Nieuwe Ponto softband en soundconnector

14 april 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Oticon Medical heeft deze week haar nieuwe Ponto Softband en SoundConnector geïntroduceerd. De Ponto Softband is geschikt voor kinderen met een gehoorverlies waarbij een een botverankerd hoortoestel uitkomst kan bieden, maar die te jong zijn voor de plaatsing van een implantaat. Dit zijn meestal kinderen die jonger zijn dan vijf jaar. Het dragen van de softband met soundprocessor is ook een goede manier om te bepalen of een Ponto geluidsprocessor, die gebruik maakt van de beengeleiding, daadwerkelijk het kind helpt. Ook voor volwassenen kan met een softband ervaring worden opgedaan met de Ponto geluidsprocessor. 

Ponto softband

Zacht en comfortabel te dragen softband

De Ponto Soundprocessor is eenvoudig aan de softband te bevestigen. Dit gebeurt via de nieuwe soundconnector. De soundconnector zit door de band heen en hierop wordt de geluidsprocessor geklikt. De geluidsprocessor op zijn beurt vangt geluiden uit de omgeving op, waarna de processor het geluid in trillingen omzet. De trillingen brengen de schedel in trilling en zo komen de geluiden via het bot van het binnenoor bij het slakkenhuis terecht. Hiermee wordt de gehoorgang en het middenoor omzeild. De softband is dan ook geschikt voor kinderen met een niet goed aangelegde gehoorgang, middenoorproblemen (geleidingsverliezen) en ook wanneer er sprake is van eenzijdige binnenoordoofheid.
De band is zeer zacht en ook het gedeelte dat tegen het hoofd aan drukt is zeer comfortabel te dragen en daarmee vriendelijk voor de huid. 


Reactie van een moeder waarvan het dochtertje is overgestapt op de nieuwe Ponto softband:
“Ik zou nog laten weten hoe mijn dochter van de band vindt. Er is een wereld van verschil, ze draagt hem de hele dag, vind hem heerlijk zitten. Gaat ’s morgens om en ’s avonds pas weer af. Echt een heel groot verschil. Meteen vanaf de eerste minuut”


Ponto softband

Een of twee geluidsprocessoren op softband

Op de softband kan één maar ook twee geluidsprocessoren worden bevestigd. Dit wordt toegepast wanneer er sprake is van een geleidingsverlies aan beide zijden. Door de toepassing van geluidsprocessoren aan zowel de linker als rechterkant zal er een betere ruimtelijke oriëntatie ontstaan en worden beide oren evengoed gestimuleerd. Het geluid van één processor zal altijd iets zachter aankomen aan de andere zijde en het zijn vooral de hoge tonen die juist belangrijk zijn voor het verstaan door het hoofd gedempt worden. Deze zogeheten ‘transcraniële attenuatie’ is per kind verschillend.   

softband pet

Softband in meerdere kleuren en zeer flexibel

De nieuwe Ponto softband is leverbaar is 14 verschillende kleuren. Het formaat van de elastische hoofdband is eenvoudig aan te passen aan de grootte van het hoofd en er zit een veiligheidsmechnisme op. De geluidsprocessor kan eventueel ook aan een petje of ander hoofddeksel bevestigd worden. De soundconnector wordt daarvoor door de stof van het petje geprikt waarna de soundprocessor hierop wordt vastgeklikt.

softband kleuren

Spraak en taalontwikkeling

Geluid is het startpunt voor taal en spraak ontwikkeling bij kinderen. Juist bij kinderen met een gehoorverlies is het van cruciaal belang dat het binnenoor in een vroeg stadium wordt gestimuleerd. De Oticon Softband biedt kinderen toegang tot de erkende geluidskwaliteit van de Ponto sound processors. Beengeleidingsapparatuur en de aanpassing ervan verloopt in Nederland via de audiologische centra. Hier zijn de softbands en geluidsprocessoren ook uit te testen. Voor het beste resultaat beveelt Oticon Medical het gebruik van de Ponto3 SuperPower aan.

Kijk voor meer informatie op de website van Oticon Medical

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]