De Otoscan van Natus maakt met behulp van lasertechniek een 3D scan van het oor. De scans komen in de cloud terecht van waaruit de audicien opdrachten naar de fabrikant kan sturen om er oorstukjes, in-het-oor hoortoestellen of gehoorbeschermers van te laten maken. Door op deze nieuwe manier een scan van het oor te maken, is het niet meer nodig op een traditionele wijze een afdruk van het oor te maken. Daarbij spuit de audicien zacht afdrukmateriaal in het oor.
HOorzaken was benieuwd naar de ervaringen met deze nieuwe scantechniek en legde haar oor te luisteren bij twee audiciens die als een van de eersten hier mee werken.
Guido Makker van Makker hoortoestellen: “Wij pretenderen dat wij altijd het beste voor de klant willen en dat wij met de nieuwste producten en meetapparatuur werken daar hoort de Otoscan dan natuurlijk bij. ”
Guido Makker van Makker Hoortoestellen uit Laren: “De Otoscan is een apparaat waarvan we allemaal wisten dat het de toekomst zou zijn. Maar vanwege de kosten toch nog door veel audiciens uitgesteld wordt, wij kwamen nu op het moment dat wij er toch voor kozen. En wel omdat ik vind dat het hoort bij de professionaliteit en kwaliteit die wij uit willen stralen bij Makker Hoortoestellen. Wij pretenderen dat wij altijd het beste voor de klant willen en dat wij met de nieuwste producten en meetapparatuur werken daar hoort de Otoscan dan natuurlijk bij. Vooralsnog rusten wij er twee vestigingen mee uit. Na wat oefening duurt het nemen van een scan minder dan 2 minuten en heb je afdrukken tot een paar millimeter voor het trommelvlies, hierdoor komen vooral ook de in-het-oor hoortoestellen nog mooier en dieper te zitten.”
Guido Makker noemt nog een aantal voordelen: “Je 3D-scan droogt natuurlijk niet uit zoals een normale afdruk wel doet waardoor de digitale afdrukken van onze klanten altijd beschikbaar zijn. Ook de leveringssnelheid van de oorstukjes en andere maatproducten is aanzienlijk sneller omdat je de digitale afdrukken met twee drukken op de knop bij de fabrikant hebt. Een groot voordeel is ook het comfort voor de klant, het is sneller, pijnloos en het risico van langs een watje spuiten is verleden tijd. Wat je zou kunnen missen is het werken met verschillende afdrukmaterialen, denk aan drukopbouwend materiaal voor de wat slappe oren. Uiteraard kunnen we altijd terugvallen op onze ouderwetse afdrukspuit, maar in de praktijk gebeurt dat nog erg weinig!”
Audicien Erik Onvlee: “Mijn cliënten vinden de Otoscan een mooie innovatieve uitvinding en dat sluit perfect aan bij waar wij met onze World of Hearing winkels voor staan. Het is leuk om zo met de nieuwste technieken te werken en dat de techniek voor audiciens niet stil staat.”
Bij Schoonenberg World of Hearing in Dordrecht maakt audicien Erik Onvlee inmiddels sinds een kleine vier jaar gebruik van de Otoscan. We vroegen Onvlee of er nog verschillen zijn in resultaat met de traditionele manier van afdrukken maken en hoe goed de oorstukjes en gehoorbeschermers afsluiten en ook hoe goed passend de in-het-oortoestellen daarmee zijn. Onvlee daarover: ”Vanaf het begin van de opening van World of Hearing Dordrecht maken we gebruik van de Otoscan. Bij meer dan 80% van onze klanten kunnen we een scan van het oor maken. Bij zeer smalle gehoorgangen en gehoorgangen met een fikse haakse bocht of flink wat oorhaar is het niet altijd mogelijk een scan te maken, maar dit is dan met afdrukmateriaal dan ook een uitdaging. De Otoscan kan gebruikt worden bij een leeftijd vanaf 18 jaar omdat de dieptemeter, die je helpt door het oor te navigeren, dan een inschatting kan maken van de lengte van de gehoorgang. We gebruiken dus af en toe nog steeds het traditionele afdrukmateriaal.”
Onvlee vervolgt: “Mijn cliënten vinden de Otoscan een mooie innovatieve uitvinding en dat sluit perfect aan bij waar wij met onze World of Hearing winkels voor staan. Het is leuk om zo met de nieuwste technieken te werken en dat de techniek voor audiciens niet stil staat. Otoscan is daar zeker een onderdeel van. Het maken van de scan voelt voor de cliënt een stuk prettiger: er wordt helemaal geen druk opgebouwd in het oor, zoals bij traditioneel afdrukmateriaal. Eigenlijk voel je er helemaal niets van. En het leuke is dat de cliënten op het scherm mee kunnen kijken naar de opbouw van ‘hun digitale oor’. Bovendien gaat het maken van digitale afdrukken erg snel: 1,5 tot 2 minuten per oor. Met deze methode loop je geen enkel risico dat het afdrukmateriaal langs het watje loopt. Dat is een extra groot voordeel bij radicaalholtes. Ik vind de pasvorm van het maatwerk beter. Met zware gehoorverliezen hebben we minder fluitklachten als we met de Otoscan een scan maken. Met in-het-oor hoortoestellen zitten de hoortoestellen dieper in de gehoorgang, waardoor ze nog ‘onzichtbaarder’ kunnen worden. Het bestelproces is sneller, want de scan wordt gelijk digitaal naar de leverancier verstuurd wat normaliter per post gebeurt. En gaat het maatwerkoorstukje toch verloren in de post, of gaat het onverwachts stuk door een val, dan heb je de digitale scan achter de hand om een nieuwe te maken. Ondertussen zijn er zeven Schoonenberg World of Hearings in Nederland, waar men sinds de openingen met evenveel enthousiasme als ikzelf de Otoscan gebruikt.”
Afdruk van het oor
Bij de wat grotere gehoorverliezen is het nodig gebruik te maken van een oorstukje. Zo’n oorstukje moet goed passend zijn zodat het geluid niet weglekt en bij grotere versterking er ook geen feedback kan ontstaan. Zo’n afdruk is eveneens nodig wanneer de cliënt graag een in-het-oor hoortoestel wil. Ook voor het maken van op maat gemaakte gehoorbeschermers en zogeheten in-ear-monitors voor muzikanten, is zo’n afdruk van het oor nodig. Bij de traditionele manier spuit de audicien zacht (siliconen) materiaal in het oor dat niet verder kan komen dan waar het eerder geplaatste watje zit. Nadat de het afdrukmateriaal voldoende hard is, haalt de audicien dit uit het oor. De audicien stuurt de afdruk naar een laboratorium waar het gewenste product wordt vervaardigd.
In uitzonderlijke gevallen kan het maken van zo’n afdruk een risico vormen. Dat kan als er sprake is van een afwijkende gehoorgang of wanneer het materiaal onverhoopt alsnog achter het geplaatste watje terecht komt. Het kan zo gebeuren dat de afdruk niet makkelijk of niet meer uit het oor komt.
Otoscan maakt 3D scan van het oor
Met de Otoscan van Natus scant de audicien met een laser de vorm van de gehoorgang en de oorschelp en krijgt zo een 3D scan van het oor. Het gebruik van afdrukmateriaal is daarbij dan ook niet meer nodig. De Otoscan zorgt voor een veilig en efficiënt proces. Sommige audicienbedrijven hebben zelf een 3D printer waarmee ze direct een oorstukje kunnen printen.