Oticon presenteert resultaten van twee interne onderzoeken naar de Oticon Intent

22 augustus 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Afgelopen maart introduceerde Oticon haar nieuwe hoortoestel de Oticon Intent. Het hoortoestel maakt gebruik van een nieuwe Deep Neural Networks (DNN) versie en van sensoren die ook hoofdbewegingen monitoren. Daarmee maakt het toestel een inschatting van de luisterintenties van de drager. Oticon komt aan de hand van intern klinisch onderzoek met bewijs waarmee het laat zien dat het hoortoestel zowel langdurige luisterinspanning als luisterstress weet te verminderen ten opzichte van zijn voorganger de Oticon Real. Ander onderzoek wijst er volgens de fabrikant op dat het hoortoestel meer toegang tot spraaksignalen weet te geven in complexe tot zeer complexe situaties dan de toestellen van concurrenten. Lees hieronder de testresultaten en een aantal kritische kanttekeningen bij de onderzoeken.

| Onderzoek

intern onderzoek Oticon naar lusiterinspanning en -stress
Vergelijkend onderzoek tussen Oticon Intent en Oticon Real met VR bril naar luisterinspanning en -stress

Opzet vergelijkend onderzoek met concurrenten op gebied spraak

In uitdagende geluidsomgevingen zoals in een restaurant komt lawaai en geroezemoes niet alleen van achteren, maar ook uit andere richtingen zoals van opzij en van voren. Om een omgeving te creëren die de dagelijkse praktijk zo goed als mogelijk nabootst heeft Oticon de toestellen getest in situatie waar het lawaai zowel van voren als achteren komt. Bij de spraak lieten de onderzoekers de spraak niet alleen van voren komen maar ook van schuin voor om zo een realistische geluidsomgeving te creëren.  
Bij de test is de Oticon Intent vergeleken met vier top hoortoestellen van andere merken. Welke dat zijn maakt het artikel niet duidelijk.

vergelijkend onderzoek Oticon Intent met concurrenten
Bij het onderzoek naar het verstaan van spraak kwam het lawaai uit meerdere richtingen en de spraak van recht voor en vanuit een hoek van 45 graden

De resultaten vergelijkend onderzoek met concurrenten op gebied spraak

Oticon ziet in de resultaten bewijs dat de Oticon Intent betere ondersteuning biedt aan gebruikers ten opzichte van toestellen van concurrenten. De gemeten verbetering van de spraakhelderheid liep op tot 4 dB in vergelijking met andere merken. Dat is te vergelijken met 45% meer toegang tot spraaksignalen in de gekozen geluidssituaties. In alledaagse situaties die minder complex zijn, biedt het toestel volgens het onderzoek tot 22% meer toegang tot spraaksignalen. Zoals bij ieder onderzoek is het goed kritisch te kijken naar de testopzet. Onderaan dit artikel staan daar kanttekeningen bij.

Vergelijkend onderzoek tussen Oticon Intent en Oticon Real op gebied luisterinspanning en luisterstress

In het door Oticon uitgevoerde onderzoek naar langdurige luisterinspanning en -stress gebruikten de onderzoekers een virtual reality benadering. Daarbij konden de deelnemers vrij ronddraaien om een doelspreker te lokaliseren en vervolgens een taak voor spraakbegrip op te lossen. Daarmee heeft de fabrikant het effect van de nieuwe sensor-technologie en het DNN 2.0 in de Oticon Intent op de luisterinspanning en -stress geëvalueerd ten opzichte van het eerdere tophoortoestel van de fabrikant de Oticon Real. Als maat voor inspanning en stress gebruikten de onderzoekers de pupilgrootte en hartslag.

De pupilgrootte werd gemeten met een VR bril en de hartslag met een polsband. Beide hoortoestellen (de Oticon Real en Oticon Intent) stonden in de standaard instelling gebaseerd op het audiogram van de personen die meededen aan de test. De testpersonen hadden een mild tot gemiddeld gehoorverlies.

Aan de pupilmeting deden 25 deelnemers mee en aan de harslagmeting 20. In de geluidsomgevingen waren 2 of 4 sprekers. De gemiddelde leeftijd lag op 68 jaar (48-82).

De geluidsomgeving creëerden de onderzoekers van Oticon met geluiden van een diner of feestje. De deelnemers kregen als taak zich te oriënteren in de geluidsomgeving en de persoon te lokaliseren die over een specifiek onderwerp sprak. Daarvoor kregen ze een visuele aanwijzing. Vervolgens richtte de deelnemer ze zich op de geïdentificeerde spreker, terwijl een nieuwsfragment vanaf die locatie werd afgespeeld. Het begrip van de spraak werd beoordeeld met een ja/nee-vraag over de inhoud van het nieuwsfragment.

minder luisterinspanning en  -stress met Oticon Intent in vergelijk Oticon Real
In vergelijking met de Oticon Real zorgt de Oticon Intent voor minder luisterinspanning

Resultaten vergelijkend onderzoek tussen Oticon Intent en Real op het gebied van luisterinspanning en -stress

De onderzoekers vonden een vermindering tot 31% in gemiddelde pupilgrootte en een vermindering van 40% in gemiddelde hartslag voor Oticon Intent in vergelijking met Oticon Real. Deze resultaten wijzen in de richting dat met de Oticon Intent de luisterinspanning en luisterstress minder is dan met de voorganger. Minder luisterinspanning zorgt op den duur voor minder luistermoeheid. En minder luisterstress geeft meer ruimte om meer aandacht te geven aan het gesprokene en heeft een positief effect op het welbevinden.

