Oticon introduceert nieuwe power hoortoestellen

3 november 2015
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

De nieuwe power hoortoestellen lijn van Oticon bestaat uit een groot aantal verschillende uitvoeringen waaronder luidspreker-in-het-oor (LIHO) powerhoortoestellen, speciale slanke super powerhoortoestellen voor kinderen en een Ultra-powerhoortoestel en ook nog in-het-oor power hoortoestellen, .
In twee nieuwe powerhoortoestellen gebruikt Oticon een aantal innovatieve technieken die het uittesten waard zijn. Zo wordt op een nieuwe manier medeklinkers uit spraak (hoge tonen gebied) die niet of slecht hoorbaar zijn, gekopieerd naar een gebied dat wél hoorbaar is. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van de slimme Speechguard techniek waardoor ook meer details in spraak behouden blijven en hoorbaar worden.
Oticon hoortoestellen hebben een goede reputatie op het gebied van geluidskwaliteit, uiterlijk, gebruiksgemak en betrouwbaarheid, zo blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Nieuwe frequentiecompositie techniek in power hoortoestellen

De nieuwe power hoortoestellen Sensei en Dynamo gebruikt Oticon een techniek om geluiden en spraak voor ernstig en zwaar slechthorenden weer hoorbaar te maken: frequentiecompositie.
De afgelopen jaren zijn meerdere soortgelijke technieken in hoortoestellen geïntroduceerd. Bij de reeds bestaande technieken wordt geluid uit het slecht hoorbare hoge tonen gebied geknipt en geplakt in een lager gelegen gebied waar de slechthorende nog wel (redelijk) goed kan horen. Oticon heeft hierbij zijn eigen aanpak: geluiden en spraak in het hogetonengebied worden gekopieerd en geplakt in plaats van geknipt en geplakt. Hierdoor blijft het signaal in het hogetonengebied dat slecht hoorbaar is daar behouden. Bij de verplaatsing wordt het pakketje dat wordt verplaatst niet in elkaar geduwd (frequentiecompressie) zoals bij sommige andere fabrikanten juist wel wordt gedaan.

oticon dynamo power frequentiecompositie
De idee achter het kopiëren en plakken (en dus niet verwijderen) is dat dezelfde medeklinker in twee gebieden tegelijkertijd aanwezig is en zo de kans op herkenning vergroot wordt en daarmee het verstaan van spraak beter kan verlopen. De nieuwe techniek wordt door Oticon ‘Speech Rescue’ genoemd.

Optimaal behoud van spraakinformatie

Naast de nieuwe frequentiecompositie techniek kent het power hoortoestel ook nog een techniek die ervoor zorgt dat de in frequentie verlaagde spraak maar ook andere spraakdelen zo goed als mogelijk behouden blijven. Hier gebruikt Oticon de eerder geïntroduceerde Speechguard techniek voor. Beide technieken, Speech Rescue en Speechguard werken nauwkeurig samen.

Nieuwe feedbackregeling

Feedback (fluiten) was vroeger een groot probleem zeker bij power hoortoestellen. De afgelopen decennia zijn de anti-feedback technieken steeds verder geoptimaliseerd. Het allernieuwste Oticon anti-feedbacksysteem dat in de nieuwe powerhoortoestellen terug te vinden is, detecteert feedback nog sneller en elimineert het nog voordat het dreigt op te treden. Oticon gebruikt in de anti-feedback regeling  drie systemen naast elkaar: 1) uitdoving door geluid in tegenfase ten opzichte van de feedback aan te bieden (dit een zelfde soort werking als anti-geluid),  2) frequentieverschuiving, 3) en aanpassing van de versterking. Voordeel voor de client van de geavanceerde anti-feedbackregeling is dat een omhelzing en knuffel geven weer kan zonder irritant gefluit.

Meerdere nieuwe Oticon power hoortoestellen

Oticon introduceert meerdere nieuwe power hoortoestellen tegelijkertijd. Allereerst is er de Oticon Dynamo: een klein super power hoortoestel met een 13 batterij met een voor zijn formaat een ongekende output (143 dB SPL) en forse versterking 82 dB.

hoortoestellen kinderen power Oticon
Daarnaast komt Oticon met de Sensei SP: een slank superpower hoortoestel speciaal ontwikkeld voor kinderen met een gelijke output en versterking als de Dynamo. De Sensei heeft een piepklein led-lampje op de rug van het toestel waardoor ouders en leerkrachten kunnen zien dat het toestel aan staat. Natuurlijk is het toestel te gebruiken met FM apparatuur en daarnaast is het toestel waterdicht (IP58) en kan goed tegen stof en vuil. In het kleine Oticon Dynamo super power hoortoestel  als ook in de slanke Oticon Sensei zijn de eerder beschreven technieken terug te vinden.
Natuurlijk heeft Oticon ook luidspreker in-het-oor power hoortoestellen die aan te passen zijn met een op maat gemaakt oorstukje of met een power tip. De LIHO power hoortoestellen hebben een versterking van 72 dB en een output van 135 dB SPL.
De hoortoestellen uit de Alta2, Nera 2 en Ria 2 serie worden Plus Power toestellen genoemd. Dit zijn discreet te dragen power hoortoestellen met liefst een versterking van 73 dB en 138 dB SPL output.

power hoortoestellen Oticon Alta

Oticon presteert beter op gebied geluidskwaliteit, gebruiksgemak en uiterlijk

Uit een onafhankelijk onderzoek (Nivel 2014) onder een kleine 5000 hoortoesteldragers in Nederland komt naar voren dat Oticon hoortoestellen ten opzichte van andere merken beter presteren op het gebied van geluidskwaliteit, gebruiksgemak en uiterlijk. Ook blijken de toestellen minder reparatiegevoelig.

Uittesten

De nieuwe technieken die terug te vinden zijn in de Dynamo en Sensei powerhoortoestellen van Oticon hebben de potentie in zich veel belovend te zijn voor ernstig en zwaar slechthorenden. Zoals voor ieder nieuw hoortoestel geldt ook hier dat de resultaten afhankelijk zijn van het gehoorverlies en capaciteiten van de individuele gebruiker. Dit geldt des te meer voor ernstig en zwaar slechthorenden. Om uit te vinden of de nieuwe technieken in de powerhoortoestellen van Oticon meerwaarde voor u of uw kind hebben, is er maar één manier:  uittesten. Omdat elk winst bij het verstaan van spraak meegenomen is, zeker voor kinderen, is het het uittesten de moeite waard. Klik hier om te zien waar u de nieuwe Oticon hoortoestellen kunt uittesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]