Oticon Siya: krachtige hoortoestellenlijn binnen vergoede hoorzorg

4 september 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Oticon introduceert met de Oticon Siya een krachtige hoortoestellenlijn die valt binnen de vergoede hoorzorg. Ondanks dat de fabrikant het nieuwe product schaart onder de ‘essentiële hoorzorg’ heeft het op technisch en gebruikersniveau veel te bieden. De Oticon Siya hoortoestellen zijn namelijk gebaseerd op het snelle Velox platform waar ook het top toestel van de fabrikant, de Oticon Opn, op draait. Daarnaast maken de toestellen gebruik van de relatief zuinige 2.4 GHz Bluetooth Low Energy technologie. Hiermee is met een smartphone te telefoneren en is muziek in stereo naar de hoortoestellen te sturen. De nieuwe hoortoestellen kennen verder een geavanceerde vorm van directionaliteit en lawaaireductie om het verstaan van spraak in geroezemoes te ondersteunen en het horen comfortabel te maken.

Oticon Siya productlijn

Oticon Siya: snel platform

De Oticon Siya maakt gebruik van het Velox platform waar ook de high end hoortoestellen van de fabrikant, de Oticon Opn, op draaien. Hierdoor zijn de hoortoestellen in staat een snelle en nauwkeurige analyse van het omgevingsgeluid te maken. De gebruikte hoortoesteltechnieken zoals compressie, directionaliteit en lawaaireductie kunnen zich daarmee ook razendsnel aan de omgeving aanpassen. De Siya maakt gebruik van traditionele (adaptieve) directionaliteit. In de high end hoortoestellen van Oticon is deze techniek niet meer terug te vinden. De Oticon Opn heeft deze hoortoesteltechniek juist weer achter zich gelaten en werkt met een ‘open geluid’ benadering om de slechthorende hiermee zoveel als mogelijk toegang te geven tot de omgevingsgeluiden. Deze hoortoestellen met een nog veel betere techniek vallen helaas niet binnen de vergoede hoorzorg en dienen particulier te worden aangeschaft.

Oticon Siya telefoneren samrtphone hoortoestel

Oticon Siya: Telefoneren met smartphone binnen vergoede hoorzorg

Het percentage smartphone bezitters is met 93% in Nederland het hoogste ter wereld. De grootste stijging van het gebruik de afgelopen jaren was zichtbaar onder 55-plussers Daarvan bezit 90% in 2017 een smartphone, ten opzichte van net iets meer dan de helft in 2014 (onderzoek van Deloitte). De mogelijkheid om met de smartphone te telefoneren en muziek af te spelen via de hoortoestellen, is daarmee een optie die voor een steeds grotere groep slechthorenden belangrijk is. Oticon voegt zich met de Siya bij een ander merk dat binnen de vergoede hoorzorg hoortoestellen biedt die deze optie hebben (Starkey met de Halo 2).
De Siya kan rechtstreeks verbonden worden met een iPhone en iPad van Apple, waardoor telefoneren of het streamen van muziek (in stereo) naar beide hoortoestellen tegelijkertijd mogelijk wordt. Door gebruik te maken van 2.4 GHz Bluetooth Low Energy technologie is het batterijverbruik daarbij relatief laag.

Oticon Connectclip
Het telefoneren en muziek oversturen met Android Smartphones verloopt via de Connectclip. Deze Connectclip kan ook als externe microfoon worden gebruikt. Door deze bijvoorbeeld tijdens een lezing bij de spreker te plaatsen, zijn storende omgevingsgeluiden die het verstaan bemoeilijken te voorkomen

TV / Hifi adapter

Met de TV Adapter van Oticon is het mogelijk het geluid van de tv of hifi naar de Oticon Siya hoortoestellen te sturen. Wanneer de partner ook Oticon hoortoestellen draagt die geschikt zijn voor het streamen van geluid, kunnen beide hier tegelijkertijd gebruik van maken.

Bediening via Smartphone App of afstandsbediening

De Siya hoortoestellen zijn via  de Oticon On App op de smartphone te bedienen en ook via een losse afstandsbediening.

Hearing fitness

Dragers van Siya kunnen ook de HearingFitness™ app  van Oticon gebruiken. Voor deze app heeft de fabrikant een CES Innovation Award gekregen. Deze app helpt de gebruiker het beste uit zijn hoortoestellen te halen. De app stelt optimale programma’s per geluidsomgeving voor, beloont positieve ontwikkelingen in het luistergedrag, geeft een overzicht van het hoortoestelgebruik en helpt ook hoordoelen te stellen. HearingFitness kan ook gegevens gebruiken van andere apps die bijvoorbeeld de hartslag of het slaappatroon registeren om zo gebruikers te stimuleren tot gezondere gewoontes.

IFTTT hoortoestellen

Verbinding met internet via IFTTT

De Oticon Siya kan verbonden worden met internet via ‘If This Then That’ (IFTTT.com). Gebruikers van de Siya kunnen via hun hoortoestellen verbinding maken met een reeks apparaten die IFTTT ondersteunen zoals deurbellen, babyfoons en thermostaten. Zo is het mogelijk een boodschap op de hoortoestellen te krijgen (‘Er staat iemand bij de voordeur’) zodra iemand aanbelt.

Oplaadbaar

De kleine miniRITE uitvoering van de Oticon Siya is als oplaadbaar hoortoestel verkrijgbaar.

Conclusie

Oticon biedt met de Siya een krachtig hoortoestellenlijn aan met veel opties én mobiel bellen via de smartphone, die ook nog eens binnen de vergoede hoorzorg valt.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]