Oticon More hoortoestel maakt geluidsomgeving intelligent toegankelijk

7 december 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Vandaag heeft Oticon live vanuit het Tuschinski Theater in Amsterdam het Oticon More hoortoestel geïntroduceerd voor audiciens in Nederland. Het nieuwe binnenkort verkrijgbare high-end hoortoestel van fabrikant Oticon is getraind met 12 miljoen verschillende geluidsomgevingen. Daardoor heeft de gebruiker met het nieuwe toestel nog betere toegang tot geluiden en spraak dan met de voorganger de Oticon Opn. Door de geluidsomgeving meer dan 500 keer per seconde rondom de drager te scannen en daar de Deep Neural Networking resultaten op toe te passen, weet het hoortoestel het contrast tussen geluiden te vergroten en het verstaan van spraak te verbeteren. Het Oticon More hoortoestel maakt zo de geluidsomgeving op een intelligente manier toegankelijk.

Oticon More hoortoestel

Oticon More hoortoestel borduurt verder op ingezette filosofie

Oticon is met de introductie van de Oticon Opn in 2016 een nieuwe weg ingeslagen. Daarbij heeft de fabrikant het pad van de richtinggevoelige microfoons verlaten. De inzet van deze zogeheten directionaliteit en ook lawaaireductie in hoortoestellen levert volgens de fabrikant in specifieke situaties weliswaar voordelen op qua verstaan, maar vermindert tegelijkertijd de toegang tot andere omgevingsgeluiden en sprekers. Zo is tijdens een gesprek in een restaurant de gesprekspartner tegenover de hoortoesteldrager weliswaar goed hoorbaar doordat het toestel zich daarop richt, maar heeft de drager geen toegang meer tot omgevingsgeluiden en andere sprekers aan tafel. Dat is nadelig in groepsgesprekken. Een toestel met directionele microfoons richt zich dan te eenzijdig naar voren volgens Oticon.

Oticon More hoortoestel Taco Drok Tuschinski
Taco Drok en Mark Wals van Oticon leggen de aanpak van Oticon uit tijdens de introductie in het Tuschinski theater in Amsterdam

Beter aansluiten bij werking hersenen

Oticon geeft aan met zijn filosofie beter aan te sluiten bij de werking van de hersenen. Die oriënteren zich normaliter allereerst op de omgeving om het volledige geluidsperspectief in zich op te nemen om vervolgens te focussen op het ene punt van interesse. Op het moment van focussen is vervolgens het geluid helder en goed te herkennen. Een goede samenwerking tussen dit oriënteren en focussen van de hersenen is essentieel om uiteindelijk te begrijpen wat een geluid precies is en wat iemand zegt. Daarvoor is dan wel toegang tot de volledige geluidsomgeving nodig volgens Oticon’s BrainHearing filosofie.

Volgens deze filosofie zorgt de traditionele aanpak in hoortoestellen voor een beperking van de invoer van natuurlijke geluiden en staat een goed focussen op geluiden en spraak in de weg. Het nieuwe hoortoestel van de fabrikant biedt slechthorenden wél de toegang tot de volledige geluidsomgeving zodat de hersenen alle informatie binnenkrijgen om hun werk goed te kunnen doen en tegelijkertijd de nodige verbetering van het verstaan van spraak te kunnen bewerkstelligen.  

Oticon More hoortoestel: getraind met echte omgevingsgeluiden

Om het oriënteren en focussen zo goed als mogelijk te laten verlopen, heeft de fabrikant voor de ontwikkeling van het Oticon More hoortoestel een nieuwe aanpak gekozen. De fabrikant is met een 360 graden bolvormige microfoon de wereld ingetrokken en heeft zo 12 miljoen geluidsomgevingen in kaart gebracht. Door middel van een Deep Neural Network, een vergaande vorm van artificiële intelligentie, ondersteunt het hoortoestel de natuurlijke werking van de hersenen om zich te oriënteren op de geluidswereld.

Vergroten contrasten en spraak verbeteren

Het Oticon More hoortoestel kan door de nieuwe techniek geluiden herkennen en weet tevens ook hoe ze idealiter moeten klinken. Vervolgens vergroot de Oticon More de contrasten tussen de geïdentificeerde geluiden. Dat kan het hoortoestel door de geluidsomgeving meer dan 500 keer per seconde rondom de drager te scannen. Aan de hand van de resultaten van het Deep Neural Networking weet het hoortoestel het contrast tussen geluiden te vergroten en het verstaan van spraak te verbeteren.

