Oticon Intiga: klein top hoortoestel waar je makkelijk aan went

30 september 2011
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Het duurt vaak een flink aantal jaren na het ervaren van de eerste hoorbeperkingen voordat iemand aan een hoortoestel begint. Immers aan de acceptatie gaat een flinke periode van ontkenning vooraf met irritaties aan zowel de kant van de slechthorende als aan die van mensen in zijn/haar omgeving. Zet de slechthorende uiteindelijk de eerste stap richting een hoortoestel, dan begint een periode van gewenning aan een hoortoestel. De hersenen moeten immers weer leren omgaan met alle geluiden en weer onderscheid leren maken tussen de geluiden. Uit onderzoek is gebleken dat hier soms wel 10 weken overheen kan gaan. Oticon heeft met de Intiga een hoortoestel ontworpen dat juist gericht is op een veel snellere acceptatie bij mensen met een beginnend en iets gevorderd gehoorverlies. Het zeer kleine formaat van het hoortoestel doet ook een duit in het acceptatiezakje.

Oticon_Intiga_hoortoestellen(2)

Oticon Intiga

Ondanks het kleine design waardoor het toestel onzichtbaar gedragen kan worden, bevat dit toestel veel van de meest geavanceerde technieken die momenteel in hoortoestellen te verkrijgen zijn. Zo delen de hoortoestellen onderling informatie over de geluidsomgeving waardoor een zeer natuurlijk geluidsbeeld wordt verkregen en maakt het toestel gebruik van een versterkingsstrategie die in hoge mate bijdraagt aan de acceptatie van het hoortoestel. Een plus voor beginnende gebruikers omdat de eerste kennismaking met een hoortoestel en het wennen eraan, zo probleemloos mogelijk moet verlopen. Mensen in de directe omgeving zullen hier ook gelukkig mee zijn, omdat voor hen ook een teleurstelling op de loer kan liggen: nadat zij met een zucht van verlichting hun slechthorende medemens de stap richting een hoortoestel hebben zien zetten, is de kans groot dat er weer afgehaakt wordt. Hierdoor gaat het leven vaak weer jaren verder met misverstaan en misverstanden door communicatieproblemen en zijn ook oude luisterproblemen (tv, radio) inclusief sfeerverlagende onderlinge irritaties weer terug.
Omdat beginnende slechthorenden nog volop in het leven staan is bij de Oticon Intiga ook gedacht aan een zo goed mogelijke samenwerking met de mobiele telefoon, de DECT telefoon en de tv en radio. Alle audio kan draadloos gestreamd worden naar de hoortoestellen. Met de Intiga van Oticon heeft de beginnende slechthorende een draadloze (bluetooth) headset om van te smullen. Eentje om als goedhorende jaloers op te worden.

 

 

Meer nieuws

Gezondheidsraad: grens muziek bij 100 dBA

1 december 2022 | De gezondheidsraad adviseert het maximale volume van versterkte muziek bij 100 dBA neer te leggen. [...]

Check uw zorgpolis op hoorzorg!

28 november 2022 | Levert uw verzekeraar in 2023 nog de hoorzorg die u wilt en ook bij de [...]

Misofonie en paranoia-achtige gedachten: onderzoek naar verband

23 november 2022 | Poolse wetenschappers werkzaam bij het Experimenteel Psychopathologie lab van het Psychologisch Instituut in Warschau hebben [...]