Kanttekeningen bij het onderzoek naar het verstaan van spraak

Bij het vergelijkende onderzoek naar het spraakverstaan zijn de hoortoestellen ingesteld op een gemiddeld gehoorverlies (N3 audiogram met max 60 dB bij 4000 Hz). Daarbij zijn ook de standaard instellingen voor de hoortoestellen gebruikt voor dit gehoorverlies. Dat gold wel voor alle geteste hoortoestellen. Alle hoortoestellen bij de tests zijn voorzien van zogeheten power domes. Deze dopjes sluiten het oor vrij goed af. Hierdoor kan het omgevingsgeluid het oor minder goed via de directe weg bereiken. Door dit zo te testen bij alle hoortoestellen is weliswaar te zien dat het hoortoestel doet met het binnenkomende geluidssignaal, maar in een realistische situatie zal de drager een meer open dome gebruiken, waardoor storende omgevingsgeluiden ook direct het oor bereiken (dus niet via het hoortoestel). Hierdoor zullen de resultaten minder gunstig uitvallen. Dat geldt weliswaar voor alle geteste hoortoestellen, maar het kan tegelijkertijd de uiteindelijke verschillen ook kleiner maken.

Wanneer we kijken naar de onderzoeksopzet zien we dat de onderzoekers spraak gebruiken van 65 dB SPL en lawaainiveaus van 60, 65 en 70 dB SPL. In de meest complexe situatie is het geluid 5 dB harder dan de spraak. In drukke restaurants met een open keuken of horecapleinen kan echter het lawaai niveau makkelijk 75 of 80 dB bereiken. Hierdoor zal de spraak verder wegzakken in het lawaai. Met andere woorden in de praktijk zullen de situaties nog uitdagender en dus complexer kunnen zijn dan in de test. Oticon noemt een situatie reeds zeer complex wanneer het lawaai 5 dB boven de spraak ligt. In de praktijk kan het dus nog complexer. Hoe de toestellen scoren in nog complexere situaties en hoe groot de verschillen dan zijn, wordt niet duidelijk.

De resultaten laten dus zien wat de Oticon Intent hoortoestellen kunnen bereiken ten opzichte van concurrenten bij de standaard instellingen bij een gemiddeld gehoorverlies en in de ideale situatie dat het oor afgesloten is. Hoe het toestel het doet bij lichtere en zwaardere verliezen en met een open dome maakt het onderzoek niet duidelijk.

Al is de testopzet dus realistisch het afsluiten van het oor maakt het onderzoek dat weer minder. Dat geldt ook voor de gemiddelde gekozen lawaainiveaus.
Wel blijkt uit het onafhankelijk onderzoek van HearAdvisor in samenwerking met HearingTracker waar open domes zijn gebruikt dat de Oticon hoortoestellen beter scoren dan die van concurrenten.

Kanttekening bij het onderzoek naar luisterinspanning en -stress

Bij dit onderzoek was de testopstelling minder realistisch dan bij het onderzoek naar het verstaan: lawaai komt alleen van achteren. Ook lag zowel de spraak als het lawaai op hetzelfde niveau van 60 dB SPL. Dat is uitdagend maar minder complex dan een van de situaties van het andere onderzoek waar het lawaai 5 dB boven de spraak lag.

Hoe het verschil was geweest tussen de twee toestellen in een complexere geluidsomgeving waar het lawaai harder is dan de spraak en het lawaai ook van voren zou komen, maakt het onderzoek niet duidelijk. Ook maakt dit onderzoek niet duidelijk hoe de Oticon Intent scoort ten opzichte van concurrenten.

Bronnen:
Superior speech clarity and access to speech cues; Oticon Intent competitive benchmark; Marianna Vatti, Jorge Mauricio Cisneros-Caballero, Valentina Zapata-Rodríguez, Sébastien Santurette; Centre for Applied Audiology Research, Oticon A/S

Reducing sustained listening effort and listening stress with Oticon Intent; Valentina Zapata-Rodríguez and Sébastien Santurette; Centre for Applied Audiology Research, Oticon A/S

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Corine Verwer nieuwe directeur Hoormij.NVVS

13 september 2024 | Corine Verwer is per 1 september 2024 de nieuwe directeur van Hoormij.NVVS. Ze volgt daarmee [...]

Hoortest en hoortoestelfuncties in Apple AirPods Pro 2

12 september 2024 | Tijdens het Apple event van 9 september jongstleden kondigde het bedrijf verschillende nieuwe producten en [...]

Nieuwe Phonak Sphere Infinio zorgt voor beter spraakverstaan door realtime inzet AI

10 september 2024 | Het Zwitserse Phonak introduceert een volledig nieuwe hoortoestelfamilie op het Infinio platform. De Phonak Sphere [...]

Ooroperaties ook mogelijk met dagopname

8 september 2024 | Dagopname in plaats van opname in het ziekenhuis is haalbaar en veilig, ook voor grotere [...]