Overcompensatie oorzaak tinnitus

13 april 2014
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Overcompensatie van vermindering gehoor door gevoelssignalen mogelijk oorzaak tinnitus

Nieuwe bevindingen van onderzoekers van Universiteit van Michigan bieden mogelijk een nieuwe aanpak van tinnitus. Het onderzoeksteam heeft inmiddels een patent aangevraagd en een apparaat in ontwikkeling dat gebaseerd is op de nieuwe bevindingen. Of dat toestel in de toekomst daadwerkelijk een positief resultaat gaat bieden voor mensen die lijden aan tinnitus moet nog blijken. De inzichten uit het onderzoek werpen in ieder geval een nieuw licht op het fenomeen tinnitus.

Susan Shore die het onderzoek gepubliceerd heeft in het tijdschrift ‘Journal of Neuroscience’, schrijft dat er een verandering ontdekt is in een complex proces bij dieren met tinnitus. De proces wordt ‘stimulus-timing dependent multisensory plasticity’ genoemd. Dit houdt zoveel in als in dat er een verandering in de bewerking van signalen kan plaatsvinden die afkomstig is van verschillende zintuigen en dat deze verandering afhankelijk is van de binnenkomst van de signalen in de zenuw. De verandering (plasticiteit) is zeer gevoelig van de tijd waarop signalen een sleutelgebied in de hersenen bereiken. Dit sleutelgebied wordt de dorsale cochleaire nucleus genoemd. Dit deel kan gezien worden als een knooppunt waar informatie van de gehoorzenuw uit de cochlea (het slakkenhuis) terecht komt. De dorsale cochleaire nucleus is tegelijkertijd een knooppunt waar neuronen met meerdere taken informatie van andere zintuigelijke signalen zoals aanraking laten integreren tesamen met informatie afkomstig van het gehoor.

slakkenhuis oor

Volgens de auteur geeft het slakkenhuis bij tinnitus minder informatie door. Dat kan bijvoorbeeld komen door slechthorendheid. Tegelijkertijd worden signalen van de zenuwen die met gevoel te maken hebben afkomstig van het gezicht en de nek flink versterkt. De gevoelssignalen compenseren zo voor de verloren informatie vanuit het slakkenhuis. Er wordt volgens de auteur echter overgecompenseerd en dat geeft nu het lawaai dat wordt waargenomen.
De nieuwe bevindingen werpen een nieuw licht op de relatie tussen tinnitus, slechthorendheid en sensorische input. De bevindingen kunnen verklaren waarom mensen die aan tinnitus lijden het volume en toonhoogte van hun tinnitus kunnen beïnvloeden door hun kaak, hoofd of nek te bewegen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws

Kabinet negeerde NIVP advies over rookmelders

5 juli 2022 | Dat blijkt uit het journalistieke onderzoek van Brussel correspondent Frans Boogaard van het Algemeen Dagblad. [...]

Audiologen luiden noodklok en komen op voor de kwaliteit van Hoorzorg

29 juni 2022 | Vandaag vragen een zeer groot aantal audiologen aandacht voor de zorgen die zij hebben over [...]

Online workshop: ‘Grip op je energie met een auditieve beperking’

28 juni 2022 | Werkpad organiseert op 7 juli aanstaande tussen 16:00 en 17:30 uur de gratis te volgen [...]

Audioloog Jan de Laat krijgt koninklijke onderscheiding

24 juni 2022 | Tijdens zijn afscheidssymposium in Leiden kreeg klinisch fysicus audioloog dr. ir. Jan de Laat vandaag [...]