Gebalanceerde versterking

Oticon heeft niet alleen afscheid genomen van de inzet van directionele microfoons maar ook van de klassieke manier van automatische volumeregeling die volgens de fabrikant geluiden op een te uniforme manier versterkt. Alle geluiden krijgen bij de klassieke aanpak in een bepaald toonhoogtegebied een gelijke versterking. Hoortoestellen versterken daarbij zachte geluiden weliswaar meer dan de hardere geluiden (compressie), echter leidt dit volgens Oticon tot een ongebalanceerd geluidsbeeld. Hierdoor zijn de hersenen minder goed in staat te begrijpen wat er precies in de omgeving gebeurt.

De Oticon More versterkingsaanpak is dynamisch en biedt volgens de fabrikant een gebalanceerdere versterking. Bij de nieuwe aanpak past het toestel zowel de breedte van het toonhoogte gebied als de snelheid van de versterking aan de geluidsomgeving aan. Oticon claimt dat met de combinatie van technieken de volledige geluidsomgeving waarneembaar is en het fijne contrast en evenwicht tussen geluiden behouden blijft. De hersenen houden zo ook toegang tot de geluidsomgeving om deze te begrijpen.

Onderzoek naar Oticon More hoortoestel

Met een Elektro-encefalogram (EEG) hebben onderzoekers gekeken naar het verschil in hersenactiviteit tijdens het luisteren naar de Oticon Opn, de Oticon More en het toestel waarbij geluiden uit de omgeving zonder geavanceerde bewerking binnen krijgen (‘rondom gevoelig’). De Oticon More blijkt 30% meer geluiden aan de hersenen aan te bieden dan zijn voorganger de Oticon Opn. Ten opzichte van een hoortoestel dat alle geluiden rondom de slechthorende ‘gewoon’ binnen laat komen, is het verschil 60%.
Ten opzichte van het vorige premium toestel van de fabrikant biedt de Oticon More 15% meer verstaanbaarheid. Ook blijkt de luisterinspanning met het nieuwe hoortoestel te verminderen. Doordat de slechthorende drager minder luisterinspanning hoeft te leveren, is er meer ruimte voor het verwerken en onthouden van het gesprokene.

Oticon More Oogvoororen.nl
(advertentie)

Ervaringen van slechthorenden met de Oticon More

Oticon heeft een flinke groep slechthorenden die gewend waren aan het eerder geïntroduceerde Oticon Opn hoortoestel het nieuwe Oticon More toestel laten testen. Dit gebeurde tijdens een etentje in een grote ruimte waar flink wat mensen aan tafel zaten. Ook werden er allerlei omgevingsgeluiden afgespeeld, zoals verkeerslawaai en natuurgeluiden. Slechthorenden deden achteraf uitspraken als: “Ik kan beter mijn focus verleggen van het ene gesprek naar een gesprek aan de andere kant van de tafel”, “Verstaan is duidelijker”, “De geluidskwaliteit is erg goed”, ”Deze hoortoestellen lijken het allemaal met één programma te kunnen doen”, “Ik heb meer meegekregen dan met mijn vorige hoortoestellen”, “Ik kon horen wat er om me heen gebeurde en ik hoefde mijn hoofd niet meer te draaien om mee te kunnen luisteren, dat is comfortabel.”

Oticon More oplaadbaar

Oplaadbaarheid en verbinding met smartphone en tv

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction dat Oticon afgelopen maand liet uitvoeren bleek dat slechthorenden bij de keuze van een hoortoestel prioriteit geven aan de audiologische kenmerken die leiden tot betere geluidskwaliteit, verbeterd verstaan in geroezemoes en lawaai, en toegang tot geluiden om hen heen. In mindere mate maar zeker nog steeds belangrijk voor een flinke groep waren de eigenschappen zoals onzichtbaarheid, oplaadbaarheid en verbindingsmogelijkheden met de smartphone en tv.

Oticon More connectclip

Zoals iedere hoortoestelfabrikant voorziet ook Oticon daarin. Het toestel is verkrijgbaar als klein oplaadbaar luidspreker in-het-oor hoortoestel. Een kastje bij de tv zorgt ervoor dat het geluid ervan draadloos bij de Oticon More hoortoestellen aankomt. Daarnaast is rechtstreeks telefoneren en muziek oversturen met een iPhone en iPad mogelijk. De Oticon More is ook geschikt voor telefoneren met Android telefoons die het ASHA protocol ondersteunen.
Natuurlijk is het toestel ook te bedienen met een app en zijn er externe microfoons beschikbaar. Een externe microfoon is terug te vinden in de Connectclip en EduMic van Oticon. Externe microfoons worden vaak gebruikt bij het volgen van lezingen.
Het hoortoestel is leverbaar in acht verschillende kleuren.

