Professor Pim van Dijk ontvangt Tinnitus & Hearing Research Prize 2024

8 december 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Hoogleraar dr. Pim van Dijk werkzaam aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft de 6e ‘Tinnitus & Hearing Research Prize 2024’ toegekend gekregen. De prijs is 7 december aan hem uitgereikt tijdens het 25ste International Tinnitus Symposium.

| Nieuws

Tinnitus Hearing Research Prize 2024 prof. dr. Pim Van Dijk
Professor dr. Pim van Dijk neemt de Tinnitus & Hearing Research Prize 2024 in ontvangst tijdens het 25ste International Tinnitus Symposium

Innovatief onderzoek naar tinnitus

De Duitse Stichting Tinnitus en Gehoor Charité reikt de ‘Tinnitus & Hearing Research Prize’ sinds 2019 jaarlijks uit. Met de prijs wil de stichting erkenning geven aan innovatief onderzoek op het gebied van tinnitus en andere gehooraandoeningen. Ook brengt de prijs het werk van jonge wetenschappers onder de aandacht. In het bijzonder eert de stichting met de ‘Tinnitus & Hearing Research Prize’ uitmuntende prestaties op het gebied van oorzakelijk onderzoek, vroegtijdige opsporing en therapie van tinnitus en gehoorproblemen. Aan de prijs zit een cheque vast met een waarde van 10.000 euro.

Professor dr. Pim van Dijk van het UMCG zegt erover: ”Ik voel me zeer vereerd met de ‘Tinnitus & Hearing Research Prize’. Het was fantastisch om deze prijs in ontvangst te mogen nemen. De prijs ondersteunt ons huidige onderzoek naar GABA-inhibitie bij tinnitus.”

Onderzoek naar GABA en tinnitus

Er vindt steeds meer onderzoek plaats naar de rol van GABA bij tinnitus, met name in relatie tot gehoorverlies. Van Dijk zal de toegekende prijs gebruiken om meer onderzoek te verrichten of een tekort aan GABA verantwoordelijk is voor het ontstaan van tinnitus bij mensen met gehoorverlies in de hogere frequenties. Wetenschappers veronderstellen dat tinnitus komt door overactiviteit in de hersenen. Deze overactiviteit kan mogelijk komen door een gebrek aan voldoende remmende activiteit van GABA.

Als het onderzoek van Van Dijk de hypothese bevestigt dat een tekort aan GABA een belangrijke rol speelt, kan dit de weg vrijmaken voor verder klinisch onderzoek. Dit kan op zijn beurt leiden tot nieuwe behandelingen die gericht zijn op het herstellen van het evenwicht tussen remmende en exciterende activiteiten in het brein.

Eerder ontving Van Dijk een schenking van 120.000 dollar van de American Tinnitus Association voor onderzoek naar GABA.

Wat is GABA en waarom is het belangrijk?

GABA is de afkorting van Gamma-Amino-Butyric Acid, in het Nederlands bekend als gamma-aminoboterzuur. Dit aminozuur wordt aangemaakt in het centrale zenuwstelsel en fungeert als een belangrijke neurotransmitter. Neurotransmitters zijn stoffen die boodschappen doorgeven tussen neuronen (zenuwcellen). Een neuron is een bouwsteen van het zenuwstelsel en samen vormen neuronen een netwerk dat verantwoordelijk is voor het verzenden en ontvangen van signalen.

GABA is specifiek betrokken bij het remmen van overactiviteit in de zenuwcellen. Ongeveer 40% van de neuronen in het brein gebruikt GABA om activiteiten te reguleren. Hierdoor fungeert GABA als een soort natuurlijke ‘rem’ in het zenuwstelsel. Het speelt een cruciale rol bij het behouden van een evenwicht tussen remmende en stimulerende signalen in de hersenen. Dit evenwicht wordt ook ondersteund door de exciterende neurotransmitter glutamaat. Samen zorgen GABA en glutamaat voor een gezonde hersenfunctie.

Functies van GABA

Neurotransmitter GABA heeft meerdere effecten op het lichaam en de hersenen:

  1. Angstremmend: Het vermindert gevoelens van angst en stress.
  2. Spierontspannend: Het helpt bij het ontspannen van spieren.
  3. Slaapstimulerend: Het draagt bij aan een betere slaapkwaliteit door het zenuwstelsel tot rust te brengen.

Prof. Dr. Pim Van Dijk: “Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen van een effectieve behandeling voor mensen die dagelijks met tinnitus moeten leven. Het inzicht in de rol van neurotransmitters zoals GABA kan een doorbraak betekenen in ons begrip van tinnitus en de aanpak ervan.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Hoortoestellen ook effectief bij verborgen gehoorverlies

13 januari 2025 | Mensen met een verborgen gehoorverlies (Hidden Hearing Loss) hebben baat bij hoortoestellen. Het verstaan in [...]

Fast Pair voor hoortoestellen: sneller koppelen met Android smartphones

9 januari 2025 | Google lijkt bezig te zijn om Fast Pair technologie ook beschikbaar te maken voor hoortoestellen. [...]

Distributeur Starkey in Apeldoorn overgenomen door Amerikaanse fabrikant Starkey

8 januari 2025 | De importeur en vertegenwoordiger van Starkey in Apeldoorn is per 1 januari 2025 overgenomen door [...]

Vernieuwde hoortoestellendatabase online in te zien

7 januari 2025 | Stichting Protocol Hoorhulpmiddelen (SPHHM) heeft per 1 januari de hoortoestellendatabase vernieuwd. De database is via [...]