Phonak introduceerde afgelopen week in Amsterdam voor de internationale schrijvende pers een van haar nieuwe top hoortoestellen: de oplaadbare Phonak Audéo Fit. Het hoortoestel is voorzien van een activity tracking functie. Deze functie meet naast het aantal gezette stappen en de afgelegde afstand ook de hartslag. Dat gebeurt in het oor. Een plek waar dit nauwkeurig is te meten. Natuurlijk wil je als drager vooral ook goed kunnen horen met een hoortoestel. De Audéo Fit is daarvoor uitgerust met de Paradise technologie. Dit platform zorgt voor een zo optimaal mogelijk verstaan en een helder en natuurlijk geluid.
Het toestel is te bedienen met een app en ook door middel van tap control: door te tikken op het hoortoestel is de telefoon op te nemen of de muziek aan en uit te zetten. De Phonak Audéo Fit verbindt via bluetooth met zowat iedere telefoon, tablet, computer en ook met de Roger apparatuur van Phonak.
Bijhouden gezondheidsgegevens met de Phonak Audéo Fit
Er is steeds meer bewijs dat mensen met gehoorverlies minder frequent bewegen dan hun normaalhorende leeftijdsgenoten. Het is dan ook goed dat juist hoortoestellen de gezondheid kunnen monitoren. Immers regelmatig bewegen is belangrijk voor zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid. Het bijhouden van gezondheidsgegevens kan de drager helpen fysieke activiteiten in de gaten houden. Dit kan gezond gedrag uiteindelijk bevorderen. Aan het bijhouden van zulke gezondheidsgegevens bij het oor blijken meerdere potentiële voordelen te zitten.
Hoortoestelfabrikant Starkey zag als eerste de potentie van het gebruik van het hoortoestel als fitness tracker en bracht in 2019 al een toestel met bewegingssensoren uit. Deze fabrikant krijgt met de komst van de recent geïntroduceerde Phonak Audeo Life en Phonak Audéo Fit hier navolging in.
Phonak Audéo Fit meet ook hartslag
De Phonak Audéo Fit registreert naast het aantal stappen, de afstand en het activiteitenniveau, ook de hartslag. Daarmee gaat Phonak weer een stap verder dan dat wat Starkey nu doet en ook wat het uit eigen stal water– en transpiratiebestendigehoortoestel de Audeo Life kan.
Het meten van de hartslag gebeurt met een zeer kleine sensor in het speakertje dat in de gehoorgang zit. In de myPhonak app worden de gegevens uiteindelijk vastgelegd. De app attendeert de drager vervolgens ook op zijn of haar fysieke activiteit in de afgelopen periode. Het is voor de drager in de app ook mogelijk doelen te stellen. Dit motiveert de cliënt om zich om de eigen gezondheid te bekommeren.
Betrokkenheid
De mogelijkheid om doelen te stellen vergroot ook de betrokkenheid van de drager. Dit kan ervoor zorgen dat gebruikers ook doorgaan met het monitoren van hun gezondheid en daarmee hun gezonde gedrag ook daadwerkelijk volhouden. Dat volhouden is bij gezonder leven, zoals bij veel andere goede voornemens, juist vaak het probleem. Dat gebruikers makkelijk kunnen afhaken is ook te zien bij activity trackers: een derde van de gebruikers haakt binnen 6 maanden af en laat hun tracker vervolgens links liggen. Mogelijk komt dit ook omdat er een extra bandje gedragen moet worden of doordat het eigen favoriete fraaiere of beter passende horloge niet meer gedragen kan worden. Voordeel van een activity tracker in een hoortoestel is dat de gebruiker deze toch al dagelijks draagt.
Phonak Audéo Fit hoortoestel met toptechniek
De aandacht voor de gezondheidsfunctie zou bijna doen vergeten dat de Phonak Audéo primair natuurlijk een hoortoestel is. Een hoortoestel dat gebruik maakt van de zich inmiddels bewezen Paradise technieken. Hieronder vallen technieken die zich focussen op het verstaan van spraak, het onderdrukken van lawaai en het reduceren van de luisterinspanning.
Oplaadbaar
Het nieuwe Phonak Audéo Fit hoortoestel is oplaadbaar. Daarvoor ontwikkelde het bedrijf de Phonak Charger Case Combi. Dat is een oplader en beschermdoosje in één. Hiermee zijn de hoortoestellen ’s nachts met een adapter op te laden. Onderweg zijn de hoortoestellen er ook mee op te laden. Dat kan door aan de onderzijde dan de Phonak Power Pack te bevestigen.
