Phonak’s Naída Marvel super power maakt contact met elke Bluetooth apparaat

12 maart 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Phonak bengt een nieuw krachtig hoortoestel uit: de Naida Marvel. Het unieke aan dit superpower hoortoestel is dat het zowat met ieder apparaat met Bluetooth verbinding kan maken. Denk hierbij aan smartphones, tv’s, tablets en pc’s. Daarnaast beschikt het toestel over de laatste Marvel 2.0 technologie waarmee het ook direct kan communiceren met Roger apparatuur. Ook hierbij is geen tussenstation meer nodig. Naast de goede verbindingsmogelijkheden is het natuurlijk vooral een goed uitgebalanceerd powertoestel met de uitstekende geluidskwaliteit van de Marvel serie.

Phonak Naida Marvel superpower hoortoestel

Naida Marvel: nieuw superpower hoortoestel

Voor ernstig en zeer ernstig slechthorenden is elke winst in verstaan, geluidskwaliteit en gebruiksgemak meegenomen. Het nieuwe superpower hoortoestel de Naida Marvel heeft veel te bieden. Naast een goede geluidskwaliteit en veel instelmogelijkheden, kan het nieuwe superpower hoortoestel van Phonak ook verbinding maken met zowat ieder apparaat met Bluetooth. Daarnaast is het toestel in staat directe verbinding te maken met de Roger apparatuur.

Phonak Naida Marvel met universele Bluetooth en Roger direct
De Naida Marvel superpower hoortoestellen van Phonak kunnen met zowat alle Bluetooth apparaten verbinden; ook met Roger apparatuur.

Verbinding via Bluetooth

Bluetooth is de gouden standaard voor de verbinding tussen apparaten. Met een radioverbinding op de 2.4 GHz kan spraak, muziek en data over en weer tussen apparaten worden gedeeld. Populaire oortjes en draadloze hoofdtelefoons maken ook gebruik van Bluetooth om verbinding met andere apparatuur te maken. Denk hierbij aan smartphones, versterkers en PC’s.

Verbinding met Android telefoons vaak nog indirect

Flink wat type hoortoestellen maken inmiddels handsfree telefoneren met de iPhone van Apple mogelijk. Echter om dat te doen met Android telefoons is vaak een streamer nodig. Zo’n streamer is dan een tussenstation dat het signaal van de telefoon opvangt en doorstuurt naar de hoortoestellen (en vice versa). Dat gebeurt dan niet via Bluetooth. De microfoon in de streamer wordt gebruikt voor het telefoneren.

SWORD chip van Phonak voor universele verbinding

Phonak heeft om direct connectie met Android telefoons mogelijk te maken in 2017 een eigen chip ontwikkeld: de SWORD chip. Deze maakt directe verbinding via Bluetooth mogelijk met zowat alle Bluetooth apparatuur en daarmee ook met Apple én Android telefoons. De laatste versie van de SWORD chip, die zich ook in de Naida Marvel bevindt, is in staat om met Bluetooth Classic, Bluetooth LE, AirStream Technologie om te gaan. De chip kan daarbij het audiosignaal (telefoon, muziek en tv geluid) naar beide hoortoestellen tegelijkertijd overzenden. Deze nieuwe chip maakt het ook mogelijk om zeer snel data en audiosignalen te delen tussen de hoortoestellen onderling. De microfoons van de hoortoestellen vervangen de microfoon van de telefoon. Die kan gewoon in de broekzak of tas blijven zitten. Dat werkt hetzelfde als bij de Apple Earpods. 


Andere draadloze techniek: AISHA
Inmiddels is er ook direct oversturen van het telefoonsignaal en muziek mogelijk met de nieuwe Android 10 versie. Dit verloopt via een nieuwe techniek ontwikkeld door Google. De nieuwe techniek wordt ‘Audio Streaming for Hearing Aids’ (ASHA) genoemd. Ook met de nieuwe techniek kan hoge kwaliteit audio vanaf Android telefoons direct richting beide hoortoestellen worden gestuurd. Dit geldt zowel voor telefoongesprekken als voor muziek. De Android telefoons moeten daar echter ook hardwarematig voor geschikt zijn. ASHA is op dit moment nog slechts te vinden in een beperkt aantal telefoons en hoortoestellen. De verwachting is dat in de nabije toekomst meer Android telefoons en ook hoortoestellen geschikt zullen zijn voor de nieuwe ASHA techniek.
Voorlopig loopt Phonak met zijn universele SWORD chip voorop in universele Bluetooth connectiviteit.


Phonak Roger familie
Phonak Roger familie. Van links naar rechts: Roger Table Mic II, Roger Pen, Roger Clip-on Mic en Roger Select

Roger direct in de Phonak Naida Marvel

Hoortoestellen met Phonak’s Marvel technologie zoals ook de nieuwe Naída die kent, zijn ook geschikt om samen te werken met Roger apparatuur. Zo is de Roger Select, de Roger tafelmicrofoon (Roger Table Mic II), de Roger Clip-On Mic en de Roger Pen rechtstreeks te koppelen aan de Naída Marvel zonder dat daar nog een extra ontvanger of tussenstation voor nodig is. Met de Roger soloapparatuur kan in moeilijke situaties zoals bij etentjes, vergaderingen en lezingen de sprekers dichterbij worden gehaald. Dit gebeurt door het stemgeluid van een of meerdere sprekers allereerst op te vangen met de Roger apparatuur. De Roger apparatuur stuurt het geluid op zijn beurt weer draadloos door naar de Phonak hoortoestellen.

Netwerk van microfoons

De verschillende Roger producten zijn ook nog eens aan elkaar te koppelen om zo een netwerk van microfoons te maken. Denk aan meerdere tafelmicrofoons tijdens een vergadering en daarnaast een microfoon bij de spreker die een presentatie geeft.

Extra toegankelijkheid

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben ongeveer 466 miljoen mensen wereldwijd gehoorverlies. Zeer ernstig slechthorenden met onbehandelde slechthorendheid, hebben flinke communicatieproblemen. Zij zijn afhankelijk van liplezen en/of gebarentaal. Uit onderzoek blijkt dat de maatschappelijke kosten bij ernstig gehoorverlies alleen al in de VS bijna $ 300.000 per persoon zijn. Het grootste deel van deze kosten is toe te schrijven aan verminderde werkproductiviteit.
Hoortoestellen in combinatie met soloapparatuur zoals de nieuwe Naida Marvel Power in combinatie met de Roger apparatuur én de connectiviteit met andere Bluetooth apparatuur kunnen bijdragen aan de toegankelijkheid en maatschappelijke participatie van ernstig slechthorenden.

Kijk voor meer informatie op de website van Phonak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Nieuwe solid state batterij TDK heeft potentie voor hoortoestellen

20 juni 2024 | TDK zegt een doorbraak bij de ontwikkeling van oplaadbare solid state batterijen te hebben gerealiseerd. [...]

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]