Oticon Opn hoortoestel zorgt voor minder luisterinspanning en beter spraakverstaan

15 april 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Oticon heeft op de AAA conferentie in Phoenix zijn nieuwe Oticon Opn ™ hoortoestel gelanceerd. Snelheid, kracht en connectiviteit, dat zijn de woorden in het persbericht dat de fabrikant deze week deed uitgaan op de jaarlijkse audiologieconferentie. Het nieuwe Oticon Opn hoortoestel zorgt voor minder luisterinspanning en beter spraakverstaan, zo blijkt uit onderzoek.
De nieuwe aanpak qua geluidsanalyse en geluidsbewerking zorgt voor een paradigmaverschuiving in hoortoestellenland. De snelle TwinLink technologie zorgt voor energie-efficiënte informatiedeling zowel tussen de hoortoestellen onderling als tussen de hoortoestellen en andere apparatuur zoals smartphones. Met de Oticon Opn rekent de fabrikant af met de traditionele aanpak van directionaliteit. Met het Oticon Opn hoortoestel heeft de slechthorende een opener luisterbereik, waardoor het makkelijker is om de focus te verleggen van de ene spreker naar de andere  en ook naar andere geluiden in de omgeving.

Paradigmaverschuiving in hoortoestellenland

De fabrikant geeft aan dat de lancering van de Oticon Opn een paradigmaverschuiving te weeg brengt in hoortoestellenland. Vernieuwde baanbrekende technieken zorgen ervoor dat horen en verstaan minder luisterinspanning voor slechthorenden oplevert en dat zij spraak ook beter kunnen verstaan. Verminderde luisterinspanning geeft ook verminderde luistermoeheid (lees meer).

Oticon Opn hoortoestel

Omgevingsgeluiden met Oticon Opn wel beschikbaar niet storend

Het nieuwe Oticon Opn hoortoestel wordt aangedreven door het nieuwe Velox platform en baant een nieuwe weg voor de eerder gelanceerde BrainHearing™ oplossing, waarbij de fabrikant zo veel als mogelijk rekening houdt en aansluit bij de natuurlijke werking van de hersenen (lees meer).
Met het nieuwe Oticon Opn hoortoestel kiest de fabrikant voor een “open geluid” benadering om zo om te kunnen gaan met meerdere sprekers en lawaaibronnen, zelfs in zeer complexe luistersituaties. De fabrikant geeft aan dat deze nieuwe zogeheten ‘OpenSound Navigator™’ de omgeving 100 keer per seconde analyseert en ieder geluid afzonderlijk benadert en beoordeelt. Omgevingsgeluiden zijn hierdoor wel beschikbaar maar niet storend. 

Oticon Opn laat traditionele directionaliteit achter zich

Oticon geeft aan dat het de traditionele vorm van directionaliteit achter zich laat. Directionele microfoons zoals deze tot nu toe in hoortoestellen worden toegepast, richten zich naar voren en onderdrukken geluiden van op zij. Hierdoor zoomt het hoortoestel vooral naar voren in, waardoor de slechthorende geluiden en sprekers mist die buiten het bereik van dit zoomgebied liggen.
Volgens de fabrikant kunnen slechthorenden met het nieuwe Oticon Opn hoortoestel zich richten op een conversatie, terwijl zij ook hun aandacht kunnen houden bij andere mensen en omgevingsgeluiden. Hierdoor kunnen ze de focus snel en makkelijk verleggen naar een andere spreker. 

Oticon Opn zorgt voor minder luisterinspanning en beter spraakverstaan

“Oticon Opn is het eerste hoortoestel dat het voor de hersenen makkelijker maakt op te verstaan,” zegt dr. Don Schum, vice president audiologie in Amerika. “Met testen met de zogeheten pupilometer, een erkende maat voor stress op de hersenen, ondervonden Oticon Opn dragers 20% minder luisterinspanning wanneer zij spraak probeerden te verstaan. Aanvullende onderzoeken bevestigen dat de Oticon Opn mentaal meer ruimte biedt: slechthorenden zijn in staat zich 20% meer te herinneren van wat is gezegd. Testen laten ook zien dat met Oticon Opn het spraakverstaan, de belangrijkste parameter voor gebruikers, doet toenemen met 30% ten opzichte van andere Oticon hooroplossingen.”

