Philips apneumasker met magnetische banden en clips mogelijk gevaar voor gehoorimplantaten

19 september 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Philips Respironics laat weten dat bepaalde apneumaskers een negatief effect kunnen hebben op gehoorimplantaten zoals cochleair implantaten (CI’s) en implantaten van botverankerde hoortoestellen die gebruik maken van een magneet. De maskers kunnen gezondheids- en veiligheidsrisico’s veroorzaken doordat de magnetische banden en clips ervan met de implantaten kunnen interfereren. Eerder heeft Philips Respironics bepaalde apparaten teruggeroepen omdat het gebruikte foam kon afbreken dat is bedoeld om het geluid en trillingen te reduceren. Hierdoor zouden kleine deeltjes ervan of niet zichtbare chemicaliën worden ingeademd of ingeslikt. De melding over de maskers met magneetbanden en -clips staat hier los van.

Philips Apneu Masker mageneet cochleair implantaten botverankerde hoortoestellen

Magneetbanden en -clips op Philips apneumaskers

De magneetsluitingen op de Philips apneumaskers worden gebruikt om de hoofdband aan het masker te bevestigen. Dit is een methode die vaak wordt gebruikt bij apparatuur voor slaaptherapie. De betreffende Philips apneumaskers mogen volgens het bedrijf in gebruik blijven als patiënten zelf of mensen in hun onmiddellijke nabijheid geen geïmplanteerde metalen medische apparaten of metalen voorwerpen in hun lichaam hebben.

Risico voor dragers cochleair implantaten, botverankerde implantaten en hersenimplantaten

Omdat bij dragers van een cochleair implantaat er een magneet onder hoofdhuid is geïmplanteerd, raadt Philips af de maskers met magneetsluitingen nog langer te gebruiken. Ook is het belangrijk dat CI-dragers uit de buurt blijven van anderen die deze apparatuur gebruiken. Ook voor mensen met andere implantaten die gebruikt worden voor het herstellen van het gehoor of het evenwicht mét een geïmplanteerde magneet zoals sommige botverankerde hoortoestellen en hersenstamimplantaten (ABI), geeft Philips dezelfde waarschuwingen af: de apneumaskers niet zelf gebruiken én uit de buurt blijven.

Andere geïmplanteerde apparatuur en metalen voorwerpen

Het gebruik van het masker is ook af te raden voor patiënten en mensen in de buurt die in hun lichaam andere geïmplanteerde apparaten of voorwerpen hebben die kunnen worden beïnvloed door magneten zoals pacemakers, geïmplanteerde hartdefibrillatoren (ICD’s) en neurostimulatoren. De lijst omvat ook tal van metalen voorwerpen. Zie voor de volledige lijst het persbericht van Philips.

14 meldingen op 17 miljoen maskers

Philips meldt dat er tot op de dag van vandaag meer dan 17 miljoen maskers met magneetsluiting gedistribueerd zijn door Philips Respironics. Afgelopen 30 augustus 2022 heeft het bedrijf 14 meldingen ontvangen van patiënten die suggereren dat de magneten van de maskers invloed kunnen hebben gehad op hun medische apparatuur, waaronder een storing aan de pacemaker, een slechtwerkende pacemaker die moest worden vervangen, noodzaak van shunt aanpassing, resetten van automatische implanteerbare cardioverter defibrillator (AICD) en een defibrillator die periodiek uitschakelde. Ook toevallen, hartritmestoornis, onregelmatige bloeddruk, verandering in hartslag, en cognitieve problemen werden genoemd. Deze vrijwillige zogeheten corrigerende maatregel voor medische hulpmiddelen is gemeld aan de regelgevende instanties in de landen waar deze maskers verkrijgbaar zijn. U kunt hier een document met veel gestelde vragen (FAQ’s) bekijken.

Eerdere problemen met slaapapneumaskers

Philips heeft eerder problemen gemeld met slaapapneumaskers. In een bepaald type masker kan het gebruikte foam afbreken dat is bedoeld om het geluid en trillingen te verminderen. Hierdoor zouden kleine deeltjes ervan of niet zichtbare chemicaliën worden ingeademd of ingeslikt. De melding over de maskers met magneetbanden en -clips staat hier los van. De fabrikant heeft het verwijt gekregen “substantieel en structureel” tekort te schieten bij de afhandeling van de terugroepactie van afgelopen jaar. Dat liet de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) weten aan Nieuwsuur. Dit staat te lezen op website van de NOS. Volgens de inspectie moeten patiënten, behandelaars en andere betrokkenen beter worden geïnformeerd.

Reacties (3)
 1. Ik heb sinds een paar weken een ander mondmasker gekregen. Het lijkt er op dat deze storing geeft op mijn Cochlear Implantaat.
  Vóór dat ik het huidige mondmasker had , had ik hier geen last van. Hoe kan dat ?

 2. Apneu masker met magneetsluitingen.
  Magnetisme, vooral bewegend, kan kleine stroompjes veroorzaken tussen metalen en apparatuur en metalen van kronen en bruggen en tandvlees van het gebit.
  Deze elec. stroompjes geven aanhoudende ontstekingen tandvlees in de omgeving. Door het gebruiksritme, alleen s’nachts en soms een dag of meer. overslaan, waren er wisselingen in ontsteking klachten die door mondhygiëneniste en tandarts niet verklaard of verholpen kon worden. Poetsen, pijnstiller, spoelen met kamillethee etc.bleef actueel. Na 2 maanden op internet naar de klacht gezocht en…….. ja hoor al een jaar bekend kwam de waarschuwing te voorschijn.
  Dit had bij het betreffende masker moeten worden afgegeven, foutje OSAS!
  Wordt natuurlijk ontkend want ik ben de eerste en enige die deze klacht heeft.
  De communicatie met MEDIC TEVA is niet bevredigend te noemen. Je krijgt GEEN vergoeding! Maar ik was direct van de klachten af na wisseling masker!!

  • Helaas hebben de ontstekingen veel schade veroorzaakt.
   Terugtrekken tandvlees, pocket vorming en weer ontstekingen tot loszitten elementen en bruggen.
   Ga straks naar de tandarts, die met de hand er wel enkele kan uittrekken denk ik.
   Zal wel geen leuke behandelingen worden. Kaakbot hopelijk niet aangetast.
   Overweeg wel claims in te dienen bij Medic en Phillips want een kostenplaatje is het zeker. In eerdere communicaties werd dit geweigerd!
   Voor OPBOUWENDE positieve reactie(s) neem contact op mijne heren van Medic en Phillips a.u.b.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024 | Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik [...]