Oticon breidt Opn serie uit met krachtig power hoortoestel

14 juni 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Oticon heeft afgelopen week een nieuw krachtig power hoortoestel toegevoegd aan de Opn serie: de BTE13 PP. Hierdoor kunnen ook (zeer) ernstig en zwaar slechthorenden profiteren van de baanbrekende techniek uit de Oticon Opn serie.

power hoortoestel oticon opn

Oticon Opn Power hoortoestel biedt nieuwe weg voor goed verstaan in lastige situaties

Afgelopen jaar heeft Oticon de Opn (spreek uit: Open) serie geïntroduceerd en heeft daarmee een nieuwe weg ingeslagen in het omgaan met lastige luistersituaties zoals het verstaan in lawaaiige omgevingen en in geroezemoes. Met de nieuwe benadering laat Oticon de traditionele aanpak van lawaai en geroezemoes met directionele microfoons achter zich. Door de omgeving 100 keer per seconde te analyseren en ieder geluid afzonderlijk te benaderen en te beoordelen, is deze techniek in de meeste ook complexe situaties overbodig geworden. Directionele microfoons zoals deze veelal in hoortoestellen worden toegepast, richten zich naar voren en onderdrukken geluiden van op zij. Hierdoor zoomt het hoortoestel vooral naar voren in, waardoor de slechthorende geluiden en sprekers mist die buiten het bereik van dit zoomgebied liggen.
Slechthorenden kunnen met het nieuwe Oticon Opn hoortoestel zich richten op een conversatie, terwijl zij ook hun aandacht kunnen houden bij andere mensen en omgevingsgeluiden. Hierdoor kunnen ze de focus snel en makkelijk verleggen naar een andere spreker. Het aanbod van geluiden dat slechthorenden krijgen, is daarmee ‘open’ geworden.

Minder luisterinspanning zorgt voor minder onzekerheid en luisterstress

De nieuwe techniek in de Oticon Opn blijkt niet alleen tot een beter verstaan te leiden maar ook tot minder luisterinspanning. Hierdoor treed er ook minder luistermoeheid op.
Slechthorenden of ouders van kinderen die slechthorend zijn, weten dat een dag intensief communiceren of luisteren op het werk, tijdens gezellige bijeenkomsten of op school er voor kan zorgen dat de energietaart aan het eind van de dag aardig op is en voor flinke vermoeidheid zorgt.
Wanneer we ons moeten inspannen om te verstaan neemt ook de onzekerheid toe en daarmee de luisterstress. Slechthorenden blijken vaak onzeker te zijn of ze hetgeen wat ze horen daadwerkelijk wel goed hebben verstaan, ook als ze het wél goed verstaan.
Fabrikant Oticon heeft met nieuw onderzoek nu ook laten zien dat de luisterinspanning niet alleen afneemt in in rumoerige omgevingen maar ook in rustige omgevingen. Doordat verstaan minder luisterinspanning kost wordt ook de onzekerheid gereduceerd en daarmee de luisterstress.

Vernieuwende Oticon Opn techniek nu ook voor ernstig en zwaar slechthorenden bereikbaar

Met de introductie van de BTE13PP is de vernieuwende Oticon Opn techniek nu ook bereikbaar voor ernstig en zwaar slechthorenden. Het power hoortoestel kan maar liefst een output bieden van 138 dB SPL. Bij de power versie van de Opn wordt gebruik gemaakt van een oorstukje. Het geluid wordt via een slangetje vanaf de toonbocht van het hoortoestel naar het oorstukje geleid.
Op de achterkant van het hoortoestel zit een handig minutieus LED lampje waardoor bijvoorbeeld verzorgers kunnen zien of het toestel daadwerkelijk aan staat en de batterij ook in orde is. Natuurlijk kan dit LEDje standaard ook worden uitgezet.
In de nieuwe Opn serie is ook de frequentietechniek terug te vinden die spraak uit het hoge tonengebied, waar niet meer (goed) gehoord wordt, verplaats wordt naar beter hoorbaar lage tonengebied. Oticon noemt deze frequentieverlagingstechniek frequentiecompositie. De fabrikant heeft hierbij zijn eigen methode ontwikkeld. De frequenties worden niet eerst samengepakt (gecomprimeerd), maar worden 1 op 1 gekopieerd.

