Een deel van Phonak Paradise serie is vanaf 1 maart verkrijgbaar binnen de vergoede zorg. Daarmee zijn een aantal hoortoestellen uit de succesvolle Audeo Paradise serie voor een grotere groep slechthorenden bereikbaar. Phonak lanceerde de Paradise serie in 2020.
Phonak heeft ervoor gekozen om ook het zeer krachtige Phonak Naida Paradise UP (UltraPower) hoortoestel en het Paradise CROS toestel binnen de database van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onder te brengen. Met de Phonak Paradise hoortoestellen is het mogelijk om twee Bluetooth-apparaten tegelijk te verbinden. In 2022 volgde de fraai vormgegeven en audiologisch superieure Phonak Lumity hoortoestellen de Paradise serie op.
Meerdere Bluetooth verbindingen tegelijkertijd
Met de Phonak Paradise hoortoestellen die nu binnen de vergoede zorg vallen, is het mogelijk in stereo het geluid van zowat iedere telefoon en elk ander apparaat via de hoortoestellen weer te geven. Hierdoor kan de drager draadloos telefoongesprekken voeren of muziek naar zijn hoortoestellen oversturen. Dat kan zowel vanaf een iPhone, Android telefoon, iPad of tablet, als ook vanaf een computer. Ook is het mogelijk om met de Phonak Paradise meerdere Bluetooth verbindingen tegelijkertijd te maken. Dat heeft als voordeel dat de drager snel kan wisselen tussen bijvoorbeeld zijn smartphone of tablet. Dat kan zonder daarbij eerst in de instellingen van de apparaten te moeten duiken.
Phonak Paradise: oplaadbaar
De Phonak Paradise 30 en 50 die respectievelijk in categorie 4 en 5 van de database zitten, zijn beide oplaadbaar.
Phonak Paradise 30 en 50: de verschillen
De Phonak Paradise P30 is het instap-hoortoestel uit de serie. Voor iemand die vooral een rustige leefstijl heeft, zal er goed mee uit de voeten kunnen. Bij één-op-één gesprekken zal dit toestel prima voldoen. Dat geldt ook bij het gebruik voor gesprekken in kleine gezelschappen die in een niet al te drukke omgeving plaatsvinden. Voor meer rumoerige omgevingen en gesprekken in een grotere groep zal het toestel te kort komen. Daar is de Paradise 50 weer iets beter geschikt voor. Die past zich namelijk beter aan de geluidsomgeving aan en beschikt over een geavanceerdere zoomfunctie. Met deze functie richt het toestel zich automatisch in rumoer sterk op de spreker en weet het omgevingsgeluiden te negeren. Zowel de Paradise 30 als 50 staan bekend om hun goede geluidskwaliteit.
Phonak Lumity 90: paradepaardje
Voor mensen die een zeer actieve levensstijl hebben, veel in grotere groepen communiceren, vergaderingen bijwonen, regelmatig lawaaiige restaurants en recepties bezoeken, zal ook de Paradise 50 waarschijnlijk niet voldoen.
Daar is de nieuwere Phonak Lumity serie weer beter geschikt voor. Het paradepaardje uit deze serie de Lumity 90 beschikt over tal van opties waarmee het verstaan van spraak wordt geoptimaliseerd. Denk daarbij aan eigenschappen als StereoZoom 2.0, SpeechSensor en Speech Enhancer. Om achtergrondlawaai te onderdrukken kent dit toestel Dynamic Noise Cancellation. Ook kan dit toestel aan de hand van de bewegingen en positie van de drager de instellingen aanpassen. Ook voor muziek zijn de nieuwe Lumity toestellen superieur aan de Paradise serie.
De Phonak Lumity hoortoestellen zijn verkrijgbaar binnen de private markt. Voor meer informatie over de Lumity toestellen klik hier.
Gehoorverlies is zeer individueel. Of je als slechthorende de meerwaarde van de verbeterde opties ervaart in de dagelijkse praktijk, is alleen te weten te komen door toestellen uit te testen.
Phonak Naida Paradise UP
Naast de Phonak Paradise 30 en 50 heeft Phonak er ook voor gekozen het krachtige Naida Paradise UP (UltraPower) binnen de vergoede zorg beschikbaar te stellen. Het toestel heeft een zeer hoge versterking en output. Het toestel is zowel met een oplaadbare batterij verkrijgbaar als met een 675 batterij. Ook de dit toestel kent de eerder beschreven Bluetooth verbindingsmogelijkheden zoals de Lumity 30 en 50 die ook hebben.
Phonak CROS Paradise
Een CROS oplossing is bedoeld voor slechthorenden die aan één oor normaalhorend zijn en aan het andere oor zodanig slechthorend zijn, doof zijn of oorproblemen hebben, waardoor het plaatsen van een hoortoestel daarop niet mogelijk is. Geluiden worden met een CROS oplossing opgevangen aan de kant waar een hooroplossing niet meer kan of zinvol is. Vervolgens worden ze draadloos overgestuurd naar het goede oor. De audicien verbindt daartoe de Phonak CROS Paradise draadloos met een gewoon Phonak Paradise toestel. De slechthorende krijgt zo een betere beleving van de omgeving én het zorgt voor een beter verstaan.
De Phonak CROS Paradise (CROS-P) die nu binnen de vergoede zorg verkrijgbaar is, heeft geen oplaadbare batterij. Dat geldt dan automatisch ook voor het Paradise toestel op het andere oor. Die werkt ook op een 13 batterij. De nieuwere CROS Lumity is wél verkrijgbaar met oplaadbare batterij. Die valt echter niet binnen de vergoede zorg.
Phonak Paradise oplaadbaar
De Paradise hoortoestellen die nu binnen de vergoede zorg vallen zijn – met uitzondering van de CROS- zowel in een oplaadbare versie als met een gewone batterij verkrijgbaar. De toestellen zijn allen te bedienen met de MyPhonak app.
Afstellen op afstand
De Phonak Paradise hoortoestellen zijn door de audicien op afstand in te stellen en fijn af te stellen. Daar heeft de drager ervan dan wel een smartphone of tablet voor nodig.
RogerDirect en TV connector
Alle Paradise modellen beschikken over RogerDirect. Hierdoor kan de Roger apparatuur rechtstreeks communiceren met deze hoortoestellen. Deze optie is uniek voor Phonak hoortoestellen, maar ook de toestellen van zustermerken Unitron en CI-maker Advanced Bionics bieden dit.
Roger apparatuur is handig in uitdagende situaties zoals vergaderingen of om gesprekken in lawaai nog beter te verstaan. Zoals ook andere merken dat hebben, heeft ook Phonak een eigen TV-connector. Deze is aan te sluiten op de tv- of hifi-installatie en kan zo het audiosignaal daarvan direct oversturen naar de Paradise hoortoestellen.
Paradise serie in ZN-database
Met het per 1 maart toevoegen van hoortoestellen uit de Paradise serie aan de ZN-database maakt Phonak een aantal toestellen uit de top serie van een aantal jaar geleden voor meer slechthorenden bereikbaar. De nog betere toestellen uit de Paradise serie (de 70 en 90) zijn net als de nieuwere Lumity toestellen alleen binnen de private markt verkrijgbaar.
Welke verzekeringsmaatschappij, vergoedt de paradis 50.?