Phonak Naida Link: eerste hoortoestel ontworpen voor samenwerking met CI

31 oktober 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Phonak en Advanced Bionics introduceren samen het Phonak Naida Link hoortoestel.  Het nieuwe hoortoestel is speciaal ontwikkeld om samen te werken met een cochleair implantaat van Advanced Bionics. Het Phonak Naida Link hoortoestel kan samenwerken met de Naida CI-spraakprocessors van het type Q70 en Q90. Door de draadloze samenwerking is spraak in rumoer makkelijker te verstaan, verloopt telefoneren soepeler en wordt de bediening via beide toestellen gesynchroniseerd. Ook kunnen beide toestellen tegelijkertijd en vlekkeloos samen werken met de soloapparatuur van Phonak zoals de Roger Pen.

Phonak Naida Link Advanced Bionics

Hoortoestel op andere oor meerwaarde

Wanneer een slechthorende een cochleair implantaat heeft of overweegt, kan het in vele gevallen meerwaarde hebben om aan het andere oor een hoortoestel te (blijven) gebruiken. Het hoortoestel kan voordelen bieden voor de geluidskwaliteit, maar ook voor een beter contact met de omgeving en voor het verstaan van spraak in omgevingslawaai. 

Phonak Naida Link eerste hoortoestel dat samenwerkt met cochleair implantaat

Phonak en Advanced Bionis (AB) brengen met de introductie van de Phonak Naida Link het eerste hoortoestel op de markt dat speciaal ontworpen is om samen te werken met een cochleair implantaat. Zowel Phonak als Advanced Bionis zijn onderdeel van Sonova. Beide bedrijven maken gebruik van het zelfde technologisch platform. Hierdoor kan de Naida Link samenwerken met de twee cochleair implantaten van Advanced Bionics (Q70 en Q90). Het hoortoestel en CI kunnen draadloos met elkaar communiceren. Hierdoor weet het het ene systeem wat het andere systeem binnenkrijgt aan informatie en op grond daarvan kunnen de instellingen worden geoptimaliseerd. Zo kan het zijn dat spraak aan het ene oor helderder is dan aan het andere. Op zo’n moment waarbij het ene oor een duidelijk luistervoordeel heeft ten opzichte van het andere oor, wordt het beste signaal gedeeld met het andere toestel. Zo krijgen beide oren het meest heldere geluid binnen. Ook wordt storend achtergrondlawaai zo goed als mogelijk gedempt. Onderzoek¹,² toont aan dat met deze gecombineerde hooroplossing een bewezen voordeel voor horen in rumoer en een hoger luistercomfort is te behalen ten opzichte van het gebruik van een cochleair implantaat en een willekeurig ander hoortoestel.

Samenwerkende Zoom functie biedt beter verstaan van spraak

Doordat de Zoom functie bij gebruik van een CI en de Naida Link in stereo werkt is er beter verstaan van spraak te behalen. De StereoZoom functie dempt afleidende geluiden in rumoerige omgevingen en zorgt ervoor dat de drager zich kan concentreren op één stem zodat het voeren van één-op-één-gesprekken minder moeite kost.

De andere Zoom functie die de toestellen tot hun beschikking hebben, is de ZoomControl-functie. Hiermee concentreren de toestellen zich op een spreker die zich voor, achter of naast de drager bevindt. Hierdoor wordt het makkelijker om gesprekken te voeren in rumoer, ook op het moment dat de gesprekspartner niet aangekeken kan worden.

Phonak Naida Link biedt ook samenwerking op het gebied van bediening

Ook op het gebied van de bediening werken de CI’s van Advanced Bionics en de Phonak Naida Link optimaal samen. Tegenwoordig passen hoortoestellen en CI’s zich volledig automatisch aan de omgeving aan. Toch blijven er altijd situaties waarin de drager zelf controle wil uitoefenen op het volume. Door het volume aan te passen op één van beide toestellen verandert het volume op het andere apparaat automatisch mee. Dat geldt ook wanneer er gekozen wordt voor een speciaal luisterprogramma. Ook dan verandert de instelling van het andere apparaat automatisch mee.

Draadloze streaming

Ook kunnen de apparaten beide tegelijkertijd samenwerken met soloapparatuur van Phonak zoals de Roger Pen, Roger Tafelmicrofoon, de Clip-On microfoon of apparatuur om naar de TV te luisteren. Door geluid op te vangen via een microfoon die zich bij de spreker bevindt en deze draadloos naar zowel het CI als het hoortoestel te sturen, hebben storende omgevingsgeluiden veel minder nadelige invloed op de spraak. Dit draadloos oversturen wordt ook wel streamen genoemd. Ook het signaal van de tv of audioinstallatie kan draadloos naar de Advanced Bionics CI en Naida Link toestellen worden gestuurd.

Phonak Naida Link Streaming Roger Pen

DuoPhone Functie met Phonak Naida Link

Met de DuoPhone-functie wordt het telefoonsignaal automatisch naar beide oren doorgestuurd. Wanneer de telefoon dus aan één oor wordt gehouden wordt het geluid automatisch naar de andere zijde gestreamd. Het telefoonsignaal is op deze manier in beide oren hoorbaar waardoor telefoongesprekken makkelijker te volgen zijn. Zeker in rumoer is dit voordelig.

Phonak Naida Link Advanced Bionics

  1. Veugen LC, Chalupper J, Snik AF, van Opstal AJ, Mens LH. (2016) Matching automatic gain control across devices in bimodal cochlear implant users. Ear and Hearing (2015 Dec 10, epub ahead of print)
  2. Advanced Bionics (2016) Adaptive Phonak Digital Bimodal Fitting Formula: Optimizing Hearing for Listeners with a Cochlear Implant and Contralateral Hearing Aid White Paper.

Kijk voor meer informatie op de site van Advanced Bionics

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

SONNET 3: nieuwe geluidsprocessor voor cochleair implantaat van MED-EL

5 oktober 2024 | MED-EL komt met een nieuwe geluidsprocessor voor haar cochleair implantaat: de SONNET 3. Met de [...]

Ernst gehoorverlies gaat samen met mate van vervorming van muziek en verminderde plaatsing instrumenten en zangers in de ruimte

2 oktober 2024 | Dat komt naar voren uit het vragenlijstonderzoek dat Golden Hearing dit jaar uitvoerde naar muziekbeleving. [...]

“De focus bij Oticon Medical is nu juist om een nog sterkere positie voor de toekomst te bouwen.”

30 september 2024 | Eind mei werd bekend dat de overname van het cochleair implantaat (CI) onderdeel van Oticon [...]

Hoe ervaart u communicatie? Doe mee aan onderzoek Hoge School Utrecht

26 september 2024 | Logopedist Nicole ter Wal doet bij de Hogeschool Utrecht onderzoek naar communicatieproblemen. Ze wil een [...]