelijk weer een keer in stilte slapen 🙏

  22. Ik zou graag aan de onderzoeken mee doen.
    Ben vanaf mijn geboorte eenzijdig doof door gebrek aan haartjes in mijn slakkenhuis.

  23. Nu,begin 2024. Hoe staan we ervoor. Waar kan ik mij opgeven?

  24. Hoe gaat de selectie om deel te nemen aan dit onderzoek en wat wordt er vergoed als je je daar voor opgeeft zoals de reis er naar toe die je meerder keren moet maken.
    Mijn zoon is ernstig slechthorend door het Waardenburgsyndroom.

Comments are closed.

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]