Otovent neusballon alternatieve aanpak bij een lijmoor

16 september 2015
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Uit onderzoek van de Universiteit van Southampton in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat de Otovent neusballon betere resultaten geeft bij de behandeling van middenoorontsteking met effusie, ook wel lijmoor genoemd, dan behandeling waarbij afgewacht wordt. Dit is te lezen in het Canadian Medical Asscoiation Journal. Bij de nieuwe behandeling blaast de patient in een ballon via zijn neus. Voordeel van de behandeling is dat er geen medicatie nodig is en soms kan het operatief plaatsen van trommelvliesbuisjes hiermee worden voorkomen.

otovent neusballon

Lijmoor: middenoorontsteking met effusie

Middenoorontsteking is een infectie van het middenoor. Het middenoor is de ruimte die direct ligt achter het trommelvlies. Ruim 70% van de kinderen onder de 2 jaar heeft zo nu en dan last van vocht achter het trommelvlies. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat zelfs 90% van de kinderen voor hun tiende jaar een episode kent met OME. Het komt overigens ook bij volwassenen voor. Deze aandoening heet in medische termen otitis media met effusie ook wel afgekort als OME. Bij otitis media met effusie kan de buis van Eustachius, die loopt tussen het middenoor en neus-keelholte, het vocht niet afvoeren omdat ook daar het slijmvlies gezwollen is. Het vocht zit zit dan gevangen achter het trommelvlies. In het vocht zitten soms virussen of bacteriën. OME wordt ook wel lijmoor genoemd.

Neusdruppels en slijmoplossers niet effectief

Over het algemeen gaat middenoorontsteking vanzelf weer over. Het merendeel van de patiënten voelt zich na een week weer beter. Bij kinderen verdwijnt het vocht bij 50% na 3 maanden vanzelf. Slechts bij 10% blijft het vocht meer dan een jaar aanwezig. Neusdruppels en slijmoplossende medicijnen blijken niet erg effectief bij middenoorontsteking. Wel blijken antibiotica effectief te zijn, maar vaak is het effect al enige weken na het afronden van de kuur weer verdwenen. Wanneer de klachten aanhouden worden vaak trommelvliesbuisjes geplaatst. Dit is een lichte operatieve ingreep waar de patient wel voor onder narcose moet.

Onderzoek naar Otovent neusballon

De onderzoekers maakten gebruik van een gerandomiseerd onderzoeksdesign met een controlegroep om te zien of simpele Otovent neusballon breed inzetbaar is om kinderen met OME te behandelen. Aan het onderzoek deden 320 kinderen mee in de leeftijd van 4-11 jaar. Alle deelnemers waren bekend met recente OME en uit onderzoek bleek dat ze vocht in één of beide oren hadden. Ieder kind werd willekeurig (random) toegewezen aan of de controle groep of behandelgroep. De kinderen in de controlegroep kregen de standaard behandeling, terwijl de behandelgroep daarnaast de neusballon drie keer per dag gebruikten gedurende 1 tot 3 maanden.

Met Otovent neusballon betere resultaten

De resultaten lieten zien dat kinderen die de Otovent neusballon gebruikten vaker een normale middenoordruk hadden na 1 en 3 maanden. Na 1 maand bleek 47% van de neusballongroep een normale middenoordruk te hebben. Terwijl dit in 35.6% van de gevallen gold voor de controle groep. Na drie maanden lagen deze cijfers op 49,6% voor de ballongroep en 38,3% voor de controle groep. Ook bleken de kinderen minder lang last te hebben van de symptomen die samengaan met OME. Duidelijk mag zijn dat ook de neusballon er niet voor zorgt dat bij alle kinderen de middenoordruk normaliseert.

Otovent neusballon kan alternatief zijn voor trommelvliesbuisjes

De behandeling met de simpele neusbalon kan een alternatief zijn voor de veel duurdere operatieve plaatsing van trommelvliesbuisjes. Echter als de klachten aanhouden en ook de Otovent neusballon onvoldoende effectief is, kan de KNO-arts adviseren een dergelijke ingreep toch uit te voeren.

Wat is een Otovent neusballon?

Een Otovent neusballon is een klein wit bolletje van kunsstof met een tuitvormig uiteinde. Hieraan kan een speciaal latex ballonnetjes bevestigd worden wat vervolgens met de neus wordt opgeblazen. Het product wordt geleverd in een kartonnen doosje waarin het kunststoffen bolletje zit en 5 speciale latex ballonnen. Naast de handleiding zit er ook een fotokaartje bij waarop stapsgewijs wordt uitgelegd hoe de Otovent neusballon te gebruiken.

otovent neusballon gebruik

Hoe de Otovent neusballon te gebruiken?

