Phonak Audéo Life hoortoestel: waterbestendig plus én met Paradise technologie

28 mei 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 6 min

De Phonak Audéo Life is een van de drie nieuwe hoortoestellen waarvan Phonak begin deze maand de komst van aankondigde. De Audéo Life is een oplaadbaar hoortoestel dat zweet- en waterbestendig is. Het toestel is daarmee zoals Phonak aangeeft waterbestendig +. Een Ideale oplossing dus voor mensen die hun toestellen dragen in veeleisende vochtige omgevingen of flink transpireren. Qua techniek heeft het toestel alles in huis om ook in uitdagende luistersituaties optimale ondersteuning te geven. Daarvoor gebruikt het toestel de Paradise technologie. Het toestel maakt daarnaast ook nog eens optioneel gebruik van de compromisloze ActiveVent technologie. Zoals we inmiddels van Phonak gewend zijn, is het toestel Made for All: het toestel kan probleemloos worden verbonden met smartphones van Apple én met Android besturingssystemen. Ook aan andere apparatuur zoals tablets, de tv en ook Roger-apparatuur, is het toestel te koppelen. De Audéo Life is daarnaast het eerste hoortoestel van Phonak dat is voorzien van sensoren die de lichamelijke activiteit in de gaten houden.

Phonak Audeo Life hoortoestel zwemmen

Phonak Audéo Life: waterbestendig +

Het nieuwe hoortoestel is waterbestendig + en kan daarmee zowel tegen zoet-, zout -of zwembadwater. Het gaat daarmee verder dan de IP68 aanduiding. IP68 is de hoogste aanduiding voor stof- en waterbestendigheid die momenteel gehanteerd wordt. Bij intens zweten, of wanneer de drager per ongeluk met de Audéo Life doucht of een keer onverwacht kopje ondergaat met zijn/haar toestellen, blijft het toestel het gewoon doen. Het toestel is beschermd tot 50 cm onder water. Water en transpiratie waren tot op heden nog altijd de grootste vijanden van hoortoestellen.

Phonak Audeo Life waterbestendig

Ideaal voor veeleisende omgevingen

Door de verbeterde waterbestendigheid is de Audéo Life de ideale oplossing voor mensen die hun toestellen dragen in veeleisende omgevingen. Het toestel is daarmee uitermate geschikt voor slechthorenden die werkzaamheden in de buitenlucht uitvoeren, intensief sporten, die sporten op of rond het water en/of met regelmaat fietsen in de regen.

Zwemmen met Phonak Audéo Life

Met het toestel zou je in principe ook makkelijk 1 of 2 keer per week kunnen zwemmen. Omdat de drager het toestel tijdens het zwemmen natuurlijk makkelijk kan verliezen en je er ook niet dieper dan 50 cm onder water mee mag, blijft voorzichtigheid geboden. Natuurlijk zijn zout (transpiratie, zeewater), chloor en zoetwater uiteindelijk niet goed voor een hoortoestel. Bij dagelijkse blootstelling daaraan is de kans groot dat het toestel toch schade oploopt. Dus met af en toe een regenbui en een paar keer per week sporten of zwemmen zal het toestel de 5 jaar wel doorkomen. Is de blootstelling eraan nog frequenter dan is het risico groot dat het hoortoestel eerder de geest geeft. In de brochures raadt de fabrikant het dan ook af met de toestellen te zwemmen.

Phonak Audéo Life meer dan alleen waterbestendig

Paradise technologie

We zouden het hoortoestel te kort doen door hier alleen de waterbestendigheid te belichten. De Phonak Audéo Life heeft namelijk de inmiddels zich bewezen Paradise technologie in huis. Deze techniek kent flink wat functies om goede ondersteuning te geven in de meer uitdagende situaties, zoals in rumoer en lawaai.

Phonak Audeo Life oplader

Oplaadbaar

Daarnaast is het toestel oplaadbaar. Voor de Audéo Life zijn twee verschillende opladers beschikbaar. De oplader met de naam Charge Case Go beschikt over een interne accu zodat u uw hoortoestellen onderweg kan opladen. Wanneer de oplader zelf volledig opgeladen is, kunt u uw hoortoestellen daarmee maar liefst 3 keer volledig opladen. Handig dus voor een weekeindje weg. De Life Charger is de versie zonder interne accu. Deze is op het lichtnet aan te sluiten en bijvoorbeeld op het nachtkastje te plaatsen.

Universele connectiviteit

Hoortoestellen zijn te verbinden met onder andere smartphones, tablets, vaste telefoons met bluetooth, tv’s en zogeheten solo apparatuur. Omdat directe verbinding tussen hoortoestellen en flink wat merken Android smartphone niet mogelijk was (en is), heeft Phonak al weer een aantal jaar geleden een eigen chip ontwikkeld (de SWORD chip). Daarmee konden de Phonak hoortoestellen als eerste met (zowat) alle mogelijke telefoons verbinden.

De Phonak Audéo Life kent universele connectiviteit. Het toestel is niet alleen te verbinden met smartphones van zowel Apple als Android, ook met wat oudere mobiele telefoons gaat dat probleemloos. Via een speciaal kastje is het toestel ook met de tv of hifi te verbinden.

solo apparatuur van Phonak Roger

Het toestel is te koppelen aan maar liefst acht verschillende apparaten met Bluetooth en kan met twee apparaten tegelijkertijd verbonden zijn. Wisselen tussen de twee verbonden apparaten verloopt moeiteloos. Als kers op de taart is het toestel te verbinden met Roger solo apparatuur.

