Phonak introduceert Phonak Serenity gehoorbeschermers

2 juni 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Phonak levert sinds kort een complete lijn Phonak Serenity gehoorbeschermers. De lijn bestaat uit zowel universele gehoorbeschermers geschikt voor verschillende doeleinden als ook op maat gemaakte gehoorbeschermers. Sonova, het moederbedrijf van Phonak, heeft daarvoor het in Delft gevestigde bedrijf Dynamic Ear Company (DEC) overgenomen. Dit bedrijf ontwikkelt hoogwaardige filtertechnologie die toegepast wordt in de nieuwe gehoorbeschermers.
Phonak wil zo ook bijdragen aan preventie of zoals het bedrijf het zelf noemt: proactieve hoorzorg. De universele Phonak gehoorbeschermers zijn bij audiciensbedrijven en ook online verkrijgbaar. Voor de op maat gemaakte gehoorbeschermers kunt u terecht bij een audicien in de buurt.

Phonak Serinity Choice gehoorbeschermers

Universele gehoorbeschermers

Draagt u af en toe gehoorbeschermers dan kunnen standaard gehoorbeschermers, ook wel oorpluggen of oordopjes genoemd, voldoen. De Phonak Serenity Choice universele gehoorbeschermers zijn er in drie standaardmaten. Omdat verschillende luisteromgevingen hun een eigen optimale demping vereisen, levert Phonak deze voor verschillende toepassingen. Zo zijn de Phonak Serenity Choice oordopjes beschikbaar voor het luisteren naar muziek, werk, schietsport en jagen, slapen en voor het comfort.

Phonak Serinity Plus gehoorbeschermers
Twee type op maat gemaakte Phonak gehoorbeschermers (full concha en Mini) en universele gehoorbeschermers, allen met filter

Op maat gemaakt gehoorbeschermers

Gebruikt u dagelijks of zeer regelmatig gehoorbeschermers, dan is het aan te raden gehoorbeschermers op maat te laten maken. Deze sluiten door de betere pasvorm het oor goed af en bieden zo een betere bescherming. De op maat gemaakt gehoorbeschermers de Phonak Serenity Choise Plus zijn in zowel siliconen als acryl en ook in twee maten verkrijgbaar: een type dat de verder het oor in verdwijnt (mini) en een die het oor zichtbaar opvult (full concha). Ook deze kunnen voorzien worden van verschillende filters zodat ze optimaal mogelijk geschikt zijn voor het luisteren naar muziek, werk, schietsport en jagen en slapen. Ook voor zwemmen zijn op maat gemaakte gehoorbeschermers te maken. Voor deze op maat gemaakte gehoorbeschermers kunt u terecht bij een audicien in de buurt.

Phonak serinity choice opengewerkt filter

Filters in Phonak Serenity gehoorbeschermers

De Phonak Serentiy gehoorbeschermers zorgen voor een zo optimale onderdrukking van het schadelijke lawaai en muziek. De demping is 16 tot 24 dB SNR. Door de speciale filters kan spraak zo goed als mogelijk behouden blijven en is communiceren nog mogelijk. Dat is natuurlijk afhankelijk van het lawaainiveau. Ook zorgen de gehoorbeschermers ervoor dat het oor geventileerd wordt. Zo voorkomen ze dat vocht in het oor ophoopt.

Overname high-tech bedrijf uit Delft

De filters in de gehoorbeschermers zijn door het Delftse high-tech bedrijf Dynamic Ear Company (DEC) ontwikkeld. Het bedrijf is recent overgenomen door Sonova het moederbedrijf van de hoortoestelmerken Phonak, Unitron en producent van cochleair implantaten Advanced Bionics. Recent nam Sonova nog de consumentendivisie van Sennheiser over (lees meer) en lijkt daarmee een duidelijke toekomststrategie te hebben om breed op het gebied van gehoor en ook preventie in te zetten.

Gehoorschade door lawaai en harde muziek

Dat hard lawaai of muziek tot gehoorschade kan leiden is inmiddels algemeen bekend. Toch is het lastig om in te schatten wanneer de kans op gehoorschade ontstaat. Op internet is flink wat niet kloppende en onvolledige informatie te vinden. Dit kan leiden tot onnodige angst voor geluid en muziek. Ook kunnen mensen door de onvolledigheid van de informatie de waarschuwingen juist helemaal niet meer serieus nemen. Zo is op diverse plekken te lezen dat harde geluiden vanaf 80 decibel het gehoor kunnen beschadigen. Dat is geluid dat minder hard is dan dat van een haarföhn. Dergelijke informatie klopt helaas maar ten dele. Geluiden met deze intensiteit hebben weliwaar de potentie schadelijk te zijn, maar het is het halve verhaal. Vergeten wordt erbij te vermelden dat je om schade daarvan op te lopen, je daarin heel wat hele werkdagen in een jaar moet bivakkeren.

Vaak is te zien dat DJ’s en beroepsmusici als ambassadeur naar voren worden geschoven voor het voorkomen van gehoorschade. Dat zijn nu net beroepsbeoefenaren die zeer frequent blootgesteld worden aan harde muziek.

Stapeleffect

Ook van een enkel concert of dagje festival waar professionele geluidstechnici de muziek regelen zal over het algemeen niet direct tot gehoorschade leiden. Echter te vaak en te veel zal tot een stapeleffect en wél tot gehoorschade leiden. Ook héél erg hard kan in korte duur tot gehoorschade en tinnitus leiden. Het is dus niet eenvoudig in te schatten wanneer je schade oploopt. Omdat er ook individuele gevoeligheid een rol speelt, geldt ook bij muziek: geniet vooral maar met mate. Dat geldt ook bij het luisteren naar muziek via oortjes en hoofdtelefoons. Ook is het goed te realiseren dat we steeds ouder worden en dus ook langer met ons gehoor moeten doen.  

Apps voor beoordeling vrijetijdslawaai en lawaai op het werk

Om te beoordelen wanneer het te vaak en te veel is, zijn er twee goede apps beschikbaar. Eén voor vrijetijdslawaai, de SafeSoundApp, en één voor het werk, de ArboSafeSound tool. Audioloog Jaap Peter Kronemeijer werkzaam bij de afdeling audiologie van het Amsterdam UMC VUmc ontwikkelde deze software in samenwerking met Marcel Keehnen. Hiermee is reële inschatting te maken of er risico op schade door muziek of lawaai is.  

Kijk voor meer informatie op de webpagina over de Phonak Serinity Gehoorbeschermers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Van Boxtel hoorwinkels fietst mee voor Alzheimer Nederland

22 september 2023 | Op zaterdag 23 september fietst Van Boxtel hoorwinkels met hun team mee met de HerinneringenRit [...]

Starkey Evolv AI 2400 CIC: zeer klein en discreet te dragen hoortoestel mét Bluetooth

21 september 2023 | Hele kleine hoortoestellen die volledig in de gehoorgang zijn te dragen bestaan alweer geruime tijd. [...]

Hoorexpert organiseert regionale open dag over toegankelijkheid

13 september 2023 | Tussen 2 tot en met 7 oktober 2023 vindt de Week van de Toegankelijkheid plaats. [...]

Online informatiebijeenkomst over het Cochlear Osia-systeem

10 september 2023 | Wilt u graag meer te weten komen over hooroplossingen via beengeleiding en de mogelijkheid van [...]