Phonak Naida P-UP maakt Paradise technologie beschikbaar voor ernstig slechthorenden

22 februari 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Phonak komt met een zeer krachtig hoortoestel op de markt: de Phonak Naida P-UP. Dit ultrapower hoortoestel dat door de dubbele luidspreker maar liefst 141 dB piek versterking kan leveren, is bedoeld voor zeer ernstig slechthorenden. Het nieuwe toestel heeft technieken in huis van de eerder geïntroduceerde Phonak Paradise hoortoestellen. Hieronder bevindt zich een techniek om zachte spraak beter te verstaan en een bewegingssensor (in de oplaadbare versie). Het hoortoestel is te verbinden met zowat alle telefoons en apparatuur die beschikken over Bluetooth.
Naast dit nieuwe krachtige hoortoestel komt Phonak met de Naida P-PR uit: een oplaadbaar model voor ernstig slechthorenden.

De fabrikant kondigt voor juni een nieuwe externe microfoon aan: de Roger On. Hiermee werkt het nieuwe Phonak Naida P-UP hoortoestel naadloos samen.

Phonak Naida P UP Phonak Naida Paradise

Speech enhancer en lawaaionderdrukking

De Phonak Naida P-UP (de eerste P staat voor Paradise en UP voor Ultra Power) versterkt zachte stemmen en sprekers die zich op afstand bevinden extra. Daarvoor maakt het toestel gebruik van de zogeheten ‘Speech Enhancer’, een techniek uit de eerder geïntroduceerde Paradise serie. Deze functie is ook handig wanneer de gesprekspartner een mondkapje draagt. Ook bezit het Phonak Naida ultrapower hoortoestel lawaaionderdrukking om in lastige situaties gesprekken makkelijker te laten verlopen.

Phonak Naida P-PR oplaadbaar power toestel met bewegingssensoren

Naast de Phonak Naida P-UP hoortoestel komt Phonak ook met een oplaadbaar power toestel: de Phonak Naida P-PR. Dit iets minder krachtige hoortoestel (met 130 dB piek versterking) is bedoeld voor slechthorenden met een ernstig gehoorverlies en heeft ook bewegingssensoren in huis. Hiermee hebben de hoortoestellen in de gaten wanneer de drager zich voortbeweegt. Denk hierbij aan een wandeling of fietstocht samen met partner of vriend. Om de gesprekspartner dan beter te verstaan zullen de microfoons zich richten op de zijde waar de spraak vandaan komt.

Phonak Naida P UP Phonak Naida Paradise

Phonak Naida P-UP: universele verbinding én met meerdere Bluetooth apparaten

Phonak scoort met zijn hoortoestellen hoge ogen door de verbindingsmogelijkheden met telefoons en andere apparatuur met Bluetooth. Door de daarvoor zelf ontwikkelde chip zijn de toestellen in staat op beide oren én in stereo het geluid van zowat iedere telefoon met Bluetooth weer te geven. Dat geldt overigens ook voor andere apparaten met Bluetooth zoals tablets. De verbinding komt tot stand zonder tussenkomst van een zogeheten streamer.
Ook de Phonak Naida P-UP heeft deze universele verbindingsmogelijkheid in zich. Hierdoor kan de drager draadloos telefoongesprekken voeren of muziek naar zijn hoortoestellen oversturen. Dat kan vanaf een iPhone, iPad, Android telefoon of tablet, maar ook vanaf een computer of tv.  Het nieuwe ultrapower hoortoestel van Phonak heeft daarnaast de mogelijkheid om met meerdere Bluetooth apparaten tegelijkertijd verbinding te maken. Het voordeel daarvan is dat de drager snel kan wisselen tussen bijvoorbeeld zijn smartphone of tablet. Het wisselen van apparaat is daarmee mogelijk zonder daarbij eerst in de instellingen van de telefoon te moeten duiken.

Phonak Naida P UP MyPhonak app

Zelf in te stellen met myPhonak-app

De dragers van de nieuwe Phonak Naida P-UP kunnen via de myPhonak-app de instellingen van hun hoortoestel wijzigen. Zo is de versterking van bass, midden en hoge tonen aan te passen. Ook is het algehele volume, de mate van lawaaireductie en de focus op spraak te wijzigen. De drager kan er voor kiezen om zachte geluiden en spraak extra nadruk te geven of juist de intensiteit van luide geluiden te verlagen. Dit kan via de schuifregelaars in de app. De drager kan daarnaast van programma wisselen met de app of een eigen programma maken. Met de myPhonak app kan zo’n zelfgemaakt programma ook opgeslagen worden. Via de app op de smartphone zijn ook de via Bluetooth gekoppelde apparaten te beheren en is de accustatus te bekijken.
De gegevens zijn via de app te delen met de audicien en ook kan de drager via de app feedback geven richting zijn audicien.

