Oticon Medical komt met Ponto 5 SuperPower

14 april 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Vorige week donderdag heeft Oticon Medical in het Media Plaza in Utrecht de Ponto 5 SuperPower geïntroduceerd. De bijzonder kleine geluidsprocessor heeft een aanpasbereik dat tot 65 dB loopt en weet een zeer krachtig signaal te produceren. Een speciale techniek in het toestel voorkomt hoorbare feedback nog voordat deze optreedt. De nieuwe processor heeft een geheel eigen benadering bij het analyseren van de geluidsomgeving. Daarbij geeft het toestel toegang tot geluiden uit alle richtingen. Met deze ‘open’ toegang tot geluiden claimt Oticon Medical tot een veel beter verstaan te komen en tot aanzienlijk minder luisterinspanning. Het toestel is natuurlijk via Bluetooth te verbinden met andere apparatuur. Samen met de introductie van de nieuwe geluidsprocessor komt Oticon Medical ook met een nieuwe techniek om het implantaat te plaatsen. Hierdoor is de ingreep waarbij het implantaat geplaatst wordt minder ingrijpend en worden complicaties tot een minimum beperkt.

Ponto 5 SuperPower Oticon Medical

Ponto 5 SuperPower

De Ponto 5 SuperPower is geen regulier hoortoestel, maar een geluidsprocessor (in het Engels soundprocessor genoemd) die zich bevindt op een klein botverankerd implantaat dat zich in de schedel bevindt. Zo’n speciale hooroplossing wordt toegepast wanneer er sprake is van een geleidingsverlies en een regulier hoortoestel niet meer voldoet. Denk daarbij aan gevallen van otosclerose. Ook als het oor een normaal hoortoestel niet verdraagt of wanneer er sprake is van een chronische middenoorontsteking, kan een zogeheten botverankerd hoortoestel een optie zijn. Daarnaast kan het ook een behandeloptie zijn voor mensen met eenzijdige (binnenoor-) doofheid.

Ponto 5 superpower 50 cent
De Ponto 5 SuperPower is de krachtigste en kleinste geïntegreerde geluidsprocessor momenteel op de markt

De Ponto 5 SuperPower is de krachtigste en tegelijkertijd kleinste geïntegreerde geluidsprocessor momenteel op de markt. De bijzonder kleine processor kan gehoorverliezen tot maar liefst 65 dB aan en weet een krachtig signaal te produceren zonder dat feedback zich voordoet. Eerder introduceerde de fabrikant de Ponto 5 Mini.

Ponto 5 SuperPower familie
De OpenSound Navigator techniek in de Ponto 5 SuperPower geeft toegang tot de volledige geluidsomgeving

Ponto 5 SuperPower geeft toegang tot gehele geluidsomgeving

Net als de Ponto 5 Mini, maakt de Ponto 5 SuperPower gebruik van de OpenSound Navigator techniek. Deze techniek is ook terug te vinden in de Oticon More en OpnS, high end hoortoestellen van zusterorganisatie Oticon. De fabrikant heeft met deze techniek succesvol afscheid genomen van de ‘traditionele’ directionaliteit. Deze techniek zorgt ook voor het voorkomen en verwijderen van feedback.

Nadelen directionaliteit

Directionele systemen zoomen in op de spreker. Dat heeft volgens Oticon Medical als nadeel dat de drager van het hoortoestel op dat moment geen toegang heeft tot de rest van de omgevingsgeluiden. Met de OpenSound Navigator techniek is Oticon Medical een geheel eigen weg ingeslagen om het verstaan van spraak in geroezemoes te verbeteren. Met deze ‘open’ toegang tot geluiden claimt Oticon Medical tot een 21% beter verstaan te komen en tot minder luisterinspanning. Bij deze verbetering van het verstaan behoudt de drager tegelijkertijd de toegang tot de geluiden en spraak in de omgeving. Dit gaat met directionele systemen ten dele verloren. Onderzoek laat zien dat de hersenen toegang nodig hebben tot de volledige geluidswereld om te kunnen bepalen wat er precies wordt gehoord.

Ponto 5 SuperPower voorkomt feedback voordat het ontstaat

De Ponto 5 SuperPower heeft een tweeledig anti-fluitsysteem: een proactief en reactief systeem. Het proactieve systeem weet feedback te voorkomen, nog vóórdat het kan ontstaan. Het gepatenteerde systeem dat Oticon Medical daarvoor gebruikt, analyseert het geluid dat bij de microfoon aankomt maar liefst 56.000 keer per seconde in 28 frequentiekanalen. De proactieve anti-feedbackregeling zet in het specifieke kanaal waar de feedback dreigt te ontstaan, heel kort en snel het systeem even uit en aan. Feedback wordt op deze manier voorkomen,  nog voordat deze kan ontstaan. Is de versterking te hoog en dreigt er alsnog feedback dan zet de Ponto 5 SuperPower ook het reactieve systeem in. Slechthorenden blijken de hele korte onderbrekingen in een signaal door hun slechthorendheid niet of nauwelijks op te merken. Traditionele feedbacksystemen vermijden rondfluiten door de versterking te verminderen en de dynamiek van het geluid te beperken.

