Oticon heeft de Oticon Opn serie uitgebreid met vijf type in-het-oor hoortoestellen. Naast de reeds langer bestaande achter-het-oor uitvoeringen zal de Oticon Opn vanaf 20 augustus ook beschikbaar zijn in vijf verschillende op maat gemaakte in-het-oor uitvoeringen. De Oticon Opn komt op de markt als Invisible-In-Canal (IIC), Completely-In-Canal (CIC), In-The-Canal (ITC), In-The-Ear Half Shell (ITE HS) en In-The-Ear Full Shell (ITE FS).
De nieuwe in-het-oor uitvoeringen beschikken over de unieke open sound technologie waar Oticon Opn de afgelopen jaren hoge ogen mee heeft gegooid.
Onzichtbaar in het oor bij 8 op de 10 mensen
Een onopvallend hoortoestel heeft de sterke voorkeur van veel nieuwe én ervaren hoortoestelgebruikers. Oticon heeft het ontwerp van de meest onzichtbare versie van de Oticon Opn serie (de IIC) geoptimaliseerd waarmee het het kleinste hoortoestel is geworden dat ooit door Oticon is ontwikkeld. Hierdoor is Oticon Opn IIC onzichtbaar in het oor te dragen door 8 op de 10 mensen. Daarnaast heeft het nieuwe toestel een groter aanpasbereik waardoor zowel mensen met een licht gehoorverlies er mee uit de voeten kunnen, maar ook matig ernstige slechthorenden er voor in aanmerking komen. Hiermee biedt Oticon een grote groep slechthorenden de mogelijkheid van een onzichtbaar hoortoestel.
Aanpak in Oticon Opn
Met de introductie van de Oticon Opn in 2016 heeft Oticon een nieuwe weg ingeslagen om tot een beter verstaan van spraak te komen en ook luisterinspanning te reduceren. De strategie in de Oticon Opn is erop gericht om de mogelijkheid te creëren aandacht te geven aan de primaire geluidsbron (spreker), terwijl ook de mogelijkheid opengelaten wordt om de aandacht (indien gewenst) te kunnen verplaatsen naar andere geluidsbronnen. Storende geluiden worden daarbij selectief onderdrukt, terwijl er ook toegang tot andere stemgeluiden blijft.
De Oticon Opn ondersteunt de slechthorende om die stem uit te kiezen waar hij of zij aandacht aan wil geven. Met deze nieuwe aanpak is een nieuwe klasse hoortoestellen geïntroduceerd die volgens Oticon bedoeld is reeds bestaande directionele en lawaaionderdrukkingssystemen te vervangen. Oticon vergelijkt in hun uitleg traditionele directionaliteit met het kijken met oogkleppen op. Met het nieuwe systeem met de naam Multiple Speaker Access Technology (MSAT) wordt niet meer een enkele spreker geïsoleerd, maar blijft de toegang tot alle sprekers en andere geluiden open.
Onderzoek naar Oticon Opn
Recent onderzoek heeft laten zien dat Oticon Opn een stap dichter bij normaal horen komt. Door een verbetering van het verstaan van spraak in lawaai en tegelijkertijd een vermindering van luisterinspanning, stelt Oticon Opn slechthorenden in staat actief deel te nemen in dezelfde lawaaiige omgevingen als mensen met een normaal gehoor. Binnen het relatief kleine high end segment heeft Oticon wereldwijd inmiddels meer dan 1 miljoen Oticon Opn hoortoestellen verkocht.
Ervaringen slechthorende audiciens met de Oticon Opn
Ook audiciens die zelf slechthorend zijn, zijn enthousiast over de Oticon Opn. Roland Zweers werkt als audicien én is hoortoestelgebruiker met last van tinnitus (oorsuizen). Sinds 2016 draagt hij de nieuwe Oticon Opn. Over de Oticon Opn zegt hij: “Sinds 20 jaar dat ik audicien ben, heb ik eigenlijk nog nooit zo’n grote doorbraak meegemaakt”.
Lees ook:
https://www.hoorzaken.nl/oticon-opn-hoortoestel-minder-luisterinspanning-en-beter-spraakverstaan/
Prima dat u een mooi verhaal schrijft over Oticon Opn-hoortoestellen, de Invisible-In-the-Canal (IIC) oplossing, maar wat ik gaarne wil weten is de technische specificaties. Zou u die mij kunnen doen toekomen? Tevens is het kleinste toestel ook oplaadbaar, mogelijk ingebouwde vaste batterij.
Ik verneem gaarne.