Sensoren in nieuw Oticon Intent hoortoestel snappen wat je wilt horen

7 maart 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 6 min

Het Deense Oticon Ianceerde afgelopen maandag in het NBC-congrescentrum te Nieuwegein haar nieuwe top hoortoestel: de Oticon Intent. Met de bewegingssensoren die de basis vormen van de 4D sensor techniek monitort het hoortoestel de luisterintenties van de drager. Oticon zegt daarmee zo nog beter tegemoet te kunnen komen aan de individuele luisterbehoeften.
Zowel de chip als de behuizing van de Oticon Intent zijn volledig nieuw en het toestel heeft de meest recente Bluetooth-protocollen aan boord. Daarmee is het kleine toestel klaar voor Auracast audio-sharing. De oplaadbare batterij heeft een lange levensduur, ook als de drager volop audio streamt.

| Productnieuws

oticon intent hoortoestel 4D sensoren luisterintenties Auracast
Het nieuwe Oticon Intent hoortoestel brengt met sensoren de luisterintenties in kaart

4D Sensor techniek in Oticon Intent monitort luisterintenties

De 4D Sensor techniek in de Oticon Intent is volgens de fabrikant in staat de luisterintenties van de drager te monitoren. Aan de hand van de gedragingen brengt het toestel de doelen en luisterbehoeften die iemand bij zijn communicatie heeft in kaart. De Oticon Intent zorgt er vervolgens voor dat de signaalbewerking naadloos wordt aangepast aan de veranderende luisterbehoeften van de slechthorende. Zo is spraak in veranderende luistersituaties beter te verstaan.

De luisterbehoeften zullen in één en dezelfde ruimte per persoon kunnen verschillen. Door met de sensoren in het Oticon Intent hoortoestel de luisterintenties in kaart te brengen, kan het toestel zich aanpassen aan de individuele luisterbehoeften.

Behoud volledige toegang tot luisteromgeving

De drager houdt daarbij tegelijkertijd wel de volledige toegang tot zijn luisteromgeving. Het gaat – zoals dat bij de inzet van directionele microfoons wel het geval is – dan ook niet ten koste van het bewustzijn van de geluiden om de drager heen. Van directionele technieken heeft Oticon alweer een flink aantal jaar geleden afscheid genomen.

Sensoren in Oticon Intent brengen luisterintenties in kaart
De Oticon Intent verzamelt met de sensoren permanent informatie om zo aan de luisterbehoeften tegemoet te komen

Oticon Intent hoortoestel verzamelt met sensoren continu informatie

Om een goed beeld te krijgen van de luisterbehoeften verzamelt het Oticon Intent hoortoestel continu de volgende informatie over:

  • De akoestische omgeving: de sensoren verzamelen details van de geluiden rondom de drager van het toestel. Dit doet het toestel ook terwijl de geluidsomgeving verandert.
  • Hoofdbewegingen: sensoren houden in de gaten of en hoe de drager zijn hoofd beweegt. Daarmee krijgt het toestel een beeld van het soort situatie waarin de drager communiceert. Daarmee kan het toestel bijvoorbeeld onderscheid maken tussen één-op-één gesprekken, een gesprek met twee of juist met meerdere personen.
  • Lichaamsbewegingen: wanneer het lichaam zich verplaatst zullen de sensoren daarop anticiperen en zorgen voor een vergroot ruimtelijk bewustzijn. Dat is bijvoorbeeld belangrijk wanneer de drager zich bijvoorbeeld wandelend of op de fiets verplaatst in het verkeer. Omgevingsgeluiden moeten dan van alle kanten goed hoorbaar zijn.
  • Conversatie activiteiten: De sensoren monitoren of er een gesprek gaande is of niet. Daarmee bepaalt het systeem of spraak prioriteit moet krijgen.

Door tijdens gesprekken zowel hoofd- en lichaamsbewegingen als de akoestische omgeving in de gaten te houden, krijgt de Oticon Intent een goed beeld van de luisterintenties en van de dynamiek die plaatsvindt tijdens conversaties. Volgens Oticon is het toestel daarmee het eerste hoortoestel dat ook veranderingen in luisterbehoeften kan monitoren.

