Phonak Naida: Super slim hoortoestel voor ernstig slechthorenden

10 juni 2007
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Phonak brengt met de Naida een super slim hoortoestel op de markt voor ernstig slechthorenden.

Ernstig slechthorenden kunnen bepaalde hoge tonen ondanks versterking met een hoortoestel vaak nog steeds niet waarnemen. De Naida zorgt ervoor dat de slechthorende deze tonen toch weer hoort, door ze naar een lager toonhoogte gebied te verplaatsen dat voor hen wél waarneembaar is. Zo krijgt de slechthorende een completer geluidsbeeld, waardoor meer spraak hoorbaar wordt en er meer klanken van elkaar te onderscheiden zijn.

Phonak Naida Gehoortoestellen

Phonak Naida Ultra Power

Al eerder zijn er hoortoestellen op de markt gebracht die een dergelijke verplaatsing naar een ander toonhoogte gebied bewerkstelligden, echter dit gebeurde op een veel minder geavanceerde manier. De gepatenteerde Soundrecover technologie pakt nog voordat de tonen naar een ander toonhoogte gebied worden verplaatst, deze ook nog eerst bijelkaar tot een kleiner pakketje. Door het kleinere formaat storen de verplaatste klanken in het nieuwe gebied niet. In onderstaande figuur wordt dit duidelijk gemaakt.

frequentie compressie piano

frequentie compressie piano

Deze nieuwe techniek kan waardevol zijn voor ernstig slechthorenden omdat zij nu toegang krijgen tot klanken die voor hen voorheen niet waarneembaar waren. Hierbij kan gedacht worden aan hoge medeklinkers en hoge muziektonen. Omdat deze geluiden lange tijd niet hoorbaar zijn geweest zal een flinke portie training en draaguren nodig zijn om deze geluiden weer te ‘leren’ onderscheiden om zo gebruik te kunnen maken van de nieuwe informatie.

Het bijelkaar pakken van de tonen en verplaatsen naar een ander toonhoogte gebied kan een negatief effect hebben op de geluidskwaliteit en vervormingsproducten met zich meebrengen. Of iemand dit waarneemt is natuurlijk zeer individueel en wellicht zijn de pluspunten van de extra waargenomen geluiden veel belangrijker dan enig ander effect. Zoals voor ieder nieuw hoortoestel geldt ook hier dat de resultaten afhankelijk zijn van de individuele gebruiker, dit geldt des te meer voor ernstig slechthorenden.
De Soundrecover techniek van Phonak heeft de potentie in zich om een wereld van verschil te maken voor de groep ernstig slechthorenden. De Naida zelf uittesten is de enige manier om na te gaan wat dit toestel u persoonlijk te bieden heeft. De eerste testresultaten zijn hoopvol. Zelf uittesten dus dit toestel.
De Naida wordt uitgebracht in een voor een superpower toestel slanke behuizing en kent nog andere geavanceerde eigenschappen.

Kijk voor meer informatie op:
www.naida.phonak.com of www.phonak.nl

Meer nieuws

Kabinet negeerde NIVP advies over rookmelders

5 juli 2022 | Dat blijkt uit het journalistieke onderzoek van Brussel correspondent Frans Boogaard van het Algemeen Dagblad. [...]

Audiologen luiden noodklok en komen op voor de kwaliteit van Hoorzorg

29 juni 2022 | Vandaag vragen een zeer groot aantal audiologen aandacht voor de zorgen die zij hebben over [...]

Online workshop: ‘Grip op je energie met een auditieve beperking’

28 juni 2022 | Werkpad organiseert op 7 juli aanstaande tussen 16:00 en 17:30 uur de gratis te volgen [...]

Audioloog Jan de Laat krijgt koninklijke onderscheiding

24 juni 2022 | Tijdens zijn afscheidssymposium in Leiden kreeg klinisch fysicus audioloog dr. ir. Jan de Laat vandaag [...]