Slechthorenden met Oticon Opn 1 hoortoestellen geven minder snel op

15 mei 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Verstaan in geroezemoes is hét grote probleem voor slechthorenden. Het verstaan verloopt in dergelijke lastige omstandigheden niet alleen moeilijker maar het wordt ook als zeer vermoeiend ervaren. Eerder heeft Oticon laten zien dat verstaan met de Oticon Opn hoortoestellen minder luisterinspanning kost: niet alleen in zeer uitdagende situaties, maar ook in relatief makkelijke situaties.
Een nieuw onderzoek dat in 2018 gepresenteerd is tijdens de Academy of Audiology Association (AAA) in de Verenigde Staten, laat zien dat slechthorenden ook minder snel de handdoek in de ring gooien in lastige situaties dan met reguliere hoortoestellen. Ze stoppen pas op het zelfde punt waar ook goedhorenden van gesprekken geen chocola meer kunnen maken. Slechthorenden blijven met de Oticon Opn 1 hoortoestellen dus langer actief proberen en blijven daarmee ook in zeer lastige situaties deelnemen aan gesprekken.

Oticon Opn beste hoortoestel verstaan in lawaai

Meten van luisterinspanning: pupillometrie

Nog niet zo lang geleden werden hoortoestellen alleen met elkaar vergeleken op grond van spraakscores. Nieuwe generatie hoortoestellen wisten weliswaar telkens weer tot beter verstaan van spraak te leiden, maar het onderling verschil tussen verschillende hoortoestellen bleek minder groot. Al zolang er hoortoestellen zijn, merken professionals in de hoorzorg dat slechthorenden in de praktijk vaak voorkeur hebben voor bepaalde merken en typen hoortoestellen. Dit terwijl de verschillende hoortoestellen bij kortdurende hoortesten die het verstaan meten, niet zo veel van elkaar blijken te verschillen. Soms lijkt dat aan het soort signaalbewerking te liggen, de bandbreedte van het hoortoestel of omdat het ene hoortoestel als rustiger wordt ervaren dan het ander. Steeds vaker wordt verondersteld dat de voorkeur ook te maken heeft met de luisterinspanning die moet worden geleverd bij het horen en verstaan.
Om meer inzicht te krijgen in dit fenomeen is fabrikant Oticon een test gaan gebruiken die ook de luistermoeheid meet. Dit wordt gedaan door de fabrikant met de pupillometer, een apparaat dat aan de hand van de pupilgrootte betrouwbaar meet hoeveel inspanning het luisteren en verstaan kost.
Niet zo lang geleden heeft de fabrikant hiermee onderzoek gedaan naar hun Oticon Opn high-end hoortoestellen. Uit onderzoek bleek dat luisteren en verstaan met de Oticon Opn hoortoestellen minder luisterinspanning kost. De fabrikant heeft met dezelfde pupillometrie-methode nieuw onderzoek laten doen. In dit nieuwe onderzoek naar de Oticon Opn 1 hoortoestellen dat gepresenteerd is tijdens de Academy of Audiology Association (AAA) in de Verenigde Staten, stond het punt van ‘opgeven’ centraal.

KLIK OP FIGUUR OM TE VERGROTEN

Punt van opgeven op zelfde niveau als bij goedhorenden

Wanneer het bij een receptie, verjaardag of in een kroeg flink druk is en er ook nog eens muziek aan staat, dan wordt het ook voor goedhorenden op een gegeven moment ondoenlijk elkaar nog te verstaan. Bij een bepaald lawaainiveau willen we nog ons best doen om elkaar te verstaan, maar op een gegeven moment wordt het te gortig. Het lawaai wordt dan zo hard dat we de handdoek in de ring gooien: we doen niet langer meer ons best om te verstaan. Fabrikant Oticon was benieuwd waar dat punt van opgeven ligt met de versterking zoals in reguliere hoortoestellen wordt toegepast en of dit verschilde met die in hun paradepaardje de Oticon Opn 1. Uit het onderzoek dat ook weer met de pupilllometer werd uitgevoerd, bleek dat met reguliere versterking slechthorenden veel eerder opgaven dan goedhorenden. Met de Oticon Opn hoortoestellen bleven slechthorenden in net zulke moeilijke situaties bij de les als goedhorenden, en gaven met deze hoortoestellen dus veel minder snel op.

Ole Asboe Jørgensen verantwoordelijk voor het Oticon merkenbeleid wereldwijd zegt daarover: “Dit is een belangrijke conclusie die hoorzorg professionals laat zien dat het voor slechthorenden mogelijk is om actief te communiceren in moeilijke luistersituaties zoals lawaaiige restaurants. Deze wetenschap stelt professionals in staat om mensen aan te moedigen Oticon Opn hoortoestellen te dragen en daarmee luistersituaties aan te laten gaan die zij in het verleden zouden hebben opgegeven.”

Het nieuwe onderzoek naar het ‘opgeefpunt’ kan goed als referentie dienen om daarmee hoortoestellen met elkaar te vergelijken.

Lees meer op de website van Oticon over onderzoek naar Oticon Opn Hoortoestellen

Bekijk de PDF van het Whitepaper: Closing the gap to normal hearing 

 

Reacties (2)
  1. Zeer interessant onderzoek.
    Alleen zo jammer dat alleen Oticon toestellen onderzocht zijn. Namelijk met de OPn functie aan en uit.
    Veel interessanter zou een onderzoek zijn naar de verschillen tussen Oticon OPn en concurrerende toestellen.
    Of nog een stap verder: gebruik de pupil-reactie tijdens het instellen / bijregelen van de toestellen.
    Helemaal mooi zou zijn als de klant dit zelf met een smartphone-camera en een App zou kunnen meten.
    Om vervolgens de instelling van het toestel (automatisch) aan te passen.
    En als we toch bezig zijn: waarom niet een bril die de pulilreactie continu meet en regelt?
    Er valt nog zó veel te verbeteren.
    Wetenschappers en startups zijn bijvoorbeeld bezig met:
    Het bepalen wanneer en dus naar wie er in een groepsgesprek geluisterd wordt.
    Het herkennen van het geluidspatroon van één stem in een groepsgesprek en de rest weg kunnen filteren.
    En last nut nog least: de medische goedkeuringsprocedure wordt opgestart voor een medicijn om beschadigde haarcellen te herstellen.

    Oticon heeft gelijk dat de kloof tussen mijn oren en die van goed horenden (al 35 jaar) steeds kleiner wordt.
    Maar die kloof is met Oticon OPn nog lang niet gesloten.

  2. Mee eens Onno, het zou mooi zijn als onafhankelijke onderzoekers van een academisch centrum eens op deze manier onderzoek doen naar verschillende signaalbewerkingen. Probleem is dat door de snelle ontwikkelingen tegen de tijd dat het onderzoek is gepubliceerd er al weer een nieuwe generatie hoortoestellen op de markt is. Ik denk dat we in de toekomst nog hele mooie ontwikkelingen gaan zien en zeker zou het regenereren van haarcellen in het slakkenhuis de grootste doorbraak zijn. Hoortoestellen worden steeds geavanceerder maar ze zijn nog niet in staat om het gehoor voor 100% te revalideren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]