Philips apneumasker met magnetische banden en clips mogelijk gevaar voor gehoorimplantaten

19 september 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Philips Respironics laat weten dat bepaalde apneumaskers een negatief effect kunnen hebben op gehoorimplantaten zoals cochleair implantaten (CI’s) en implantaten van botverankerde hoortoestellen die gebruik maken van een magneet. De maskers kunnen gezondheids- en veiligheidsrisico’s veroorzaken doordat de magnetische banden en clips ervan met de implantaten kunnen interfereren. Eerder heeft Philips Respironics bepaalde apparaten teruggeroepen omdat het gebruikte foam kon afbreken dat is bedoeld om het geluid en trillingen te reduceren. Hierdoor zouden kleine deeltjes ervan of niet zichtbare chemicaliën worden ingeademd of ingeslikt. De melding over de maskers met magneetbanden en -clips staat hier los van.

Philips Apneu Masker mageneet cochleair implantaten botverankerde hoortoestellen

Magneetbanden en -clips op Philips apneumaskers

De magneetsluitingen op de Philips apneumaskers worden gebruikt om de hoofdband aan het masker te bevestigen. Dit is een methode die vaak wordt gebruikt bij apparatuur voor slaaptherapie. De betreffende Philips apneumaskers mogen volgens het bedrijf in gebruik blijven als patiënten zelf of mensen in hun onmiddellijke nabijheid geen geïmplanteerde metalen medische apparaten of metalen voorwerpen in hun lichaam hebben.

Risico voor dragers cochleair implantaten, botverankerde implantaten en hersenimplantaten

Omdat bij dragers van een cochleair implantaat er een magneet onder hoofdhuid is geïmplanteerd, raadt Philips af de maskers met magneetsluitingen nog langer te gebruiken. Ook is het belangrijk dat CI-dragers uit de buurt blijven van anderen die deze apparatuur gebruiken. Ook voor mensen met andere implantaten die gebruikt worden voor het herstellen van het gehoor of het evenwicht mét een geïmplanteerde magneet zoals sommige botverankerde hoortoestellen en hersenstamimplantaten (ABI), geeft Philips dezelfde waarschuwingen af: de apneumaskers niet zelf gebruiken én uit de buurt blijven.

Andere geïmplanteerde apparatuur en metalen voorwerpen

Het gebruik van het masker is ook af te raden voor patiënten en mensen in de buurt die in hun lichaam andere geïmplanteerde apparaten of voorwerpen hebben die kunnen worden beïnvloed door magneten zoals pacemakers, geïmplanteerde hartdefibrillatoren (ICD’s) en neurostimulatoren. De lijst omvat ook tal van metalen voorwerpen. Zie voor de volledige lijst het persbericht van Philips.

14 meldingen op 17 miljoen maskers

Philips meldt dat er tot op de dag van vandaag meer dan 17 miljoen maskers met magneetsluiting gedistribueerd zijn door Philips Respironics. Afgelopen 30 augustus 2022 heeft het bedrijf 14 meldingen ontvangen van patiënten die suggereren dat de magneten van de maskers invloed kunnen hebben gehad op hun medische apparatuur, waaronder een storing aan de pacemaker, een slechtwerkende pacemaker die moest worden vervangen, noodzaak van shunt aanpassing, resetten van automatische implanteerbare cardioverter defibrillator (AICD) en een defibrillator die periodiek uitschakelde. Ook toevallen, hartritmestoornis, onregelmatige bloeddruk, verandering in hartslag, en cognitieve problemen werden genoemd. Deze vrijwillige zogeheten corrigerende maatregel voor medische hulpmiddelen is gemeld aan de regelgevende instanties in de landen waar deze maskers verkrijgbaar zijn. U kunt hier een document met veel gestelde vragen (FAQ’s) bekijken.

Eerdere problemen met slaapapneumaskers

Philips heeft eerder problemen gemeld met slaapapneumaskers. In een bepaald type masker kan het gebruikte foam afbreken dat is bedoeld om het geluid en trillingen te verminderen. Hierdoor zouden kleine deeltjes ervan of niet zichtbare chemicaliën worden ingeademd of ingeslikt. De melding over de maskers met magneetbanden en -clips staat hier los van. De fabrikant heeft het verwijt gekregen “substantieel en structureel” tekort te schieten bij de afhandeling van de terugroepactie van afgelopen jaar. Dat liet de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) weten aan Nieuwsuur. Dit staat te lezen op website van de NOS. Volgens de inspectie moeten patiënten, behandelaars en andere betrokkenen beter worden geïnformeerd.

Reacties (1)
  1. Ik heb sinds een paar weken een ander mondmasker gekregen. Het lijkt er op dat deze storing geeft op mijn Cochlear Implantaat.
    Vóór dat ik het huidige mondmasker had , had ik hier geen last van. Hoe kan dat ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws

Overzicht informatiebijeenkomsten over cochleair implantaten en accessoires Advanced Bionics – eind 2022

22 september 2022 | Advanced Bionics organiseert de komende maanden meerdere informatiebijeenkomsten over cochleair implantaten. Er zijn zowel online [...]

Oticon Own hoortoestellen: onzichtbaar te dragen en met de nieuwste BrainHearing technologie

21 september 2022 | Oticon kondigt de komst aan van de Oticon Own in-het-oor serie. De kleine op maat [...]

Sony en WS Audiology slaan handen ineen op OTC hoortoestellenmarkt

15 september 2022 | Het Japanse Sony en het Deense WS Audiology (WSA) hebben recent de handen ineen geslagen. [...]

21 september – Online CI-informatiebijeenkomst georganiseerd door Cochlear

14 september 2022 | Wilt u meer informatie over de mogelijkheden als hoorapparaten alleen niet meer volstaan?Bent u benieuwd [...]