Velox platform in Oticon Opn: krachtbron voor baanbrekende eigenschappen

Oticon geeft verder aan dat het nieuwe Velox platform dat speciaal ontwikkeld is voor hoortoestellen, een krachtbron van baanbrekende eigenschappen vormt. De kleine chip heeft volgens de fabrikant de snelheid om met meerdere geluidsbronnen tegelijkertijd om te gaan door geluiden 50 keer sneller te analyseren en te bewerken. De frequentieresolutie in 64 banden maakt een nog meer precieze geluidsanalyse mogelijk en levert een nog betere geluidskwaliteit en ondersteunt daarmee de hersenen om zinvolle informatie uit geluiden te halen.

Twinlink technologie: twee banden voor signaaloverdracht

Oticon Opn biedt verder TwinLink™ technologie. Hierover berichtte Hoorzaken reeds eerder (lees meer). Twinlink biedt twee draadloze communicatiesystemen in één hooroplossing. Zuinige near-field magnetic communicatie (NFMI) is geoptimaliseerd voor binaurale oor-naar-oor communicatie. Met deze oor-naar-oor communicatie delen hoortoestellen informatie met elkaar over de geluidsomgeving zodat het spraakverstaan geoptimaliseerd wordt, er een ruimtelijk geluidsbeeld onstaat en de geluidskwaliteit zo optimaal mogelijk wordt gehouden. De NFMI techniek heeft een groot voordeel: een zeer laag stroomverbruik. Een tweede systeem gebruikt 2.4 GHz Bluetooth om geluiden naar de hoortoestellen te streamen vanaf smartphones, huistelefoons en andere apparatuur (tv-, hifi-, navigatieapparatuur). Omdat deze 2.4 GHz bluetooth techniek speciaal voor hoortoestellen is geoptimaliseerd is het stroomverbruik aanmerkelijk lager, waardoor de batterij minder belast wordt. De laatste techniek vergt echter wel veel meer van de batterij dan de NFMI technologie. Om toch optimale audiologische prestaties te kunnen leveren is de NFMI in de de nieuwe Oticon hoortoestellen gehandhaafd naast de nieuwe 2.4 GHz technologie. 

Oticon Opn App en IFTTT ondersteuning

De gratis te downloaded Oticon ON App stelt gebruikers in staat discreet hun hoortoestellen te bedienen. Oticon Opn kan daarnaast worden verbonden met Internet via ‘If-This-Then-That’ (IFTTT.com). Een web service dat andere web gebaseerde functies ondersteunt om het leven te vergemakkelijken. Gebruikers kunnen verbinding maken met een reeks apparaten die IFTTT ondersteunen zoals deurbellen, babyfoons en thermostaten. Oticon Opn biedt gebruikers een oplossing die hun in staat stelt om hun hoortoestel te verbinden met een groeiend aantal IFTTT compatible producten en diensten die reeds beschikbaar zijn en in de toekomst zullen komen.

“Onze nieuwe BrainHearing™ oplossing levert een ongeëvenaarde reeks innovatieve technologieën die een wereld van geluid opent voor slechthorenden,” zegt Oticon President Peer Lauritsen.  “Opn maakt het makkelijker voor slechthorenden om te communiceren en sociaal actief te blijven, met minder luisterinspanning  en meer vermogen om te herinneren wat er is gezegd. En nu kunnen ze ook nog eens hun hoortoestel met internet verbinden.”

De verwachting is dat de nieuwe Oticon Opn hoortoestellen medio Juni 2016 in Nederland leverbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Verlaging eigen risico zal voor toename vraag naar hoorzorg leiden

23 mei 2024 | Het plan van de nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB om het eigen risico [...]

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]