Met een volle lading gaat het hoortoestel 20 uur mee. Als daarnaast ook 8 uur gebruik wordt gemaakt van de stream functie (telefoneren, luisteren naar audio) gaat de accu 16 uur mee. Phonak claimt een acculevensduur van minimaal 5 jaar.
Audéo Fit: universele connectiviteit
Phonak heeft een eigen chip (de SWORD-chip) ontwikkeld om haar hoortoestellen direct te verbinden met smartphones, vaste telefoons, tablets, tv’s en haar Roger microfoons, de zogeheten solo apparatuur. De verbinding werkt via Bluetooth. De fabrikant heeft deze eigen chip ontwikkeld omdat directe verbinding tussen hoortoestellen en flink wat merken Android smartphones niet kon (en kan). Door gebruik te maken van een eigen chip waren de Phonak hoortoestellen als eerste met (zowat) alle mogelijke telefoons te verbinden.
De Phonak Audéo Fit kent ook deze universele connectiviteit. Het toestel is daardoor niet alleen te verbinden met smartphones van zowel Apple als Android, ook de verbinding met wat oudere mobiele telefoons verloopt zonder problemen. Via een speciaal kastje is het toestel ook met de tv of hifi te verbinden.
De Audéo Fit is te koppelen aan maar liefst acht verschillende apparaten met Bluetooth en kan met twee apparaten tegelijkertijd in verbinding staan. Wisselen tussen twee verbonden apparaten verloopt moeiteloos. Het toestel is daarnaast ook te verbinden met Roger solo apparatuur. De Phonak Audéo Fit heeft daarvoor een ingebouwde RogerDirect ontvanger.
RogerDirect
De in de Phonak Audéo Fit ingebouwde RogerDirect ontvanger kan uw audicien softwarematig activeren. Aan het activeren zijn kosten verbonden. Hiervoor is ook vergoeding mogelijk vanuit de basisverzekering. Daarvoor heeft u dan wel een recept nodig van de KNO-arts of van het audiologisch centrum voor zogeheten soloapparatuur. Eenmaal aangeschaft is deze optie ook weer mee te nemen naar nieuwe Phonak hoortoestellen die deze mogelijkheid ondersteunen.
Goed horen is je goed voelen – Bezoek aan Rijksmuseum ‘the Art of Well-Being’
Tijdens de media-dag kreeg de pers ook een rondleiding met een gids door het Rijksmuseum in Amsterdam. Omdat de Audeo Fit het fysiek, mentaal en social-emotioneel welzijn van dragers kan bevorderen, was het thema van de rondleiding ‘The Art of Well-Being’, waarin het welzijn van de mens door de eeuwen heen centraal stond. In dit museum is op veel plekken de akoestiek galmend. Ook is er door de vele aanwezige bezoekers aardig wat rumoer. Hierdoor zou het zowel voor goed als slechthorenden lastig zijn geweest de gids te verstaan. Om de meerwaarde van de Roger apparatuur te demonsteren kregen de aanwezige pers de Audeo Fit hoortoestellen aangepast die verbonden werden met de Roger On microfoon.
Deze microfoon droeg de gids om haar nek en ving haar spraak op. De spraak werd zo draadloos naar de hoortoestellen van de gasten overgestuurd. Dat werkte formidabel: de gids was zeer goed te verstaan.
Doordat de gids af en toe flink de pas erin zette en de afstand te groot werd tussen de zender, verloren de hoortoestellen weliswaar even de verbinding, maar deze herstelde zich zeer snel zodra we haar weer hadden ingehaald. Deze demonstratie liet mooi de meerwaarde zien van de toepassing van solo-apparatuur voor de aanwezigen in situaties waar de luistercondities lastig zijn. Natuurlijk heb ik zelf even de hoortoestellen uitgedaan om het verschil te merken. Dat zorgde ervoor dat ik gelijk veel moest missen van de interessante wetenwaardigheden. Deze oplossing is ook ideaal voor in een restaurant waar veel lawaai is, of bij vergaderingen met grote groepen waarbij zowel afstand en ook lawaai van een beamer of airconditioning het verstaan kunnen hinderen.
Tap control in Phonak Audéo Fit
Het nieuwe Audeo Fit hoortoestel kent ook zogenaamde Tap control. Door te tikken op het hoortoestel heeft de drager toegang tot verschillende Bluetooth functies. Gebruikers van consumenten-oortjes zoals de Apple Airpods zullen deze functie vast en zeker kennen.