roger table mic II

RogerDirect en TV connector

De nieuwe ultrapower hoortoestellen van Phonak beschikken ook over RogerDirect. Hierdoor kan Roger apparatuur rechtstreeks communiceren met deze Paradise hoortoestellen. De ontvanger zit standaard in de hoortoestellen ingebouwd. Het is dus niet nodig een losse ontvanger aan het hoortoestel te koppelen. Wel is het nodig een licentie aan te schaffen voor het gebruik ervan. Deze licentie kan in de toekomst dan weer overgezet worden naar nieuwe hoortoestellen.
Roger apparatuur is te gebruiken om bijvoorbeeld in uitdagende situaties zoals vergaderingen of in een druk restaurant beter te verstaan. Zeker voor zeer ernstig slechthorenden is deze apparatuur veelal belangrijk om een goed sociaal leven te kunnen leiden en ook mee te kunnen komen op het werk. Gelukkig bestaan er goede vergoedingsmogelijkheden voor dergelijke apparatuur. Uw audicien kan u daar informatie over geven.
Zoals ook andere merken dat hebben, heeft ook Phonak een eigen TV-connector. Deze is aan te sluiten op de tv- of hifi-installatie en kan zo het audiosignaal daarvan direct oversturen naar de hoortoestellen.

Meer nieuws: Roger On microfoon

Naast de twee nieuwe power-hoortoestellen kondigt Phonak ook nog een nieuwe microfoon aan: de Roger On. Deze nieuwe microfoon die draadloos te koppelen is met de hoortoestellen is speciaal ontwikkeld voor gesprekken in achtergrondlawaai en voor situaties waar de spreker zich op een net iets grotere afstand bevindt. De Roger On is op het lichaam te dragen of kan op tafel worden neergelegd om zo de gesprekspartner beter te verstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een etentje in een restaurant.
De nieuwe hoortoestellen zijn vanaf 26 februari verkrijgbaar en de nieuwe Roger On microfoon wordt in juni verwacht.

Reacties (4)
  1. Geweldig spul. Ook de andere modellen van dit merk helaas vallen deze apparaten niet in de zorgverzekering. Dus leuk speel goed voor mensen die het kunnen betalen. En een gevecht aangaan met de zorgverzekeraar is bijna niet te doen ook met behulp van een audio loog.

    • Jammer dat de zorgverzekeringen dit niet aanbieden. Ik ben ook Phonak fan en elke keer is het weer een heel gedoe om de toestellen te krijgen die ik graag wil en die mijn arts in ziekenhuis meestal al voor mij heeft uitgekozen. Veel te duur, zit niet in pakket of wat voor smoes ook. Maar ik zit in zwaarste categorie en je merkt dat het steeds lastiger wordt om alles mee te krijgen. Dan is zo’n toestel toch voor ons bedoeld. Gelukkig kunnen we wel geld aan de kant leggen want zoals mijn man altijd zei; dan maar geen nieuwe bank. Maar het blijft wel elke keer een enorme uitgave. Nu zitten mijn 5 jaar er weer op met de phonaktoestellen en mag ik eind dit jaar weer nieuwe toestellen. Ik ga weer voor Phonak want 5 jaar geen reparaties of andere problemen gehad. Gewoon super. Maar wat zou het mooi zijn als de zorgverzekeringen ons wat meer tegemoet zouden kunnen komen. Of dat er een andere manier zou zijn om dit aan te schaffen. Door misschien in 5 jaar af te betalen dmv een vast termijnbedrag. De mensen voor wie deze toestellen zijn ontworpen hebben ook altijd 2 nodig ipv 1. Dus dat tikt lekker aan.

  2. Tijdens telefoongesprek kan ik prima alles verstaan, maar degene met wie ik bel hoort mij zo slecht, dat ze allemaal verzoeken om alsjeblieft niet via het Phonak hoortoestel mij te bellen. De audicien geeft aan dat het aan de telefoon ligt, maar een andere telefoon levert hetzelfde probleem op, ondanks dat ze beiden via bluetooth 5.0

    • Ik heb de naida 70up in test nu,en kan perfect bellen,ik versta het zeer goed en aan de andere kant van de lijn verstaan ze mij ook zeer goed. Zelfs in de bus(Ben buschauffeur ov). Nadeel dat ik vind nu is tijdens het fietsen of praten in wind dat mijn geluid voor 80% weg filterd waardoor ik ze zeer slecht versta en op fiets geen auto’s hoor afkomen tot ze naast mij door komen. Dat is het volgende punt waar ze iets moeten aan doen. Zoals ik zei ben ik ze aan het testen(nu 1 week). Maar over algemeen toch tevreden over deze krachtige toestellen. Alleen jammer van prijs kaartje,zelf moet ik er nog 2522€ opleggen en zoals alle toestellen zijn ook deze na 5j versleten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Nieuwe solid state batterij TDK heeft potentie voor hoortoestellen

20 juni 2024 | TDK zegt een doorbraak bij de ontwikkeling van oplaadbare solid state batterijen te hebben gerealiseerd. [...]

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]