Phonak Naida P-UP maakt Paradise technologie beschikbaar voor ernstig slechthorenden

22 februari 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Phonak komt met een zeer krachtig hoortoestel op de markt: de Phonak Naida P-UP. Dit ultrapower hoortoestel dat door de dubbele luidspreker maar liefst 141 dB piek versterking kan leveren, is bedoeld voor zeer ernstig slechthorenden. Het nieuwe toestel heeft technieken in huis van de eerder geïntroduceerde Phonak Paradise hoortoestellen. Hieronder bevindt zich een techniek om zachte spraak beter te verstaan en een bewegingssensor (in de oplaadbare versie). Het hoortoestel is te verbinden met zowat alle telefoons en apparatuur die beschikken over Bluetooth.
Naast dit nieuwe krachtige hoortoestel komt Phonak met de Naida P-PR uit: een oplaadbaar model voor ernstig slechthorenden.

De fabrikant kondigt voor juni een nieuwe externe microfoon aan: de Roger On. Hiermee werkt het nieuwe Phonak Naida P-UP hoortoestel naadloos samen.

Phonak Naida P UP Phonak Naida Paradise

Speech enhancer en lawaaionderdrukking

De Phonak Naida P-UP (de eerste P staat voor Paradise en UP voor Ultra Power) versterkt zachte stemmen en sprekers die zich op afstand bevinden extra. Daarvoor maakt het toestel gebruik van de zogeheten ‘Speech Enhancer’, een techniek uit de eerder geïntroduceerde Paradise serie. Deze functie is ook handig wanneer de gesprekspartner een mondkapje draagt. Ook bezit het Phonak Naida ultrapower hoortoestel lawaaionderdrukking om in lastige situaties gesprekken makkelijker te laten verlopen.

Phonak Naida P-PR oplaadbaar power toestel met bewegingssensoren

Naast de Phonak Naida P-UP hoortoestel komt Phonak ook met een oplaadbaar power toestel: de Phonak Naida P-PR. Dit iets minder krachtige hoortoestel (met 130 dB piek versterking) is bedoeld voor slechthorenden met een ernstig gehoorverlies en heeft ook bewegingssensoren in huis. Hiermee hebben de hoortoestellen in de gaten wanneer de drager zich voortbeweegt. Denk hierbij aan een wandeling of fietstocht samen met partner of vriend. Om de gesprekspartner dan beter te verstaan zullen de microfoons zich richten op de zijde waar de spraak vandaan komt.

Phonak Naida P UP Phonak Naida Paradise

Phonak Naida P-UP: universele verbinding én met meerdere Bluetooth apparaten

Phonak scoort met zijn hoortoestellen hoge ogen door de verbindingsmogelijkheden met telefoons en andere apparatuur met Bluetooth. Door de daarvoor zelf ontwikkelde chip zijn de toestellen in staat op beide oren én in stereo het geluid van zowat iedere telefoon met Bluetooth weer te geven. Dat geldt overigens ook voor andere apparaten met Bluetooth zoals tablets. De verbinding komt tot stand zonder tussenkomst van een zogeheten streamer.
Ook de Phonak Naida P-UP heeft deze universele verbindingsmogelijkheid in zich. Hierdoor kan de drager draadloos telefoongesprekken voeren of muziek naar zijn hoortoestellen oversturen. Dat kan vanaf een iPhone, iPad, Android telefoon of tablet, maar ook vanaf een computer of tv.  Het nieuwe ultrapower hoortoestel van Phonak heeft daarnaast de mogelijkheid om met meerdere Bluetooth apparaten tegelijkertijd verbinding te maken. Het voordeel daarvan is dat de drager snel kan wisselen tussen bijvoorbeeld zijn smartphone of tablet. Het wisselen van apparaat is daarmee mogelijk zonder daarbij eerst in de instellingen van de telefoon te moeten duiken.

