Phonak Paradise: opvolger van succesvolle Marvel

20 augustus 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

De Zwisterse fabrikant Phonak introduceert met de Phonak Paradise de opvolger van de succesvolle Marvel. Het nieuwe Paradise platform maakt gebruik van de volledig nieuwe PRISM geluidsbewerkingschip. De grotere rekenkracht en geheugencapaciteit van deze chip maakt dat er nieuwe functies in de Paradise mogelijk zijn en bestaande technieken nog beter presteren. Door aanpassing van de geluidsbewerking en het nog nauwkeuriger onderling afstemmen van de verschillende eigenschappen, heeft het toestel de potentie om een geluidskwaliteit te leveren die nog natuurlijker en helderder klinkt en waardoor spraak in rumoer beter is te verstaan.
Naast bewegingssensoren en ‘tap control’, maakt het toestel gelijktijdige Bluetooth connectie met twee apparaten mogelijk, is er een hoortest op afstand mee uit te voeren en heeft de gebruiker tal van instelmogelijkheden in de nieuwe app.

Phonak Paradise

Bewegingssensoren in Phonak Paradise

De nieuwe Phonak Audeo Paradise heeft tal van nieuwe technieken in huis. Zo heeft een aantal modellen van het nieuwe Paradise hoortoestel bewegingssensoren. Hiermee hebben de hoortoestellen in de gaten wanneer de drager zich voortbeweegt. Denk hierbij aan een wandeling of fietstochtje samen met de partner of vriend. Om de gesprekpartner goed te verstaan zullen de microfoons zich op dat moment richten op de zijde waar de spraak vandaan komt. Dergelijke bewegingssensoren zijn eerder door fabrikant Sivantos in de Signia Xperience lijn geïntroduceerd. Beide fabrikanten zullen ieder met hun eigen filosofie de instellingen bij beweging aanpassen.

Phonak Paradise Audeo serie
Er zijn meerdere Paradise modellen beschikbaar waaronder een oplaadbare versie en ook modellen met en zonder tap-functie en bewegingssensoren

‘Speech enhancer’ en lawaaionderdrukking

In rustige situaties worden zachte stemmen van sprekers op afstand extra versterkt door de ‘Speech Enhancer’. De dragers van de Paradise hebben ook tal van instellingsmogelijkheden via de myPhonak-app. Daarin kan de drager de versterking van bass, midden en hoge tonen aanpassen, zo ook het algehele volume én de mate van lawaaireductie en de focus op spraak. Ook is het mogelijk om zachte geluiden en spraak extra nadruk te geven of juist die voor luide geluiden te verlagen via schuifregelaars.

Phonak Paradise bluetooth

Phonak Paradise: meerdere Bluetooth verbindingen tegelijkertijd

Phonak scoorde met de Marvel hoge ogen door de verbindingsmogelijkheden met telefoons en andere apparatuur met Bluetooth. Door de daarvoor zelf ontwikkelde SWORD chip was de Marvel in staat op beide oren én in stereo het geluid van zowat iedere telefoon en elk ander apparaat weer te geven (zonder tussekomst van een streamer). Ook de Phonak Paradise heeft deze universele verbindingsmogelijkheid in zich. Hierdoor kan de drager draadloos telefoongesprekken voeren of muziek naar zijn hoortoestellen oversturen. Dat kan vanaf een iPhone, iPad, Android telefoon of tablet, maar ook vanaf een computer. Nieuw in de Phonak Paradise is de mogelijkheid om meerdere Bluetooth verbindingen tegelijkertijd te maken. De drager kan zo snel wisselen tussen zijn smartphone of tablet. Dat maakt het wisselen van apparaat mogelijk zonder daarbij eerst in de instellingen te moeten duiken. Tijdens het testen van de Paradise werkte dit vlekkeloos.

Phonak Paradise tap control

Phonak Audeo Paradise: ‘Tap control’ en oplaadbaar

Een aantal hoortoestellen uit de Phonak Paradise lijn heeft ook zogeheten ‘tap control’. Door twee keer op de oorschelp te tikken kan de drager een telefoongesprek accepteren of beëindigen. Ook kan de gebruiker de ‘tap control’ gebruiken om muziek te starten of te pauzeren.
Even weten wat het weer wordt vandaag? Dubbelklik op het Paradise hoortoestel en stel de vraag aan Siri (apple) of Google Assistent (Android). De telefoon kan gewoon in de broekzak of tas blijven zitten. Gebruikers van oortjes zoals de Apple Earpods zijn vertrouwd met deze tik-optie. De gebruiker kan de tap-functie in de app instellen zoals hij dat wil. Zo kan hij het telefoongesprek accepteren of beëindigen door op de rechteroorschelp te tikken en muziek pauzeren of starten door links te tikken.
Ook de tap-optie bleek tijdens het testen van de Paradise prima te werken.

Phonak Audeo Paradise app

Fabrikant Starkey heeft deze tap-optie als eerste in zijn hoortoestellen geïntegreerd en krijgt daar nu met de introductie van de Phonak Paradise navolging mee.

