Padelbanen blijken voor omwonenden flinke geluidsoverlast op te leveren en kunnen zo voor gezondheidsklachten zorgen. Het harde gepok van de bal op de padelrackets en tegen het glas en ijzerwerk van de kooi, drijft sommige omwonenden tot wanhoop. De Nederlandse Stichting Geluidshinder adviseert om tenminste 200 meter afstand tussen padelbanen en woningen aan te houden. Het programma Meldpunt besteedde gister uitgebreid aandacht aan dit onderwerp. De actiegroep ‘Meld Overlast Padelbanen’ zegt in het programma dat de huidige wet- en regelgeving rondom de snelgroeiende sport niet voldoet. Helaas voor omwonenden blijken er wel al veel vergunningen afgegeven. De tennis- en padelbond KNLTB, wijst het advies dat in een nieuwe conceptrichtlijn aan Nederlandse gemeenten is gegeven af.

Padel zorgt voor irritant geplok
Padel is een sport die buiten wordt gespeeld. Het is een combinatie van tennis en squash. Het aantal banen is de afgelopen jaren flink gestegen. Voor deze snelst groeiende sport zijn inmiddels in Nederland 660 padelbanen aangelegd. Met de groei blijkt helaas ook de geluidsoverlast voor omwonenden toe te nemen. De rackets die padelspelers gebruiken blijken veel meer herrie dan gewone tennisrackets te maken. Daarbij komt de herrie die de bal tegen de omheining van de baan maakt.
Padel produceert flink meer decibellen
Een meting in het programma Meldpunt laat zien dat een padelbaan maar liefst 15 decibel meer oplevert. Belangrijk is daarbij te realiseren dat een stijging van 3 dB een verdubbeling inhoudt van de intensiteit. Daarnaast zijn er op de ruimte van één tennisbaan, twee padelbanen aan te leggen. Deze verdubbeling zorgt ook voor een toename van 3 dB. (L (2x meer aan geluid) = + 10.log 2 = 3dB). De toename in intensiteit valt dus helemaal niet mee, zoals een padelpionier in het tv-programma durft te beweren. Vaak wordt vergeten dat de decibel geen eenheid is, maar een logaritmische verhouding van intensiteiten.
Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluiddshinder (NSG) legt het in Meldpunt als volgt uit: 15 dB is een factor 30 meer, dus in plaats dat er 1000 auto’s langs je huis rijden zijn het er nu 30.000. Fredrik Everaars van actiegroep ‘Meld Overlast Padelbanen’ geeft aan dat er bij padel veel vaker balcontact is, de bal langer in het spel is (door de wanden) en het spel ook altijd met vier spelers wordt gespeeld. Dit laatste in tegenstelling tot tennis dat ook met twee spelers kan worden gespeeld. Daarbij komt ook nog het geschreeuw van de spelers.

Geluidshinder zorgt voor gezondheidsklachten
Bekend is dat geluidshinder voor flinke stress kan zorgen. Dat kan op zijn beurt weer de oorzaak zijn van een hoge bloeddruk en uiteindelijk ook tot hart- en vaatziekten leiden. Daar gaan in Nederland flink wat mensen per jaar aan dood. Volgens de Wereldgezondheids- organisatie (WHO) doen de nadelige effecten zich al voor bij vrij lage geluidsniveaus. Het RIVM concludeert in een rapport uit 2018 dat de huidige Nederlandse geluidsnormen achterhaald zijn. Hartaandoeningen treden volgens het RIVM al op bij lagere geluidsniveaus dan eerder werd gedacht.
Normen padel
Volgens Erik Roelofsen van de NSG mag volgens de normen van goede ruimtelijke ordening het geluidsniveau aan de gevel van een huis overdag 45 decibel zijn en in de avond en nacht 40 decibel. Dat zou betekenen dat volgens Roelofsen een padelbaan op een afstand van 200 meter zou moeten liggen van woningen om de hinder te beperken. Om daarvan af te wijken zouden volgens hem eerst akoestische metingen moeten worden verricht. Volgens Roelofsen hadden flink wat padelbanen er eigenlijk niet mogen komen, maar omdat ze al een vergunning hebben, krijg je ze niet meer weg.
