Dovencultuur centraal op 25 augustus bij Pleinbioscoop Rotterdam

23 augustus 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Ook dit jaar vindt tijdens de Pleinbioscoop in Rotterdam weer een bijzondere avond plaats. Op vrijdag 25 augustus staat namelijk voor de derde maal de dovencultuur centraal. Het thema is dit maal “Coming to your senses”.  Tijdens deze avond bemannen dove en slechthorende jongeren alle posten van de openluchtbioscoop, van de bar tot de kaartverkoop. Op deze avond is de voertaal de Nederlandse Gebarentaal. Wie geen gebarentaal beheerst is natuurlijk ook van harte welkom, maar zal volgens de organisatoren creatief moeten communiceren. Tijdens de avond is er ook een uitgebreid bijprogramma in het teken van de dovencultuur. De hoofdfilm van de avond is Guardians of the Galaxy vol. 2.

Pleinbios Rotterdam Doof

Korte film “Sudden Deaf” en gedicht in gebarentaal

Op deze avond gaat de korte film “Sudden Deaf” in premiere. “Sudden Deaf”, een productie van 48 Hour Film Project Rotterdam en regisseur Marc Eikelenboom, gaat over een man die plotseling doof wordt. Tijdens de film zijn alleen de lage, ‘voelbare’ bastonen gebruikt. Hierdoor kunnen niet dove kijkers ervaren hoe het is om als dove de film te ervaren. Daarnaast zal stadsdichter Derek Otte een gedicht voorgedragen. Terwijl Derek het gedicht zelf ten gehore brengt, zullen de handen van een gebarentolk het poëtisch in beeld brengen. Dit project is geregisseerd door Dominique van Ommen.

Bijzonder programma

Voorafgaand aan het filmprogramma is er op 25 augustus van alles te beleven in het kader van dovencultuur. Zo kunnen bezoekers meedoen en kijken naar gebarenkaraoke. Het programma is tot stand gekomen in samenwerking met de jongerengroep Swan Harbour, onderdeel van de Rotterdamse stichting Swedoro (Stichting Welzijn Doven Rotterdam).

Praktische informatie Pleinbioscoop

Pleinbioscoop Rotterdam vindt plaats in het Museumpark. De locatie is op 10 minuten loopafstand van Rotterdam Centraal Station en 3 minuten lopen van de dichtstbijzijnde metrohalte (Eendrachtsplein). Er bevindt zich een parkeergarage (‘Museumpark’) onder het terrein, waarvoor u online met korting een plaats kunt reserveren. Het terrein is vanaf 20.00 uur geopend, het filmprogramma begint rond 21.15 uur. De avond is om 00.00 uur weer afgelopen. Tickets kosten 5 euro, of 1 euro met een Cinevillepas. De tickets kunnen online besteld worden of aan de kassa op locatie gekocht, met pin of contant geld.

Aanwezige ringleiding verzorgd door Hoorexpert/Audioropa

Voor bezoekers met een hoortoestel is er een ringleiding aanwezig op het terrein. Het bedrijf Hoorexpert/Audioropa is ook dit jaar weer bereid geweest de ringleiding te verzorgen.
Per Gisolf directeur van Hoorexpert/Audioropa zegt hierover: “We doen dit inmiddels voor het derde jaar en vinden het mooi op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan dit unieke initiatief voor doven en slechthorenden”.  Om van de ringleiding gebruik te maken dienen slechthorenden in het speciale publieksvak te gaan zitten dat door de ringleiding omgeven is. Welk gebied dit is wordt op de avond zelf aangegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – maart en april 2024 – Schrijf in!

29 februari 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]

MED-EL ontvangt wereldwijde certificering voor beveiliging en privacybescherming

28 februari 2024 | Fabrikant van gehoorimplantaten MED-EL ontvangt wereldwijd de ISO/IEC 27001:2022 certificering. Het certificaat krijgt het bedrijf [...]

Speaksee vergoed door UWV

25 februari 2024 | Het UWV mag het Speaksee microfoonsysteem vergoeden aan dove en slechthorende werknemers. Dat kondigde demissionair [...]

Binding zink voorkomt lawaaislechthorendheid bij muizen

19 februari 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh laten zien dat de binding van zink helpt om [...]