RogerDirect

De Phonak Audéo Life heeft daarvoor een ingebouwde RogerDirect ontvanger. De RogerDirect functie is softwarematig te activeren. Voor deze optie is eventueel ook vergoeding mogelijk vanuit de basisverzekering. Hiervoor is dan wel een recept nodig van de KNO-arts of van het audiologisch centrum voor zogeheten soloapparatuur. Eenmaal aangeschaft is deze optie ook weer mee te nemen naar nieuwe Phonak hoortoestellen die deze mogelijkheid ondersteunen.

Tap control in Phonak Audéo Life

Het nieuwe hoortoestel kent ook zogenaamde Tap control. Door te tikken op het hoortoestel heeft de drager toegang tot verschillende Bluetooth functies. Dragers van consumenten-oortjes zoals de Apple Airpods zullen deze functie reeds kennen.

phonak Audeo Life stappenteller

Fit blijven met Phonak Audéo Life

Gehoorverlies wordt al langere tijd in verband gebracht met een grotere kans op lichamelijke inactiviteit. Dit terwijl fysieke activiteit juist de cognitie, het leren en het algehele welzijn kan verbeteren. De Phonak Audéo Life is voorzien van een sensor die de activiteit in de gaten houdt. Zo beschikt het toestel over een stappenteller die de (hard)gelopen afstand bijhoudt. Hiermee helpt het toestel de drager om een actieve levensstijl na te streven of te behouden. Starkey was de eerste fabrikant die in 2019 sensoren in hun hoortoestellen toepaste. Het bedrijf krijgt met het uitbrengen van de Audéo Life door Phonak daarmee navolging.

Met de Audéo Life is het aantal stappen te tellen, het activiteitenniveau bij te houden en kan de drager ook doelen stellen. De app waar dit zichtbaar in is, komt binnenkort uit.

Met de eerste mobiele telefoons was het alleen mogelijk te bellen of te sms-en. De huidige smartphones kennen inmiddels tal van functies. Langzamerhand worden ook hoortoestellen voorzien van steeds meer uitgebreide functies. Zo heeft het nog te introduceren Audéo Fit hoortoestel van Phonak ook een hartslagmeter ingebouwd (verwachting introductie juni 2022).

Aanpassen op afstand

De instellingen van het Audéo Life hoortoestel zijn ook op afstand door uw audicien of audioloog aan te passen. Dat gaat via de myPhonak App die verkrijgbaar is in de Apple store en Google Play store.
Voor het afstellen op afstand heeft u wel een internetverbinding nodig. Het aanpassen op afstand wordt door velen als prettig ervaren: het scheelt reis- en wachttijd én het hoortoestel kan ook in een specifieke situatie (thuis of werk) worden afgesteld.

ActiveVent receiver Phonak

Makkelijk verwisselbare luidspreker en ActiveVent speaker

Op de Phonak Audéo Life zijn twee verschillende type luidsprekers mogelijk: de standaard luidspreker en de ActiveVent speaker. De ActiveVent luidspreker is de allereerste luidspreker die op een slimme manier werkt. De zogeheten venting wordt namelijk mechanisch open en dicht gezet afhankelijk van de situatie en van het gebruiksdoel. Het besturingssysteem van Phonak zorgt voor de aansturing daarvan.
De ActiveVent heeft audiologisch gezien een flink aantal voordelen. Aan een open en gesloten venting zitten namelijk beide voor- en nadelen. Dat compromis is met het ActiveVent speakersysteem niet meer nodig.

De fabrikant raadt wel aan om deze geavanceerde luidspreker om het half jaar te vervangen. Bij deze luidspreker is het raadzaam dit door uw audicien te laten doen. De standaard luidspreker die langer meegaat, is makkelijk zelf te verwisselen. Daarvoor heeft Phonak de vervangbare luidspreker voorzien van een handig kliksysteem.

ActiveVent Phonak titanium schaaltje

SlimTip Titanium

De luidspreker van het hoortoestel bevindt zich in het oor. Om deze op zijn plaats te houden is er een zogeheten ‘tip’ nodig. Phonak maakt deze tip uiteindelijk van titanium. De tip met de naam ‘SlimTip Titanium’ is volledig op maat gemaakt en wordt geproduceerd van een duurzaam en comfortabel te dragen materiaal. Het hoortoestel kan worden uitgetest met een universele SlimTip . Bevalt het toestel goed dan wordt de op maat gemaakt titanium tip voor u geproduceerd.

Conclusie

Phonak heeft met de Audéo Life die voorzien is van de Paradise technologie weer een uitstekend hoortoestel uitgebracht. Zeker voor mensen met een actieve levensstijl is het hoortoestel door de extra waterbestendigheid een aanrader. De ActiveVent, de sensoren die bijdragen aan een gezonde levensstijl en de geïntegreerde Roger ontvanger zijn extra pluspunten.

Kijk voor meer informatie op de website van Phonak

Reacties (3)
  1. Wordt in België ook een deel vergoed bij cm verzekering?

  2. Wat kost een op maat gemaakte slim tip voor mijn phonak Audeo Marvel hoortoestel

    • Dank voor uw vraag.HOorzaken levert geen hoortoestellen en/of oorstukjes. U kunt voor de prijs informeren bij uw audicien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Verlaging eigen risico zal voor toename vraag naar hoorzorg leiden

23 mei 2024 | Het plan van de nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB om het eigen risico [...]

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]