Ook passief roken veroorzaakt slechthorendheid

2 december 2010
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 0 min

Dat roken slechthorendheid veroorzaakt is al langer bekend. Maar hoe zit het met passief roken? Onderzoek laat zien dat ook passief roken schade veroorzaakt. Door roken wordt de doorbloeding van kleine bloedvaatjes in het oor verslechterd.

sigaret

De onderzoekers denken dat de beperkte zuurstof en ophoping van giftige restproducten ervoor zorgt dat rokers en meerokers slechthorend worden. De onderzoekers gaan ervan uit dat de schade blijvend is. Hoe groter de blootstelling aan rook hoe groter de gehoorschade. In tegenstelling tot gehoorschade door lawaai die zich vooral eerst in de hoge frequenties manifesteert, zorgt roken voor een verslechtering over alle frequenties heen.

(Dr. David Farby e.a; ‘Secondhand smoke exposure and the risk of hearing loss’; published November 15, 2010 in Tobacco Control.)

Meer nieuws

Webinar ‘Cochleaire implantatie: Het traject en revalidatie’ | Professional

8 februari 2023 | Op 9 maart 2023 organiseert Cochlear tussen 12:00 en 13:00 uur een webinar met de [...]

Facebookgroep Eerste Hulp bij Oorsuizen biedt ondersteuning

7 februari 2023 | In de Facebookgroep Eerste Hulp bij Oorsuizen kunnen mensen met tinnitus terecht voor onderlinge steun [...]

Forse stijging verkoop gehoorbeschermers

6 februari 2023 | De verkoop van gehoorbeschermers is het afgelopen halfjaar sterk gestegen. Dat schrijft journalist Sebastaan Quekel [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – februari 2023

2 februari 2023 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook in [...]