Ponto 5 familie van Oticon Medical nog steeds een uitstekende keuze

1 mei 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

De Ponto 5 familie van Oticon Medical is nog steeds een betrouwbare en uitstekende keuze voor zowel de hoorzorgprofessional als de eindgebruiker. Dat stelt Bjorn Wielakker, Business Manager bij Oticon Medical Benelux. Volgens Oticon Medical kunnen zowel hoorzorgprofessionals als patiënten nog steeds met een gerust hart kiezen voor een Ponto hoorsysteem. Want of de voorgenomen overname van het bedrijf door gaat of niet, dragers blijven verzekerd van vijf jaar service en ondersteuning. Productspecialist Serge Kriek geeft aan wat er zo bijzonder is aan de Ponto 5.

Ponto 5 Oticon Medcial nog steeds uitstekende keuze
Dragers van de Ponto 5 van Oticon Medical blijven verzekerd van vijf jaar service

Gegarandeerd van vijf jaar service en support

Bjorn Wielakker: “Kiezen voor de Ponto is nog steeds een prima keuze. We zien in de markt dat er onverminderd vertrouwen is in de producten en diensten van Oticon Medical en daar zijn we erg blij mee. Eindgebruikers zijn na aanschaf gegarandeerd van vijf jaar service en support, ongeacht of de verkoop wel of niet doorgaat. Om te benadrukken dat Oticon Medical nog steeds ‘Alive & Kicking’ is, lanceren we de ‘Ponto Confidence Campaign’ – een mooie en bruikbare campagne rond het geprezen en bewezen Ponto systeem.”

Waarom kiezen voor de Ponto 5

We vroegen productspecialist Serge Kriek van Oticon Medical waarom de Ponto 5 een goede keuze is.

Wat maakt de Ponto 5 zo bijzonder?

Serge Kriek: Afgelopen jaar hebben we de Ponto 5 SuperPower geïntroduceerd. We zien dat de Soundprocessor -Mini of Superpower- haar beloftes weet waar te maken en dat ook de ingreep om het implantaat te plaatsen veel minder belastend is dan voorheen. De Ponto 5 Soundprocessor heeft een geheel eigen benadering bij het analyseren van de geluidsomgeving. Daarbij geeft deze toegang tot geluiden uit alle richtingen. Met deze ‘open’ toegang tot geluiden, weten we tot een veel beter spraakverstaan te komen. Een bijkomend voordeel daarvan is dat er minder luisterinspanning optreedt, waardoor de drager aan het einde van de dag nog energie over heeft voor andere activiteiten. Denk daarbij aan sporten, wandelen en lezen. Daarnaast is er geen hoorbare feedback meer, ondanks de veel grotere versterking en toegang tot zachte spraak en omgevingsgeluiden.

“We zien dat de Ponto 5 Soundprocessor -Mini of SuperPower- haar beloftes weet waar te maken en dat ook de ingreep om het implantaat te plaatsen veel minder belastend is dan voorheen.”

Ponto 5 Oticon Medical

Je geeft aan dat de ingreep minder belastend is. Kun je daar wat meer over vertellen?

Serge Kriek: De duur van de ingreep is korter en er treden veel minder complicaties op. We zien bij 97% van de eindgebruikers dat ze geen of zeer geringe huidreacties hebben en dat is een groot voordeel. Tegelijkertijd vallen daarmee ook de zorgkosten lager uit. Immers de chirurgiekosten zijn lager en dat geldt ook voor de ‘follow up’ kosten. In de praktijk zien we dat de kosten maar liefst met 6 tot 12% lager uitvallen.

Zijn er nog andere redenen om voor het Ponto 5 systeem te kiezen?

Serge Kriek: Allereerst zijn de zogeheten ‘abutments’ universeel. Het abutment is een koppelstukje waar de drager zijn/haar geluidsprocessor op klikt. Het abutment is het zichtbare deel van het implantaat, een schroefje dat in het schedelbot verankerd zit. Daarnaast is het implantaat zelf ook erg klein. Mocht iemand in de toekomst een MRI-scan ondergaan, dan kan dat tot 3 Tesla. De schaduw die het opwerpt is daarbij minder dan 1,5 cm. Ook zorgt de ingreep bij de Ponto-procedure ervoor dat er bij verwijdering slechts een klein litteken achterblijft. De connectiviteit is een ander voordeel.

Wanneer zou dat verwijderen een rol kunnen gaan spelen?

Serge Kriek: Wanneer er in de toekomst voor een andere techniek wordt gekozen, bijvoorbeeld voor een cochleair implantaat of een beengeleidingstoestel dat volledig onder de huid wordt geïmplanteerd. De KNO-arts zal het schroefje dan verwijderen, maar in dat geval blijft er slechts een heel klein litteken achter.

Kun je wat meer vertellen over de connectiviteit?

Serge Kriek: Met de Ponto 5 kan de drager zijn of haar Soundprocessor probleemloos verbinden met de smartphone, tablet, televisie, radio of laptop. De Ponto 5 familie is ‘Made for iPhone’. Met behulp van de ConnectClip is de Ponto 5 ook met andere moderne smartphones te verbinden. De Soundprocessor is daarmee gelijk een hoogwaardige hoofdtelefoon. Natuurlijk is er ook een App die je gratis kunt installeren op je smartphone. Daarmee is het volume te regelen en kan je schakelen tussen eventueel geïnstalleerde programma’s. Via de App krijgt de Ponto 5 drager ook een waarschuwing dat de batterij bijna leeg is en er zit een ‘zoek mijn hoortoestel’ functie op. Wel zo handig als je je Ponto een keer kwijt bent.


Achtergrondinformatie overname Oticon Medical

In april 2022 jaar liet het moederbedrijf van Oticon Medical weten de intentie te hebben om het bedrijf te verkopen aan Cochlear. Oticon Medical is de medische tak van Demant die net als Cochlear botverankerde hoorsystemen en cochleair implantaten op de markt brengt. Eind vorig jaar gaf de Europese Commissie aan de voorgenomen overname te gaan onderzoeken. Dit naar aanleiding van een verzoek van meerdere Europese landen. Afgelopen maand heeft de Britse antitrusttoezichthouder aangegeven dat de voorgenomen overname van Oticon Medical door Cochlear de concurrentie flink kan beperken. Het onderzoek is nog niet afgerond. Ook in andere landen wordt de voorgenomen overname nog onderzocht. Dit gebeurt omdat de overname mogelijk een remmend effect heeft op de innovatie en prijsontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]