Oticon More hoortoestellen kleuren

Oticon More hoortoestel alleen in vrije markt

De nieuwe Oticon More hoortoestellen zijn zoals de meeste nieuwe premium hoortoestellen alleen beschikbaar in de vrije markt. Deze toestellen worden dus niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Of de nieuwe Oticon More hoortoestellen voor u meerwaarde hebben ten opzichte van vergoede hoortoestellen of die van andere fabrikanten, kunt u alleen te weten komen door ze zelf uit te testen.  

Kijk voor meer informatie op de website van Oticon

Oticon More Oogvoororen.nl
Reacties (6)
 1. In geval van een individuele zorgvraag worden ook dit soort high end hoortoestellen vergoed, want de audicien moet een adequate hoorlossing bieden. Als de categorie 1 t/m 5 hoortoestellen geen goede hooroplossing bieden dan kan een vergoeding voor een zogenaamde buitencategorie toestel, zoals deze Oticon worden aangevraagd.

  • Dat is makkelijker gezegd als gedaan als je een dubbele beperking hept dan is de weg behoorlijk lang voordat je dat voor elkaar krijgt en negen van de 10 keer lukt het niet. Want de zorgverzekeraar beslist nog steeds wat je krijgt vergoed. Of je betaalt het zelf De vrije markt hoorapparaten staat niet in hun lijstje. Ook al heb je een dubbele beperking bijna blind zijn en slechthorend. Blijft voor de zorg twee aparte dingen en nooit een combinatie van beide.

 2. t.a.v. Hoormij
  U doelt waarschijnlijk op een bijzondere zorgaanvraag. Het is inderdaad correct dat high end hoortoestellen onder strikte voorwaarden ook voor vergoeding in aanmerking kunnen komen. Ik heb geïnformeerd bij audiciens naar hun ervaringen daarmee.
  Uit de reacties heb ik begrepen dat het weinig voorkomt, maar zeker voor de cliënt wel de moeite waard kan zijn. Het blijkt wel enorm veel werk te zijn. Er moeten veel stappen doorlopen worden. Naast de administratieve werkzaamheden moet de slechthorende cliënt in totaal drie hoortoestellen uittesten (eerste twee uit categorie 5). Ook is de afname van veel audiologische tests en ook vragenlijsten nodig. Daaruit moet blijken dat de buitencategorie toestellen meerwaarde hebben.
  Audiciens geven aan dat het gehele traject soms maanden tot wel 1,5 jaar duurt. Ook de vaak lange wachttijden bij de audiologische centra worden als obstakel ervaren en ook geeft een van de audiciens aan dat een van de audiologische centra waar mee wordt samengewerkt ook niet blijk geeft van veel zin in een dergelijk traject. Ook daar kost het waarschijnlijk onevenredig veel tijd. Ook wordt er tegenwerking vanuit de zorgverzekeraars ervaren.
  Het vereist dus zowel voor het audiciensbedrijf, audiologisch centrum en klant een lange adem. Een andere audicien geeft aan dat het fiscaal voordeel vaak meer oplevert dan de vergoeding vanuit de zorgverzekeraar.
  Gezien de steeds lagere vergoedingen die audiciensbedrijven voor hun werkzaamheden krijgen (die zijn de afgelopen 7 jaar gehalveerd), kan ik me persoonlijk voorstellen dat een dergelijk lang revalidatietraject met veel aanpassingen en handling kosten ook niet te vaak moet voorkomen.

 3. Het is een schandaal dat verzekeraars alleen categorie 1 t/m 5 toestellen vergoeden. Het is keer op keer een eindeloos gevecht en je staat inderdaad uiteindelijk met lege handen. Ook de politiek is hier ongevoelig (onverschillig?) voor. Een hogere categorie is geen luxe maar noodzaak. Die toestellen zijn geavanceerder en beter voor lawaaiige omgevingen, vergaderingen met grotere groepen, muziekvoorstellingen etc. Waarom niet de toestellen van de buitencategorie vergoeden tot maximaal een categorie 5 toestel? Dat is toch wel het minste dat verzekeraars kunnen doen?

  • Helemaal met je eens!! De verzekeraar zit op de stoel van de klant en audicien. ze snappen en willen niet begrijpen dat het voor slechthorenden soms een ramp is met die “goedkope” toestellen.

 4. ONVZ vergoed vaak wel gedeeltelijk de buiten categorie hoortoestellen, zeker vanaf de Topfit polis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Nieuwe solid state batterij TDK heeft potentie voor hoortoestellen

20 juni 2024 | TDK zegt een doorbraak bij de ontwikkeling van oplaadbare solid state batterijen te hebben gerealiseerd. [...]

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]