Conceptrichtlijn
Voor nieuwe padelbanen is weliswaar een omgevingsvergunning vereist, echter in een veelgebruikte richtlijn (Bedrijven en milieuzonering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) staat dat de minimale afstand tussen een padelbaan en woonbebouwing 50 meter moet zijn. Daarbij wordt padel ten onrechte als een vorm van tennis gezien. De sport produceert immers aanzienlijk meer decibellen. De richtlijn moet dan volgens de NSG snel veranderen. In een nieuwe conceptrichtlijn pleit de NSG dan ook voor 200 meter tussen onder andere woningen en padelbanen.
KNLTB wijst voorstel NSG af
De Koninklijke Nederlandse Tennisbond (KNLTB) waar ook padel onder valt, wijst het NSG voorstel af. De bond laat in een schriftelijke reactie aan het programma Meldpunt weten: ‘Wij zien geen enkele aanleiding om af te wijken van de indicatieve 50 meter regel’. De KNLTB noemt de stap van 50 naar 200 meter ‘prematuur’. Wel erkend de bond dat maatwerk bij padel soms noodzakelijk kan zijn en geeft aan met de NSG en betrokken partijen in gesprek te gaan over de geluidsoverlast rondom padel.
Bron: Omroep Max
Kijk hier de uitzending terug:
Graag had ik enkele wetenschappelijke artikels die de link leggen tussen geluidshinder en gezondheidsklachten. Wij wonen hier niet ver van een bedrijf waarvan de bron “bijna” aan de maximum tolerantie waarde zit (Volgens Belgische Vlarem decreet) , en daardoor juist niet kan verplicht worden om er iets aan te doen. Rekening houdend met dit artikel, waar de Nederlandse normen sinds 2018 zouden voorbijgestreefd zijn, had ik zeer graag verdere info. Met dank!
In Belgium het zelfde problem. Woon in Grembergen (deelgemeente van dendermonde) daar hebben ze 6 padelpleinen gebouwt op minder dan 20 meter van onze woning, Zonder enige vergunning. We hebben een 80 tal klachten van buren. Na gerechterlijke stappen voor de bouwovertreding en overlast, Krijgen we zelfs geen steun van het stadsbestuur. Je word depressed van.😡
3decibel erbij is verdubbeling geluidsniveau
In het filmpje noemt die meneer de gemeten waardes, en het verschil is 10db. Klein verschil zegt hij…..hahaha!
Het harde geluid dat padel rackets maken is ook voor spelers zelf een gevaar denk ik. Vooral een harde smash dichtbij het oor klinkt erg luid. Hoop niet dat mensen er blijvend gehoorschade, oorsuizen of tinnitus van krijgen. Meer demping zou goed zijn.
Dat dit ooit is toegestaan in woonwijken zal ik nooit begrijpen. De overlast door het geknal en gebrul, bizar. Vergelijken met tennis, hoe kom je er op. Wij wonen naast padelbanen. Zoals iemand al terecht zei. Kom een weekje logeren.
Vandaag weer, de hele dag door, ook de hele avond tot 23 uur dat geknal, en gegil, gevloek en wilde kreten. Geluidsschermenindustrie- waar blijven jullie?
Ontwikkel speciaal voor padelbanen in woonwijken functionerende geluidschermen met klimplanten of natuurlijke materialen zoals kurk.
Of overkappingen met zonnepanelen?
Ik hoop dat ondanks geluidswerende maatregelingen de afstand van 200 meter een eis wordt. Het is echt een vervelende rot geluid.
200 meter, zulke banen moeten echt verder van huizen mede huizen met grote tuinen. Want zo kan je niet in de tuin zitten.Verschikkelijk zoiets!
Ook in België rijzen ze overal op. Het wordt aanzien als tennis wat het duidelijk niet is qua geluid. Ook hier begint met de problematiek stillaan te begrijpen. Echter weinig beweging van de overheden. Leefbaarheid voor buurten is blijkbaar ondergeschikt.
Iedereen die in een beslispositie zit ten aanzien van padel zou eerst een weekje, in de zomer, moeten gaan wonen op een lokatie op afstand van 50m van een padelbaan. Dat levert meer relevante info op dan alle geluidstesten.
Dat klopt. Bij ons staan de banen tegen de achtertuin op minder dan 50m van het huis af. De gemeente zegt dat ze de vergunning afgaven in 2017 en toen niks wisten van de geluidsoverlast. Wij gaven dat wel al aan maar werden niet geloofd.
Ik ben nu doof aan 1 oor. Zou hier een verband met de padelbanen bestaan?
Het lijkt me dat padelspelers verplicht gehoorbeschermers moeten gaan dragen.