Regels hoorzorg opnieuw versoepeld door aanhoudende Corona-crisis

23 maart 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min


Door de aanhoudende Corona-crisis zijn de regels in de hoorzorg opnieuw tijdelijk versoepeld. Audiciens mogen tot 1 juli 2021 bij gehooraandoeningen direct doorverwijzen naar de KNO-arts en het audiologisch centrum. Tussenkomst van de huisarts is in de komende periode dan ook niet nodig. Ook kan de geldigheidsduur van een voorschrift voor een hoortoestel eenmalig worden verlengd met 3 maanden.

hoortoestel corona

Verzoek versoepeling

De audicienssector heeft een verzoek ingediend bij de werkgroep hulpmiddelen van Zorgverzekeraars Nederland om de regels tijdelijk te versoepelen. De sector heeft daarbij gevraagd om twee versoepelingen. Het eerste verzoek betrof het rechtstreeks verwijzen naar de tweedelijnszorg (KNO-arts en audiologisch centrum) bij gehooraandoeningen. Het tweede verzoek was het verlengen van de geldigheidsduur van een bestaand voorschrift met 3 maanden (of meer) als een controlemeting van het gehoor geen noemenswaardige achteruitgang laat zien.
Op beide punten is de werkgroep akkoord gegaan. De versoepeling van de regels geldt tot 1 juli 2021.

Direct doorverwijzen en verlenging recept

Wanneer een audicien bij cliënten een gehoorprobleem vaststelt, mag deze zijn cliënt de komende periode direct doorverwijzen naar de KNO-arts of het audiologisch centrum. Het is in de periode tot 1 juli 2021 voor cliënten dan ook niet nodig eerst naar de huisarts te gaan voor een verwijzing.
Voor slechthorenden die door de Corona-omstandigheden niet eerder naar hun audicien konden of durfden maar wél al een recept hadden, betekent het akkoord dat het voor hen niet nodig is terug te gaan naar hun KNO-arts voor een nieuw recept voor een hoortoestel als dit verlopen is. Dat mag eenmalig door de audicien worden verlengd.

Dennis Havermans (directeur Strategie en Allianties bij Beter Horen) daarover: “Wij zijn wederom tevreden over de opstelling en bereidheid van de werkgroep hulpmiddelen binnen Zorgverzekeraars Nederland om met elkaar te zorgen voor een veilige omgeving voor cliënten en audiciens.”

Eerdere verlenging

In het laatste kwartaal van vorig jaar golden deze versoepelingen ook tijdelijk. Toen is, naast bovengenoemde versoepelingen, ook gepleit voor het loslaten van een verplicht recept van een voorschrijver voor overige hoorhulpmiddelen. Denk hierbij aan soloapparatuur, ringleiding en apparatuur om het verstaan van de tv en radio te vergemakkelijken. Dat is toen niet gehonoreerd door Zorgverzekeraars Nederland. Ook nu is deze verplichting niet losgelaten. Dat is jammer omdat zeker in de Corona-tijd een goede communicatie en het meekrijgen van nieuws immers essentieel is.

Toekomst

Het is te hopen dat de regeling in de toekomst permanent wordt aangepast, zodat audiciens standaard rechtstreeks mogen blijven verwijzen naar de KNO-arts. Veel beginnende slechthorenden vinden het namelijk een bijzondere gang van zaken dat zij drie keer in een wachtruimte moeten plaatsnemen alvorens ze een test met een hoortoestel mogen aanvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024 | Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik [...]

Apple Hearing Study komt met eerste inzichten over tinnitus

2 juni 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Michigan publiceerden recent gegevens van een van de grootste vragenlijstonderzoeken [...]