De patient moet eerst diep ademhalen. Vervolgens moet met één hand het bolletje van het neusstuk van de Otovent tegen de het linker of rechter neusgat worden gedrukt, terwijl het andere neusgat met de andere hand wordt dichtgedrukt. Via het neusgat moet de ballon ter grote van een waterballonnetje (13 cm) worden opgeblazen. Daarna moet worden geslikt.
Vaak is direct te voelen in de oren dat het effect heeft. Dit kan zijn doordat het oor een soort knapgeluid maakt. De zelfde handeling moet vervolgens voor het andere neusgat worden uitgevoerd.      Het beste resultaat is te behalen door de behandeling gedurende 3 of 4 maanden 3x op een dag te doen. Daarna is het verstandig opnieuw uw huisarts of KNO-arts te raadplegen.

Prijs en verkrijgbaarheid Otovent neusballon

De Otovent neusballon is bij meerdere online winkels verkrijgbaar voor 18 euro.

Reacties (18)
  1. Is de Otovent neusballon ook te gebruiken wanneer er buisjes zijn geplaatst?

    • Als er buisjes geplaatst zijn dan is het gebruik van de ballon overbodig. Het gebruik van de ballon wanneer er al buisjes zijn geplaatst kan er voor zorgen dat deze verstopt raken. Mocht er nog een infectie zijn kan dit een extra risico vormen. Bij blijvende klachten kan het in het algemeen zo zijn dat de buisjes dicht zijn gaan zitten of inmiddels uit het trommelvlies zijn gegaan. Laat de huisarts of behandelend KNO-arts hiernaar kijken en vraag hem of haar om advies.

  2. Kun je ook een gewone ballon gebruiken en zo nee, waarom niet?

    • Beste Hennie, bij de Otovent zit soweiso een special stukje voor plaatsing op de neus. Ik vermoed dat gewone ballonnen veel te veel weerstand bieden om met de neus lucht in te blazen. Ik heb dit nagevraagd bij de fabrikant maar die is gesloten wegen vakantie.

  3. Zijn de ballonnen ook los verkrijgbaar?

    • Dat zou u bij de betreffende aanbieders op internet na moeten gaan. Ik vermoed dat de ballonnen alleen samen met het opzet stuk worden geleverd.

  4. Goedemorgen, wat is het antwoord op de eerste vraag? Ik heb ook een buisje in het rechteroor en wil deze graag aanschaffen maar is dit aan te raden met een buisje?

    • Jammer dat hier wederom geen antwoord op komt

    • De eerdere vraag is inmiddels beantwoord

  5. Werkt het ook bij volwassenen?

    • Als de klachten te maken hebben met een middenoorontsteking dan kan de Otovent werken, ook bij volwassenen.Zie ook: https://www.otovent.co.uk/buy-otovent/otovent-adult/
      Om te bepalen de Otovent geschikt is bij jouw klachten is het verstandig contact op te nemen met je huisarts of KNO-arts. Mogelijk adviseren zij (eerst) een andere behandeling.

  6. Werkt het ook bij. Ménière je oor zit dan ook vol…?

    • Een vol gevoel in het oor kan komen door ontsteking in het middenoor. Daarbij kan de Otovent goed helpen. Er zijn echter ook andere aandoeningen die zo’n vol gevoel geven. Als dat volle gevoel direct verband houdt met Meniere zal de Otovent weinig soelaas bieden. U kunt uw huisarts of KNO-arts vragen uw oor te inspecteren. Die kan zien of er sprake is van middenoorproblematiek.

  7. Mag je langer dan 3/4 maanden gebruiken,en bij langdurige gebruik heeft het bijwerkingen?

  8. Heb regelmatig last van vocht achter mijn trommelvlies. En het lukt mij niet om te ‘klaren’. Daarvoor gebruik ik deze Otovent nesuballon meermaals per jaar. Ben er erg blij mee. Volgens mij was ik er dankzij deze site op terecht gekomen.

    Wel jammer dat in de Belgische en Nederlandse online-apotheken de ballonnen niet zonder opzetstuk worden verkocht. Wat ze extra duur maakt, terwijl de prijs al dubbel zo hoog is in vergelijking met bijv. Oostenrijkse apotheken.

    Ik heb zojuist maar een set van 15 ballonnen met opzetstuk in Oostenrijk besteld. De prijs is inclusief verzendkosten even hoog als hier een set met 5 ballonnen zonder verzendkosten.

    • Hallo Frans,
      Ik heb gegoogeld maar ik kon niks vinden. Op welke website heb jr dit besteld? Of op welke onderwerp moet ik zoeken? Alvast bedankt voor je reactie. Mijn dochter van 5 heeft veel last van oorontstekingen. Nu al 3 maanden en gaat gepaard met koorts en ziek voelen. Ze krijgt buisjes en haar neusamandelen gaan eruit. Maar wil de ballonnen proberen. Misschien geeft het wat verlichting totdat ze aan de beurt is voor de ingreel.

  9. Kan het ook gevaarlijk zijn om otovent te gebruiken? Bijvoorbeeld dat door de druk je trommelvlies wordt aangetast (waar ze voor waarschuwen bij klaren)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]

Selectie binnen een dag voor cochleair implantaat blijkt mogelijk

3 april 2024 | Onderzoekers van de afdeling KNO van het Erasmus Medisch Centrum laten zien dat het mogelijk [...]