Phonak Naida P UP MyPhonak app

Zelf in te stellen met myPhonak-app

De dragers van de nieuwe Phonak Naida P-UP kunnen via de myPhonak-app de instellingen van hun hoortoestel wijzigen. Zo is de versterking van bass, midden en hoge tonen aan te passen. Ook is het algehele volume, de mate van lawaaireductie en de focus op spraak te wijzigen. De drager kan er voor kiezen om zachte geluiden en spraak extra nadruk te geven of juist de intensiteit van luide geluiden te verlagen. Dit kan via de schuifregelaars in de app. De drager kan daarnaast van programma wisselen met de app of een eigen programma maken. Met de myPhonak app kan zo’n zelfgemaakt programma ook opgeslagen worden. Via de app op de smartphone zijn ook de via Bluetooth gekoppelde apparaten te beheren en is de accustatus te bekijken.
De gegevens zijn via de app te delen met de audicien en ook kan de drager via de app feedback geven richting zijn audicien.

roger table mic II

RogerDirect en TV connector

De nieuwe ultrapower hoortoestellen van Phonak beschikken ook over RogerDirect. Hierdoor kan Roger apparatuur rechtstreeks communiceren met deze Paradise hoortoestellen. De ontvanger zit standaard in de hoortoestellen ingebouwd. Het is dus niet nodig een losse ontvanger aan het hoortoestel te koppelen. Wel is het nodig een licentie aan te schaffen voor het gebruik ervan. Deze licentie kan in de toekomst dan weer overgezet worden naar nieuwe hoortoestellen.
Roger apparatuur is te gebruiken om bijvoorbeeld in uitdagende situaties zoals vergaderingen of in een druk restaurant beter te verstaan. Zeker voor zeer ernstig slechthorenden is deze apparatuur veelal belangrijk om een goed sociaal leven te kunnen leiden en ook mee te kunnen komen op het werk. Gelukkig bestaan er goede vergoedingsmogelijkheden voor dergelijke apparatuur. Uw audicien kan u daar informatie over geven.
Zoals ook andere merken dat hebben, heeft ook Phonak een eigen TV-connector. Deze is aan te sluiten op de tv- of hifi-installatie en kan zo het audiosignaal daarvan direct oversturen naar de hoortoestellen.

Meer nieuws: Roger On microfoon

Naast de twee nieuwe power-hoortoestellen kondigt Phonak ook nog een nieuwe microfoon aan: de Roger On. Deze nieuwe microfoon die draadloos te koppelen is met de hoortoestellen is speciaal ontwikkeld voor gesprekken in achtergrondlawaai en voor situaties waar de spreker zich op een net iets grotere afstand bevindt. De Roger On is op het lichaam te dragen of kan op tafel worden neergelegd om zo de gesprekspartner beter te verstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een etentje in een restaurant.
De nieuwe hoortoestellen zijn vanaf 26 februari verkrijgbaar en de nieuwe Roger On microfoon wordt in juni verwacht.

Reacties (1)
  1. Geweldig spul. Ook de andere modellen van dit merk helaas vallen deze apparaten niet in de zorgverzekering. Dus leuk speel goed voor mensen die het kunnen betalen. En een gevecht aangaan met de zorgverzekeraar is bijna niet te doen ook met behulp van een audio loog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Ondersteuning slechthorende werknemers schiet te kort

26 februari 2021 | Gehoorproblemen kunnen het functioneren van een slechthorende werknemer aanzienlijk beïnvloeden, zo blijkt uit onderzoek. Zo [...]

Beter Horen start met vakprijs voor jonge KNO-artsen

25 februari 2021 | Audiciensbedrijf Beter Horen heeft een vakprijs in het leven geroepen voor publicaties door jonge KNO-artsen. [...]

Online informatiebijeenkomsten over cochleair implantaten georganiseerd door OPCI | 1e helft 2021

25 februari 2021 | Het onafhankelijk patiënten platform OPCI organiseert in de eerste helft van 2021 meerdere online informatiebijeenkomsten. [...]

Aankondiging: online informatiebijeenkomsten cochleair implantaten Oticon Medical | 1e half jaar 2021

23 februari 2021 | Oticon Medical kondigt een nieuwe reeks online bijeenkomsten aan voor de eerste helft van 2021. [...]