Gehoorondersteuning op maat

De 4D Sensor-technologie weet volgens Oticon zelfs in wisselende en uitdagende luistersituaties gehoorondersteuning op maat te bieden. Intern onderzoek door het bedrijf laat zien dat het begrip van spraak met de Oticon Intent ten opzichte van de vorige generatie Oticon hoortoestellen met 15% verbetert. Uit een andere studie waarbij de onderzoekers de hersenactiviteit in de gaten hielden, komt naar voren dat de nieuwe techniek dragers helpt hun aandacht te richten op die geluidsbronnen waar ze naar willen luisteren.

Taco Drok van Oticon over het nieuwe hoortoestel: “Met de introductie van de Oticon Intent weten we weer tot een beter spraakbegrip te komen en daarbij de slechthorende tegelijkertijd 360 graden toegang tot de geluidsomgeving te geven. De verbeterde BrainHearing filosofie van Oticon waar de Intent gebruik van maakt, kan het verschil maken in het leven van slechthorenden.”

Oticon Intent: verbeteringen in techniek

Sneller en effectieve geluidsbewerking

De nieuwe Sirius chip van de Oticon Intent maakt het mogelijk om geluiden nog sneller en effectiever te bewerken. De geluidsbewerking die Oticon daarvoor gebruikt, heet MoreSound Intelligence 3.0. Met deze techniek levert het toestel een helderder geluid en spraak, een betere balans en daarnaast maar liefst 12 decibel lawaaionderdrukking. Het bedrijf claimt dat de Oticon Intent ten opzichte van de vorige generatie hoortoestellen 35% meer toegang tot spraaksignalen biedt.

Nieuwe Sirius chip Oticon Intent hoortoestel
Zowel de behuizing als de chip van de Oticon Intent is volledig nieuw

Nieuw DNN zorgt dat Oticon Intent nog adequaater reageert

Met de Oticon Intent borduurt het bedrijf voort op de BrainHearing technologie die in eerdere generaties toestellen was te vinden. Het maakt daarbij gebruik van een nieuwe generatie Deep Neural Network (DNN). Oticon heeft bij de ontwikkeling van de Intent het gebruikte DNN verbeterd. Het zogeheten DNN 2.0 in het toestel is daarvoor getraind met een nog groter aantal complexe geluidsomgevingen. Daardoor kan het toestel nog adequater reageren en de instellingen optimaliseren. Door gebruik te maken van artificiële intelligentie en machine learning is de nieuwe DNN 2.0 versie volgens Oticon ook weer beter in staat de werking van de hersenen te simuleren. Hierdoor weet de Intent een accurater geluidsbeeld te verzorgen. Een geluidsbeeld dat zelfs betere toegang geeft tot zachte spraakgeluiden, ook in lawaaiige omgevingen.

Oticon Inten hoortoestel oplaadbaar
De Oticon Intent is oplaadbaar: met een volledige lading gaat het toestel 20 uur mee inclusief streaming

Oticon Intent: oplaadbaar

De oplaadbare batterij van het Oticon Intent hoortoestel gaat lang mee: maar liefst 20 uur. In die tijd kan de gebruiker ook audio streamen. De batterij is in 2 uur volledig opgeladen, terwijl 1 uur laadtijd al 16 uur luistertijd geeft. Wanneer de drager vergeten is zijn of haar hoortoestellen op te laden is het mogelijk het toestel te ‘snelladen’: in 15 minuten tijd gaat het toestel al weer 4 uur mee.

Oticon Intent hoortoestel Minirite
De nieuwe behuizing van de Oticon Intent is korter en ietsje dikker dan zijn voorganger

Nieuwe en kleinere behuizing

Met de introductie van de Intent komt Oticon ook met een volledig nieuwe behuizing. Daarmee is het toestel weer kleiner dan zijn voorganger. De oplaadbare miniRITE uitvoering waarbij de luidspreker zich in het oor bevindt, is daardoor comfortabel en onopvallend achter het oor te dragen.

Slimme luidspreker

De Oticon Intent komt met een nieuwe zelf-kalibrerende luidspreker. Daarmee is Oticon de eerste in de hoortoestellenmarkt. De zelf-kalibratie zorgt ervoor dat de versterking 57% nauwkeuriger is. De audicien kan in de aanpassoftware veel informatie zien over de luidspreker. Ook of deze nog goed werkt. Is dat niet zo dan is deze eenvoudig te vervangen.