Voordeel daarvan is ook dat de smartphone in de zak of tas kan blijven. Die is immers niet meer nodig om een telefoongesprek aan te nemen of te beëindigen. De microfoons van de hoortoestellen vangen tijdens het telefoneren de eigen stem op. Ook daar is de telefoon niet meer voor nodig. In rumoerige omstandigheden kan het zijn dat dit minder goed werkt: de gesprekspartner krijgt dan ook veel van het omgevingsgeluid mee. Dit komt mede doordat de microfoons die boven het oor zitten een aardig grote afstand tot de mond hebben.
Het is dan eventueel mogelijk de microfoon van de telefoon zelf dicht bij de mond te houden. Daarvoor dient de gebruiker ter plekke wel even de Bluetooth verbinding te verbreken.
Nieuwe myPhonak App 6.0
De nieuwe myPhonak App 6.0 is ontworpen met het oog op gezondheid en welzijn. Met de nieuwe app is dan ook de gezondheid te monitoren. Ook is met de app het hoortoestel te personaliseren en daarnaast zijn tal van instellingen tussentijds aan te passen. Mocht de drager van de Phonak Audéo Fit zijn smartphone tijdens bijvoorbeeld het sporten of hardlopen niet bij zich hebben, dan is er geen man overboord: de hoortoestellen registeren de gezondheidsgegevens, onthouden die en deze worden later weer met de smartphone gesynchroniseerd.
Aanpassen op afstand
De instellingen van het Audéo Life hoortoestel zijn ook op afstand door uw audicien of audioloog aan te passen. Dat gaat via de myPhonak App die verkrijgbaar is in de Apple store en Google Play store. Voor het afstellen op afstand heeft u wel een internetverbinding nodig. Veel gebruikers ervaren het aanpassen op afstand als prettig: het scheelt reis- en wachttijd én het hoortoestel kan ook in een specifieke thuis- of werksituaties worden afgesteld.
Audiogram Direct
Uw audicien kan via de zogeheten Remote support ook uw gehoor testen. Daarmee kan uw audicien zien of uw gehoor eventueel achteruit is gegaan. Wanneer een bezoek aan de audicien echt niet mogelijk is, kan deze meting ook als startpunt dienen voor de aanpassing. Zulke situaties hebben zich bijvoorbeeld de afgelopen jaren met regelmaat tijdens de Coronapandemie voorgedaan.
myPhonak App als afstandsbediening
Met de myPhonak App op de smartphone kan de drager eenvoudig wijzigingen in de instellingen aanbrengen. Zo kan de drager een van de door de audicien ingestelde programma’s kiezen en zo het toestel aan specifieke luistersituaties aanpassen. Ook is het volume en de klankkleur van de toestellen te veranderen. Dat kan met een schuifregelaar of door een van de reeds aanwezige voorkeursinstellingen te kiezen (bijvoorbeeld standaard, comfort, helderheid, zachter).
Conclusie Phonak Audéo Fit hoortoestel
Phonak heeft met de Audéo Fit een mooie combinatie tussen hoortoestel en activity tracker uitgebracht met als sterke punt dat daarmee ook de hartslag is te meten. De Paradise technologie, de oplaadbaarheid, de goede connectiviteit met randapparatuur en de geïntegreerde Roger ontvanger zijn pluspunten.
De Phonak hoortoestellen en daarmee ook de Audéo Fit zijn van huis uit natuurlijk al zeer goed water en stof bestendig (IP 68). Omdat het nieuwe Audéo Fit hoortoestel ook de hartslag meet zal het zeker ook sporters aantrekken. De extra waterbestendigheid van de Audéo Life waarmee het toestel een val in het water, een forse regenbui of flink transpireren kan hebben, zou dan ook in dit nieuwe toestel zijn te verwachten. Die bezit het toestel nu nog niet. Mogelijk zal het toestel ook in de toekomst over de ‘waterbestendigheid +’ van de Audeo Life beschikken.
Het nieuwe hoortoestel is leverbaar vanaf de eerste week van juli 2022.
Voor meer informatie over de hoortoestellen van Phonak, klik hier
Ik wil maar een ding. Dat is de mensen verstaan!! Ik heb nu de resound TS 988.
Erg blikkerig geluid en versta alleen mensen die vlak naast mij zitten zonder bijgeluiden. Muziek kinkt vervormd en onaangenaam!! Kortom ik trek mij nogal terug uit het gewone leven.