Phonak Paradise aanpassen op afstand

Afstellen op afstand

De Phonak Paradise hoortoestellen zijn natuurlijk ook op afstand in te stellen en fijn af te stellen. Met de nieuwe Phonak Paradise hoortoestellen kan de audicien ook op afstand een hoortest (toonaudiogram) afnemen en een eerste aanpassing doen. Natuurlijk is uitgebreidere hoortest en ook uitgebreide inspectie van het oor belangrijk, maar mocht een cliënt vanwege gezondheidsredenen en het risico op COVID, ondanks alle maatrgelen die audiciens nemen, een bezoek niet aandurven dan is thuis aanpassen van een hoortoestel ook een optie. Een smartphone of tablet is daar wel een vereiste voor.

Meer rekenkracht onder de motorkap

Elke nieuwe generatie hoortoestellen heeft weer meer rekenkracht en grotere geheugencapaciteit. Dat geldt ook voor de nieuw PRISM chip in de Phonak Paradise. Door de vergrote rekenkracht en de dubbele geheugencapaciteit zijn de verschillende eigenschappen nog beter op elkaar af te stemmen en dat leidt veelal tot betere geluidskwaliteit, beter verstaan, meer luistercomfort en minder luisterinspanning.

Phonak Paradise rekenregel: APD 2.0

Hoortoestelmerken verschillen van elkaar niet alleen door de verschillen in eigenschappen en de samenwerking daartussen, ook heeft iedere fabrikant eigen rekenregels. Elke fabrikant heeft zo zijn eigen filosofie hoe de standaard rekenregels het best geoptimaliseerd kan worden op grond van het gehoorverlies. Ook Phonak heeft zo’n bedrijfseigen rekenregel in de Phonak Paradise toegepast: de APD 2.0.
Zeker voor slechthorenden met een mild tot matig gehoorverlies is een hoortoestel meestal wel even wennen. De nieuwe rekenregel in de Paradise zorgt volgens eigen onderzoek van Phonak voor een zeer snelle acceptatie.

Uit onderzoek is gebleken dat trage automatische volumeregeling (compressie) tot meer comfort leidt en snellere tot beter verstaan. Door het toepassen van automatische volumeregeling die adaptief is, geeft het Paradise hoortoestel optimale versterking voor spraak bij aanwezigheid en comfort bij afwezigheid ervan. Het Paradise hoortoestel voorkomt daarmee het zich voordoen van echogeluiden en tegelijkertijd kost verstaan in rumoer voor de drager minder luisterinspanning. Het Paradise hoortoestel regelt het volume dus soms snel en dan weer langzamer. Deze adaptieve volumeregeling is eerder succesvol toegepast door andere hoortoestelfabrikanten.

De APD 2.0 rekenregel geeft voor geluiden met een hoge intensiteit (dus ook in lawaai) lineaire versterking. Mogelijk ligt dit ook aan de basis van het succes van een aantal populaire hoortoestellen die het sinds een aantal jaren het goed doen in de markt. Verstandig van Phonak om deze (mogelijke) succesformule te volgen.

roger table mic II

RogerDirect en TV connector

De Paradise hoortoestellen beschikken over RogerDirect. Hierdoor kan de Roger apparatuur rechtstreeks communiceren met de Paradise hoortoestellen. Deze optie is uniek voor Phonak hoortoestellen.
Roger apparatuur is te gebruiken om bijvoorbeeld in uitdagende situaties zoals vergaderingen of gesprekken in lawaai nog beter te verstaan.
Zoals ook andere merken dat hebben, heeft ook Phonak een eigen TV-connector. Deze is aan te sluiten op de tv- of hifi-installatie en kan zo het audiosignaal daarvan direct oversturen naar de hoortoestellen.

Of u de meerwaarde van de nieuwste hoortoesteltechnieken ervaart zoals die van de Phonak Paradise kunt u alleen proefondervindelijk vaststellen.

Kijk voor meer informatie op de website van Phonak

Reacties (6)
  1. Prachtig lijkt ons deze techniek. Waarschijnlijk nog niet leverbaar voor een toestel in het oor en een BiCros in het oor. Graag uw reactie. Bij voorbaat dank!

    • Bij de introductie van een nieuw platform (zoals Marvel en Paradise) start Phonak altijd met het kleine Audéo model (speaker in het oor) en binnen 6-12 maanden later volgen de andere modellen. Van de CROS/BiCROS is dat niet met zekerheid te zeggen. Zodra daar meer over bekend is zal dat zeker aangekondigd worden.

  2. Is de prijs al bekend? Zou fijn zijn als die ook gepubliceerd wordt.

    • Er worden vandaag de dag geen adviesprijzen afgegeven. De prijs kan verschillend zijn per audiciensbedrijf. Ook is bij veel hoortoestellen de prijs afhankelijk van het contract dat het audiciensbedrijf afsluit met de verschillende verzekeraars. Daarnaast kan er sprake zijn van een aanvullende verzekering die invloed heeft op de prijs. De Phonak Audeo Paradise zal tot de ‘vrije markt’ hoortoestellen behoren die niet in aanmerking komen voor vergoeding door de zorgverzekeraar. Bij online aanbieders van hoortoestellen kunt u zien wat zij ervoor rekenen. Ook kunt u informeren naar de prijs bij verschillende audiciensbedrijven.

  3. Dus, als je geluk hebt kom je bij een ” goedkope ” verkoper terrecht of bij ” pech ” bij een duurdere .

  4. Hey, heb deze incombinatie met smartphone mi Redmi 6 android. Ik dien geluid op smartphone minimaal zetten. Vervelend als ik gsm zonder hoorapparaat gebruik. Toch afzonderlijk dimbaar voor bluetooth verbinding?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]