Ponto 5 Super Power op softband

Uittesten Oticon Medical Ponto 5 SuperPower

Slechthorenden die nog onbekend zijn met het zogeheten botverankerd horen, kunnen de Ponto 5 SuperPower uittesten met een zogeheten Softband-oplossing. Dit is een verstelbare band waarop de Ponto 5 SuperPower te bevestigen is en die om het hoofd wordt gedaan. Daar is geen ingreep voor nodig. Op die manier kan de kandidaat-drager zelf bepalen of een dergelijke oplossing voor hem of haar geschikt is.
Deze Softband wordt ook gebruikt bij kinderen, voordat het plaatsen van het implantaat mogelijk is. De band is in 8 kleuren verkrijgbaar.

Upgraden naar de Ponto 5 SuperPower

Dragers van een botverankerd-hoorsysteem van Oticon Medical hebben standaard na 5 jaar recht op een upgrade van de soundprocessor. Slechthorenden die al een Ponto hebben, kunnen eenvoudig hun soundprocessor upgraden naar een Ponto 5 SuperPower. Het bestaande implantaat blijft gewoon zitten, alleen de soundprocessor wordt vervangen (lees meer in de upgrade brochure).

Oticon Connectclip
ConnectClip van Oticon

Handsfree telefoneren en app

Via Bluetooth kan de gebruiker de Ponto 5 SuperPower met een groot aantal apparaten verbinden. Hierdoor is het ook mogelijk om handsfree te bellen en het geluid van de tv, radio of laptop draadloos naar het toestel over te brengen. Met telefoontoestellen van Apple (vanaf iPhone 11) is direct overbrengen van het geluid (audio en telefoongesprekken) mogelijk. Voor Android toestellen is een tussenstation (interface) nodig: de ConnectClip. Dit accessoire kan ook tijdens een lezing bij de spreker omgehangen worden. Het stemgeluid van de spreker komt hiermee via draadloze overdracht direct bij de geluidsprocessor terecht. Omgevingsgeluiden storen zo de spraak niet en een lezing is zo makkelijker te volgen.

Met de Oticon ON App die voor zowel iOS als Android toestellen beschikbaar is, is het bijvoorbeeld mogelijk om het volume te regelen, tussen programma’s te wisselen of een waarschuwing te ontvangen wanneer de batterij bijna leeg is. De app heeft daarnaast een handige ‘zoek mijn hoortoestel’ functie.

Accessoires Ponto 5 SuperPower

Natuurlijk zijn er ook accessoires voor Ponto 5 SuperPower toestellen. Oticon Medical heeft naast de app en de Connectclip, ook een accessoire om het geluid van de tv en hifi direct naar het toestel over te brengen.

Oticon Edumic klaslokaal slechthorende kinderen
Met de EduMic hoort de leerling de stem van zijn of haar leerkracht direct in de geluidsprocessor

EduMic

Voor onderwijsinstellingen is er de EduMic. Met deze externe microfoon hoort de leerling die de Ponto 5 draagt de stem van zijn of haar leerkracht direct via zijn geluidsprocessor.

Ponto 5 super power kleuren

Kleuren

De Oticon Ponto 5 SuperPower is in 6 kleuren leverbaar, te weten:  Chroma Beige, Terracotta, Chestnut Brown, Diamond Black, Steel Grey en Silver. 

Aanpassen op afstand

Oticon Medical biedt voor de Ponto-dragers ook hoorzorg op afstand aan via de Genie Medical BAHS-aanpassoftware. De audioloog kan via deze eHealth toepassing de Ponto-hoortoestellen op afstand bijstellen en desgewenst programma’s toevoegen. Een bezoek aan het audiologisch centrum is daarvoor dan niet nodig.

Nieuwe techniek maakt ingreep minder belastend

Voordat een cliënt een botverankerd hoortoestel kan dragen, is er een kleine chirurgische ingreep nodig die onder lokale verdoving gebeurt. Oticon Medical heeft met wetenschappers en artsen er hard aan gewerkt om de ingreep minder belastend te maken, het herstel te bespoedigen en huidproblemen na de operatie zoveel mogelijk te voorkomen. Oticon Medical ontwikkelde daarvoor ook een eigen chirurgisch aanpak én speciaal gereedschap. Dit biedt de chirurg extra controle. Daarmee zijn eventuele complicaties, die bij een medische ingreep zich kunnen voordoen, geminimaliseerd.

Kijk voor meer informatie op de website van Oticon Medical of klik hier om de uitgebreide brochure te bekijken.

Reacties (5)
  1. Is deze Ponto al beschikbaar in mei als ik naar de audioloog ga?

    • Oticon Medical geeft aan dat de Ponto 5 SuperPower direct verkrijgbaar is. Benieuwd naar je ervaringen.

  2. Ik heb nu al een hele tijd deze Ponto 5 SuperPower en ben dik tevreden. Otosclerose is de oorzaak van mijn eenzijdige doofheid dit is inmiddels het derde Oticon-apparaat dat ik heb, maar inderdaad de beste tot nog toe 🙂

  3. Kan ik met de Ponto 5 SP ook van een ringleiding gebruik maken,,,?

    • Dat is mogelijk met gebruikmaking van de EduMic van Oticon. Niet alleen met de Ponto 5 SP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]

Musi-CI muziekmiddag voor mensen met een cochleair implantaat

10 mei 2024 | Op 25 mei 2024 vindt er een Musi-CI muziekmiddag plaats voor mensen met een cochleair [...]