Nieuwste Bluetooth protocol en op toekomst voorbereid

Oticon Intent ondersteunt alle moderne standaarden om het toestel te verbinden met andere apparaten (Bluetooth LE Audio). Zo kunnen dragers genieten van direct streaming van bijvoorbeeld muziek en andere audio (films, YouTube etc.). Ook het voeren van handsfree (online) gesprekken is natuurlijk mogelijk. Dat kan nu zowel met apparaten met iOS (Apple iPhone of iPad / iMAC) als met daarvoor geschikte Android telefoons en tablets. Ook verbinding met computers met Windows is mogelijk. Ook is toestel klaar voor gebruik van Auracast audio-sharing (lees meer).

Ook T-stand

Het recente Bluetooth LE Audio protocol en de Auracast technologie zijn een grote stap voorwaarts. Met Auracast is het mogelijk met hoortoestellen en oortjes mededelingen op een treinstation en vliegveld binnen te krijgen of bijvoorbeeld een audiotour, film- of theatervoorstelling te volgen. Ook is het mogelijk om hoortoestellen te verbinden met een tv in een openbare ruimte. Met Auracast kunnen een oneindig aantal dragers van hoortoestellen, geluidsprocessoren en oortjes tegelijkertijd hetzelfde audiosignaal ontvangen. Het uitrollen van de techniek zal de nodige tijd vergen en zowel Auracast met een superieure geluidskwaliteit als ringleidingsystemen zullen nog geruime tijd naast elkaar blijven bestaan. De Oticon Intent heeft daarom ook een T-stand waarmee het een ringleidingsignaal is te ontvangen.

App, tv streamer en externe microfoons

Natuurlijk heeft Oticon ook een app waarmee het toestel is te bedienen, is er een streamer om het tv-geluid naar de hoortoestellen over te sturen en zijn er externe microfoons beschikbaar.

oticon Intent hoortoestel kleuren
De Oticon Intent is in negen kleuren verkrijgbaar

Oticon Intent: kleuren

Het nieuwe kleine Oticon Intent hoortoestel is in negen verschillende kleuren verkrijgbaar.

Oticon Intent: hoortoestel met potentie

De sensor techniek in de Oticon Intent heeft de potentie om in wisselende omstandigheden de signaalbewerking permanent aan te passen aan de luisterbehoeften van de drager en zo spraak optimaal aan te bieden. Dit zonder daarbij het contact met de omgeving te verliezen. De nieuwe sensortechniek is een mooie uitbreiding op de succesvolle technologie die is terug te vinden in de Oticon More en de Oticon Real. De nieuwe techniek moet zich gaan bewijzen in de praktijk. Immers ‘The proof of the pudding is in the eating.’

Gehoorverlies is erg individueel en de uiteindelijke behaalde resultaten zijn natuurlijk ook daarvan afhankelijk. Of de Oticon Intent voor u meerwaarde heeft, kunt u alleen bepalen door het toestel zelf uit te testen. Het nieuwe toestel is alleen in de private markt verkrijgbaar zijn en dus niet binnen de vergoede zorg.

Voor meer informatie over de Oticon Intent kijk op de website van Oticon

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Kinderboek Lukas Hoort Erbij haalt hooroplossingen uit taboesfeer

12 november 2024 | Afgelopen maand verscheen het kinderboek Lukas Hoort Erbij. Een boek over hooroplossingen, voetbal, vriendschap en [...]

Stigma bij gehoorverlies: Ervaringen in het dagelijks leven

10 november 2024 | Mensen met gehoorverlies kunnen in het dagelijks leven te maken krijgen met stigma. Wat betekent [...]

MED-EL promoot vroege interventie voor kinderen op World Microtia Awareness Day

8 november 2024 | Op 9 november is het World Microtia Awareness Day. MED-EL wil op deze dag bewustzijn [...]

Nieuwe hoortoestellen binnen Starkey Signature serie: Discreet, Slim en met Gunstige prijs

5 november 2024 | Deze maand breidt Starkey de discrete te dragen Signature hoortoestelserie uit. De nieuwe 16 en [...]