Psoriasis houdt verband met slechthorendheid

7 maart 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Onderzoekers van de Universiteit van Ankara concluderen dat de huidaandoening psoriasis verband houdt met slechthorendheid. Dit komt doordat de functie van het middenoor bij patiënten met psoriasis verslechtert. De Turkse wetenschappers werkzaam aan de Universiteit van Ankara publiceerden de resultaten van hun onderzoek afgelopen maand in het ‘Indian Journal of Otolaryngology and Head & Neck Surgery’.

psoriasis verband met slechthorendheid
Psoriasis op de handen en elleboog. Image by Freepik

Psoriasis veel voorkomende huidaandoening

De huidaandoening psoriasis komt veel voor. De patiënt krijgt daarbij rode en schilferende plekken op het lichaam. Deze plekken ontstaan vooral op de knieën, ellebogen en op de behaarde hoofdhuid. Soms raken ook de nagels aangedaan. Naar schatting hebben ruim 300.000 mensen in Nederland deze aandoening. Het woord ‘psoriasis’ is afgeleid van het Griekse woord ‘psore’, dat ‘schub’ betekent. Psoriasis wordt dan ook gekenmerkt door dikke schubachtige schilfers die op rode plekken op de huid ontstaan. De huidaandoening is vrij goed te behandelen door het gebruik van zalf, de inzet van lichttherapie en injecties. Het is een niet besmettelijke ziekte. Psoriasis kan een flink negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven van patiënten.

Onderzoek naar de effecten van psoriasis op auditieve functies

De onderzoekers wilden onder andere de functie van het middenoor en binnenoor bij psoriasispatiënten evalueren. Daarvoor deden ze meerdere tests. Zo keken ze naar de hoordrempels (lucht en beengeleiding), de resonantiefrequentie en naar zogeheten otoakoestische emissies. Aan het onderzoek deden 35 patiënten met psoriasis mee. Veertig mensen zónder psoriasis dienden als controlegroep.

Onderzoek laat zien: Psoriasis houdt verband met slechthorendheid

Zowel de luchtgeleidings- als de beengeleidingsdrempels lagen hoger bij patiënten met de huidaandoening psoriasis. Dat betekent dat hun gehoor slechter is. Ook lag de resonantiefrequentie lager bij de patiënten in vergelijking met de controlegroep. Volgens de onderzoekers wijzen de resultaten erop dat psoriasis een negatief effect kan hebben op middenoormechanismes. Dit heeft slechthorendheid tot gevolg.

Bron: Parabakan Polat, A., Erbek, H.S. Evaluation of Auditory Functions in Patients with Psoriasis. Indian J Otolaryngol Head Neck Surg (2023). https://doi.org/10.1007/s12070-023-03564-0

Credit afbeelding: Image by Freepik

Reacties (2)
  1. Ik ben slechthorend en heb Psoriasis als bijwerking van Metoprolol gekregen. De medicatie is gestopt en de Psoriasis is er nog. Heb een Otosclerose operatie gehad. Linker oor is redelijk geworden, het rechter oor is mislukt ivm apparatuur van 4mm dat door 1mm moest en dat lukte dus niet. Rechter oor is zo goed als doof.

  2. Ik heb zelf al ruim 20 jaar Psoriasis en in mijn werk als audiciën meet ik met enige regelmaat mijn gehoor. Wat al 12 jaar hetzelfde is <8dB op beide oren. Dus ik kan dit onderzoek niet weerleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024 | Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik [...]

Apple Hearing Study komt met eerste inzichten over tinnitus

2 juni 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Michigan publiceerden recent gegevens van een van de grootste vragenlijstonderzoeken [...]