Ponto 5 Mini soundprocessor van Oticon Medical biedt volledige toegang tot geluidsomgeving

28 oktober 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Oticon Medical heeft afgelopen maand de Ponto 5 Mini geïntroduceerd. De Ponto 5 Mini is de kleinste soundprocessor momenteel op de markt. De processor heeft een geheel eigen benadering bij het in kaart brengen van de geluidsomgeving. Daarbij geeft het toestel toegang tot geluiden uit alle richtingen. Met deze ‘open’ toegang tot geluiden claimt Oticon Medical tot 21% beter verstaan te komen en tot aanzienlijk minder luisterinspanning. Daarnaast heeft het toestel een unieke manier om feedback tegen te gaan. Het toestel is natuurlijk via Bluetooth te verbinden met andere apparatuur. Op die manier kan de drager er mee telefoneren en ook muziek ernaar toe oversturen

Oticon Ponto 5 Mini gezin

Ponto 5 Mini toepassing

De Ponto 5 Mini is geen regulier hoortoestel, maar een soundprocessor die zich bevindt op een klein botverankerd implantaat dat zich in de schedel bevindt. Zo’n speciale hooroplossing wordt toegepast wanneer er sprake is van een flink geleidingsverlies en een regulier hoortoestel niet meer toereikend is. Denk daarbij aan gevallen van otosclerose. Ook als het oor een regulier hoortoestel niet verdraagt of wanneer er sprake is van een chronische middenoorontsteking, kan een botverankerd hoortoestel een optie zijn. Daarnaast kan het ook een behandeloptie zijn voor mensen met eenzijdige (binnenoor-) doofheid. De Ponto 5 Mini is de kleinste soundprocessor momenteel op de markt.

Ponto 5 Mini soundprocessor geluidsprocessor

De Oticon Medical Ponto 5 Mini: toegang tot alle geluiden

De Ponto 5 Mini maakt gebruik van de OpenSound Navigator techniek. Deze techniek is ook terug te vinden in de high-end hoortoestellen van Oticon zoals in de Oticon Opn en Oticon More. De fabrikant heeft met deze techniek afscheid genomen van directionaliteit.

Directionele systemen zoomen in op de spreker. Dat heeft volgens Oticon als nadeel dat de drager van het hoortoestel op dat moment geen toegang heeft tot de rest van de geluiden in zijn of haar omgeving. Met de OpenSound Navigator is Oticon een geheel eigen weg ingeslagen om het verstaan van spraak in geroezemoes te verbeteren. Met deze ‘open’ toegang tot geluiden claimt Oticon Medical tot een 21% beter verstaan te komen en tot minder luisterinspanning. Bij deze verbetering van het verstaan behoudt de drager tegelijkertijd de toegang tot de geluiden en spraak in de omgeving. Dit gaat met directionele systemen ten dele verloren. Onderzoek laat zien dat de hersenen toegang nodig hebben tot de volledige geluidswereld om te kunnen bepalen wat er precies wordt gehoord.

Oticon Ponto 5 Mini man

Ponto 5 Mini voorkomt feedback voordat het ontstaat

De Ponto 5 Mini heeft een tweeledig anti-fluitsysteem: een proactief en reactief systeem. Het proactieve systeem weet feedback te voorkomen, nog vóórdat het kan ontstaan. Het gepatenteerde systeem dat Oticon daarvoor gebruikt analyseert het geluid dat bij de microfoon aankomt maar liefst 56.000 keer per seconde in 28 frequentiekanalen. De proactieve antifeedbackregeling zet in het specifieke kanaal waar de feedback dreigt te ontstaan heel kort en snel het systeem even uit en aan. Feedback wordt zo eruit gehaald nog voordat deze kan ontstaan. Is de versterking te hoog en dreigt er alsnog feedback dan zet de Ponto Mini ook het reactieve systeem in. Slechthorenden blijken de hele korte onderbrekingen in een signaal door hun slechthorendheid niet of nauwelijks op te merken. Voor mensen die dit signaal waarnemen, kan het systeem geoptimaliseerd worden. Traditionele feedbacksystemen vermijden rondfluiten door de versterking te verminderen en de dynamiek van het geluid te beperken.

Ponto 5 mini uitttesten op softband

Uittesten Oticon Medical Ponto 5 Mini

Als u nog onbekende bent met het zogeheten botverankerd horen, dan kunt u het geluid van de Ponto 5 Mini uitproberen met een softband-oplossing. Dit is een verstelbare band waarop de Ponto 5 Mini is te bevestigen en die u om uw hoofd doet. Daar is geen ingreep voor nodig. Op die manier kunt u zien of een dergelijke oplossing voor u geschikt is. Daarnaast is er als alternatief een hoofdbeugel beschikbaar.

Upgraden naar de Ponto 5 Mini

Dragers van een botverankerd hoorsysteem van Oticon Medical hebben standaard na 5 jaar recht op een upgrade van de soundprocessor. Slechthorenden die al een Ponto hebben, kunnen eenvoudig hun soundprocessor upgraden naar een Ponto 5 Mini. Het bestaande implantaat blijft gewoon zitten, alleen de soundprocessor wordt vervangen.

Handsfree telefoneren en app

Via Bluetooth kan de gebruiker de Ponto 5 Mini met een groot aantal apparaten verbinden. Hierdoor is het ook mogelijk om handsfree te bellen en het geluid van de tv, radio of laptop draadloos naar het toestel over te sturen. Met de Oticon ON App op de smartphone die voor zowel iOS als Android toestellen beschikbaar is, is het mogelijk om het volume te regelen, tussen programma’s te wisselen en een waarschuwing te ontvangen wanneer de batterij bijna leeg is. De app heeft daarnaast een handige ‘zoek mijn hoortoestel’ functie.

Ponto 5 Mini soundprocessor kleuren geluidsprocessor

Kleuren

De Oticon Ponto 5 Mini is in 6 kleuren leverbaar, te weten: Silver, Chroma Beige, Terracotta, Chestnut Brown, Steel Grey en Diamond Black. 

Aanpassen op afstand

Oticon Medical biedt voor hun Ponto toestellen ook hoorzorg op afstand aan via het Oticon RemoteCare platform. De audioloog kan via deze eHealth toepassing de Ponto hoortoestellen op afstand bijstellen en desgewenst programma’s toevoegen.

Kijk voor meer informatie op de website van Oticon Medical

Reacties (1)
  1. Jammer dat de Oticon Ponto 5 mini niet kan samenwerken met de Oticon More als men beide toestellen nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]

Selectie binnen een dag voor cochleair implantaat blijkt mogelijk

3 april 2024 | Onderzoekers van de afdeling KNO van het Erasmus Medisch Centrum laten zien dat het mogelijk [...]