Dual Radio Oticon hoortoestellen: 2.4 GHz voor directe koppeling met smartphone en NMFI met ultralaag stroomverbruik voor optimale audiologische prestaties
William Demant Holding het moederbedrijf van hoortoestellenfabrikant Oticon heeft in het jaarverslag over 2015 de komst van het eerste Dual Radio hoortoestel op de markt aangekondigd. Dit is volgens het bedrijf een mijlpaal op zichzelf, omdat het nieuwe hoortoestel de voordelen van twee draadloze overdrachtssystemen (zenders) combineert. Aan de ene kant zal het nieuwe toestel gebruik maken van ‘near-field’ magnetische overdracht ook wel NFMI genoemd (Near Field Magnetic Induction) waarmee de twee hoortoestellen onderling audiologische gegevens met elkaar delen. Hiermee is tot een zo goed mogelijk spraakverstaan en ruimtelijke oriëntatie te komen. Aan de andere kant wordt er gebruik gemaakt van de 2.4 GHz frequentie om signalen zoals die van een smartphone en randapparatuur direct naar de hoortoestellen te sturen. De tussenkomst van een zogeheten streamer bij het oversturen audiosignalen en bij het programmeren is dan niet meer nodig.
Dual Radio technologie beste van twee werelden
Tot op heden hield Oticon vast aan de ‘near field’ elektromagnetische overdracht om zowel gegevens tussen de hoortoestellen zelf als tussen de streamer en de hoortoestellen te delen. Voor de verbinding tussen de hoortoestellen en een smartphone was een streamer noodzakelijk. Zonder streamer was telefoneren of muziek luisteren niet mogelijk.
Oticon gaf tot op heden de voorkeur aan de near field inductie boven de 2.4 GHz technologie omdat met NMFI de dataoverdracht snel en met een zeer laag stroomverbruik (4 tot 5 keer minder stroomverbruik dan 2.4 GHz) kan plaatsvinden, zonder concessies te doen aan de audiologische kwaliteiten van de hoortoestellen. Toepassing van de 2.4 GHz techniek voor het permanent delen van grote hoeveelheden data tussen de hoortoestellen om zo tot een zo goed mogelijke audiologische prestatie te komen, zou ervoor zorgen dat de batterij binnen de kortste keren leeg zou zijn. Oticon heeft klaarblijkelijk niet willen kiezen voor de andere optie: toepassen van de 2.4 GHz techniek alléén en daarmee concessies doen aan de audiologische kwaliteiten van de hoortoestellen door minder data te versturen of technieken volledig uit te schakelen. Daarom kennen de nieuwe hoortoestellen beide zendsystemen: NMFI voor snelle dataoverdracht met een ultralaag stroomverbruik enerzijds, en 2.4 GHz voor directe draadloze overdracht tussen de hoortoestellen en een smartphone voor audiosignalen anderzijds. De fabrikant maakt hiermee gebruik van het beste van twee werelden.
Dual-radio technologie Oticon in tweede kwartaal in Nederland op de markt
De verwachting is dat de nieuwe Oticon hoortoestellen met de nieuwe dual-radio technologie in het tweede kwartaal (mei) in Nederland op de markt komen.
2.4 GHz op weg standaard te worden
Ook Sonova het moeder bedrijf van Phonak heeft aangekondigd eind dit jaar of begin volgend jaar met hoortoestellen met 2.4 GHz om de markt te komen.
Langzamerhand blijkt de hele industrie de 2.4 GHz overdracht te gaan omarmen. GN ReSound is als eerste met deze technologie op de markt gekomen. Het grote voordeel van deze techniek is dat er niet langer een apparaat nodig is dat als intermediair tussen de hoortoestellen en de smartphone nodig is, zoals een streamer. Bij gebruik van 2.4 GHz is een directe koppeling tussen de hoortoestellen en een smartphone mogelijk zodat zowel telefoongesprekken als muziek direct naar de hoortoestellen kan worden overgestuurd. Ook kan de smartphone als afstandbediening worden gebruikt om bijvoorbeeld het volume van de hoortoestellen bij te stellen of van programma te wisselen. GN ReSound heeft zijn marktaandeel de afgelopen jaren flink zien toenemen. Dit heeft met grote waarschijnlijkheid te maken met de introductie van de eerste ‘Made for Iphone’ hoortoestellen die eveneens op de 2,4 GHz frequentie opereren. Ook het Amerikaanse Starkey, een relatief kleine speler op de Nederlandse markt, heeft deze 2.4 GHz techniek reeds in zijn hoortoestellen.`
Omdat het snel opraken van de batterij en wisselen van de batterij door hoortoestelgebruikers als gedoe wordt ervaren en onzeker kan maken (hoelang gaat hij nog mee, lukt het me snel de batterij te verwisselen) en slechthorenden een zo goed mogelijk spraakverstaan als eerste prioriteit hebben, heeft Oticon met de combinatie van de twee technieken (dual radio) een sterke troef in handen.