Oticon Opn frequentiecompositie
Natuurlijk heeft het powertoestel een luisterspoel, die sinds kort ook beschikbaar is in de mini versie van het hoortoestel (miniRITE), waarbij de luidspreker in het oor wordt geplaatst.

Ondersteuning bij tinnitus

Net als de andere Oticon Opn hoortoestellen biedt ook de powerversie van de Oticon Opn, de BTE13PP, ondersteuning bij tinnitus. Naarmate het gehoorverlies toeneemt is de kans groter dat slechthorenden ook tinnitus ervaren. De geluidsgenerator die in de toestellen zit biedt een brede keuze aan geluidsopties zoals breedbandgeluiden (aangepast op het audiogram, witte, roze en rode ruis) en drie oceaangeluiden. Deze geluiden uit de natuur zijn dynamisch, maar toch rustgevend en blijken tinnitus minder hinderlijk te maken. Natuurlijk is iedere slechthorende met tinnitus anders: de een wil graag hele rustige geluiden de ander juist meer dynamische geluiden. Hoe snel de geluiden wisselen qua modulatie is instelbaar.

Draadloze communicatie en verbinding met internet (IFTTT)

Natuurlijk zijn de Opn hoortoestellen geschikt om draadloos te communiceren met mobiele telefoons (o.a. Made for iPhone) en is er apparatuur beschikbaar om draadloos te luisteren naar de tv of hifi en computer. Uniek aan de Oticon Opn hoortoestellen is de verbinding met internet met de IFTTT techniek. IFTTT staat voor If This Then That. Zo is het mogelijk om agendaberichten te ontvangen op het hoortoestel of een melding te krijgen wanneer er iemand voor de deur staat. Ook kunnen de hoortoestellen bijvoorbeeld samenwerken met de alom geprezen Philips Hue lampen. Zo kan bij het aanzetten van de hoortoestellen ook het licht aan gaan of bij het verlaten van het huis de lampen juist uit. Ook werken moderne CV thermostaten met IFTTT samen.

IFTTT hoortoestellen Oticon Opn

Oticon Opn power hoortoestel alleen beschikbaar voor vrije markt

Het Oticon Opn power hoortoestel is net als alle andere hoortoestellen uit de Opn serie alleen beschikbaar voor de vrije markt. Deze toestellen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Doordat de prijzen binnen de verzekerde zorg voor hoortoestellen sinds 2013 steeds lager zijn geworden, passen de topproducten qua prijsniveau niet meer binnen de verzekerde zorg.
Wel zijn hoortoestellen die buiten de verzekerde zorg worden aangeschaft ook in 2017 fiscaal aftrekbaar.

Lees meer:
Audiciens over de Oticon Opn:

https://www.hoorzaken.nl/audiciens-ervaringen-clienten-oticon-opn/

Slechthorenden over de Oticon Opn:

https://www.hoorzaken.nl/oticon-opn-hoortoestellen-praktijkervaringen/

Kijk voor meer informatie over de Opn hoortoestellen op de website van Oticon

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Als je het weer hoort, weet je pas wat je miste – over geluid, natuur en verbinding

27 maart 2025 | Wie slechthorend is, denkt vaak aan één ding: moeite met het verstaan van spraak in [...]

B-Audio Lentebijeenkomst 2025: ‘Music to our Ears’ | Professional

21 maart 2025 | Op 2 en 22 april 2025 organiseert B-Audio de online Lentebijeenkomst 2025: ‘Music to our [...]

Cochleaire implantaten effectief bij gehoorverlies dat verband houdt met WFS1

19 maart 2025 | Mensen met zogeheten mono-allelische mutaties in het WFS1-gen, geassocieerd met Wolfram-achtig syndroom en DFNA6/14/38, kunnen [...]

Intelligente geluidslokalisatie met DNN-chip tilt hoortoestellen naar een hoger niveau

18 maart 2025 | Moderne hoortoestellen worden steeds slimmer. Dankzij technieken uit de kunstmatige intelligentie (AI) – en specifiek [...]