Otovent neusballon alternatieve aanpak bij een lijmoor

16 september 2015
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Uit onderzoek van de Universiteit van Southampton in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat de Otovent neusballon betere resultaten geeft bij de behandeling van middenoorontsteking met effusie, ook wel lijmoor genoemd, dan behandeling waarbij afgewacht wordt. Dit is te lezen in het Canadian Medical Asscoiation Journal. Bij de nieuwe behandeling blaast de patient in een ballon via zijn neus. Voordeel van de behandeling is dat er geen medicatie nodig is en soms kan het operatief plaatsen van trommelvliesbuisjes hiermee worden voorkomen.

otovent neusballon

Lijmoor: middenoorontsteking met effusie

Middenoorontsteking is een infectie van het middenoor. Het middenoor is de ruimte die direct ligt achter het trommelvlies. Ruim 70% van de kinderen onder de 2 jaar heeft zo nu en dan last van vocht achter het trommelvlies. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat zelfs 90% van de kinderen voor hun tiende jaar een episode kent met OME. Het komt overigens ook bij volwassenen voor. Deze aandoening heet in medische termen otitis media met effusie ook wel afgekort als OME. Bij otitis media met effusie kan de buis van Eustachius, die loopt tussen het middenoor en neus-keelholte, het vocht niet afvoeren omdat ook daar het slijmvlies gezwollen is. Het vocht zit zit dan gevangen achter het trommelvlies. In het vocht zitten soms virussen of bacteriën. OME wordt ook wel lijmoor genoemd.

Neusdruppels en slijmoplossers niet effectief

Over het algemeen gaat middenoorontsteking vanzelf weer over. Het merendeel van de patiënten voelt zich na een week weer beter. Bij kinderen verdwijnt het vocht bij 50% na 3 maanden vanzelf. Slechts bij 10% blijft het vocht meer dan een jaar aanwezig. Neusdruppels en slijmoplossende medicijnen blijken niet erg effectief bij middenoorontsteking. Wel blijken antibiotica effectief te zijn, maar vaak is het effect al enige weken na het afronden van de kuur weer verdwenen. Wanneer de klachten aanhouden worden vaak trommelvliesbuisjes geplaatst. Dit is een lichte operatieve ingreep waar de patient wel voor onder narcose moet.

Onderzoek naar Otovent neusballon

De onderzoekers maakten gebruik van een gerandomiseerd onderzoeksdesign met een controlegroep om te zien of simpele Otovent neusballon breed inzetbaar is om kinderen met OME te behandelen. Aan het onderzoek deden 320 kinderen mee in de leeftijd van 4-11 jaar. Alle deelnemers waren bekend met recente OME en uit onderzoek bleek dat ze vocht in één of beide oren hadden. Ieder kind werd willekeurig (random) toegewezen aan of de controle groep of behandelgroep. De kinderen in de controlegroep kregen de standaard behandeling, terwijl de behandelgroep daarnaast de neusballon drie keer per dag gebruikten gedurende 1 tot 3 maanden.

Met Otovent neusballon betere resultaten

De resultaten lieten zien dat kinderen die de Otovent neusballon gebruikten vaker een normale middenoordruk hadden na 1 en 3 maanden. Na 1 maand bleek 47% van de neusballongroep een normale middenoordruk te hebben. Terwijl dit in 35.6% van de gevallen gold voor de controle groep. Na drie maanden lagen deze cijfers op 49,6% voor de ballongroep en 38,3% voor de controle groep. Ook bleken de kinderen minder lang last te hebben van de symptomen die samengaan met OME. Duidelijk mag zijn dat ook de neusballon er niet voor zorgt dat bij alle kinderen de middenoordruk normaliseert.

Otovent neusballon kan alternatief zijn voor trommelvliesbuisjes

De behandeling met de simpele neusbalon kan een alternatief zijn voor de veel duurdere operatieve plaatsing van trommelvliesbuisjes. Echter als de klachten aanhouden en ook de Otovent neusballon onvoldoende effectief is, kan de KNO-arts adviseren een dergelijke ingreep toch uit te voeren.

Wat is een Otovent neusballon?

Een Otovent neusballon is een klein wit bolletje van kunsstof met een tuitvormig uiteinde. Hieraan kan een speciaal latex ballonnetjes bevestigd worden wat vervolgens met de neus wordt opgeblazen. Het product wordt geleverd in een kartonnen doosje waarin het kunststoffen bolletje zit en 5 speciale latex ballonnen. Naast de handleiding zit er ook een fotokaartje bij waarop stapsgewijs wordt uitgelegd hoe de Otovent neusballon te gebruiken.

otovent neusballon gebruik

Hoe de Otovent neusballon te gebruiken?

De patient moet eerst diep ademhalen. Vervolgens moet met één hand het bolletje van het neusstuk van de Otovent tegen de het linker of rechter neusgat worden gedrukt, terwijl het andere neusgat met de andere hand wordt dichtgedrukt. Via het neusgat moet de ballon ter grote van een waterballonnetje (13 cm) worden opgeblazen. Daarna moet worden geslikt.
Vaak is direct te voelen in de oren dat het effect heeft. Dit kan zijn doordat het oor een soort knapgeluid maakt. De zelfde handeling moet vervolgens voor het andere neusgat worden uitgevoerd.      Het beste resultaat is te behalen door de behandeling gedurende 3 of 4 maanden 3x op een dag te doen. Daarna is het verstandig opnieuw uw huisarts of KNO-arts te raadplegen.

Prijs en verkrijgbaarheid Otovent neusballon

De Otovent neusballon is bij meerdere online winkels verkrijgbaar voor 18 euro.

Reacties (5)
  1. Zijn de ballonnen ook los verkrijgbaar?

    • Dat zou u bij de betreffende aanbieders op internet na moeten gaan. Ik vermoed dat de ballonnen alleen samen met het opzet stuk worden geleverd.

  2. Kun je ook een gewone ballon gebruiken en zo nee, waarom niet?

    • Beste Hennie, bij de Otovent zit soweiso een special stukje voor plaatsing op de neus. Ik vermoed dat gewone ballonnen veel te veel weerstand bieden om met de neus lucht in te blazen. Ik heb dit nagevraagd bij de fabrikant maar die is gesloten wegen vakantie.

  3. Is de Otovent neusballon ook te gebruiken wanneer er buisjes zijn geplaatst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Op weg naar een cochleair implantaat – Het traject van Marja – deel 5: Oefenen met een CI spraakprocessor

27 november 2020 | Marja heeft inmiddels de eerste drie maanden van haar revalidatietraject met succes achter de rug. [...]

Een hoortoestel zonder bijbetaling is niet altijd helemaal gratis

25 november 2020 | Met regelmaat komen er reclames langs voor hoortoestellen met uitingen als “Twee hoortoestellen zonder bijbetaling”, [...]

Online CI-informatiebijeenkomst van Advanced Bionics: zaterdag 28 november 13.00 – 15.00 uur

20 november 2020 | Bent u op zoek naar informatie over een cochleair implantaat (CI) voor uzelf of voor [...]

Hoortest kan autisme bij pasgeborenen aan het licht brengen

19 november 2020 | Onderzoekers van de Universiteit van Miami en de Harvard Medical School zijn een stap dichterbij [...]