Overname van Oticon Medical door Cochlear kan concurrentie schaden

21 april 2023
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

De Britse antitrusttoezichthouder heeft gisteren aangegeven dat de voorgenomen overname van Oticon Medical door Cochlear de concurrentie flink kan beperken. De Mededingingsautoriteit van het Verenigd Koninkrijk de CMA (de Competition and Markets Authority) geeft aan dat het wegvallen van de concurrentie door het samengaan van de twee bedrijven nadelige gevolgen kan hebben voor patiënten en ook tot hogere prijzen kan leiden. De uitspraak is een voorlopige. Komende maand juni wordt een definitieve rapportage verwacht van het onderzoek.
Oticon Medical en Cochlear leveren beiden hoorimplantaten zoals botverankerde hoortoestellen en cochleair implantaten.

Update juni 2023: Toezichthouder verbiedt overname

mededingsautoriteit CMA overname Oticon Medical door cochlear kan concurrentie schaden

Europese Commissie onderzoekt voorgenomen overname.

Het Britse onderzoek maakt onderdeel van een groter onderzoek naar de voorgenomen overname. Meerdere Europese landen, waaronder Nederland hebben eerder bij de Europese Commissie een verzoek ingediend om de overname te onderzoeken. Ook de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) denkt dat de overname slecht kan zijn voor de concurrentie en daardoor kan leiden tot hogere prijzen. De ACM vermoedt ook dat de overname door Cochlear een negatief effect heeft op de kwaliteit van de producten en de overname remmend werkt op de innovatie.

De voorzitter van de onafhankelijke onderzoeksgroep CMA, Kip Meek zegt het volgende over de voorgenomen overname: “We zijn bezorgd dat deze overeenkomst de concurrentie aanzienlijk zal verminderen waardoor patiënten minder leveranciers hebben om uit te kiezen, wat mogelijk kan leiden tot minder innovatie en lagere productkwaliteit in de toekomst. Daarnaast kan het op de lange termijn mogelijk meer geld kosten voor de NHS en de belastingbetalers.”
De NHS (National Health Service) is het openbare gezondheidszorgstelsel in het Verenigd Koninkrijk dat aan alle inwoners, ongeacht het inkomen, gezondheidszorg biedt.

Wegvallen concurrentie

In Europa maken toezichthouders zich zorgen over het wegvallen van concurrentie door de overname. Op het gebied van botverankerde hoortoestellen (met schroefje) valt namelijk de enige concurrent van Cochlear weg en ontstaat de situatie zoals die er was voordat Oticon Medical met de Ponto op de markt kwam. Ook toen was Cochlear met de Baha de enige fabrikant op dit gebied. De komst van Oticon Medical als nieuwe speler en concurrent, heeft indertijd tot meer productinnovaties geleid bij beide fabrikanten en een gunstig effect gehad op de prijsontwikkeling

Toekomst

Als de verschillende mededingingsautoriteiten definitief concluderen dat de effecten van de overname indirect nadelig kunnen zijn voor patiënten, kan dit invloed hebben op de voorgenomen overname. Zover is het echter nog niet.
Het lijkt erop dat bij het onderzoek voornamelijk is gekeken naar de effecten op de markt van botverankerde hoortoestellen. De Britse toezichthouder lijkt echter geen rekening te houden met de belangen van patiënten die nu een cochleair implantaat hebben van Oticon Medical. Die zijn volgens audioloog en consultant Hans Mulder juist gebaat bij een overname. Daarnaast is de vraag of de markt voor botverankerde hoortoestellen wel voldoende groot is voor twee fabrikanten (lees meer).

Voorlopige uitspraak

De uitspraak vanuit het Verenigd Koninkrijk is een voorlopige. In juni aanstaande wordt de definitieve uitspraak verwacht en zal er waarschijnlijk ook meer bekend zijn over het onderzoek vanuit de Europese commissie.

Lees ook: Europese Commissie onderzoekt overname Oticon Medical door Cochlear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]

Musi-CI muziekmiddag voor mensen met een cochleair implantaat

10 mei 2024 | Op 25 mei 2024 vindt er een Musi-CI muziekmiddag plaats voor mensen met een cochleair [...]