Oticon hoortoestellen geven nieuwe dimensie aan verstaan van spraak

2 maart 2015
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Oticon brengt deze week twee nieuwe lijnen hoortoestellen uit die een nieuwe dimensie geven aan het verstaan van spraak. Met de nieuwe techniek die Soft Speech Booster™ wordt genoemd, is de hoortoestelgebruiker in staat tot 20% meer van zachte spraak te verstaan.

De techniek is terug te vinden in de Oticon hoortoestellen Alta2 en Nera2. Deze hoortoestellen hebben ook nog eens de classificatie ‘waterdicht’ (IPX8), waardoor ze tegen een flinke plens water kunnen.
Daarnaast bieden de nieuwe hoortoestellen een interessante optie voor tinnituspatiënten.

Oticon hoortoestellen Alta2

75% van de spraak bestaat uit zachte delen

Wanneer met een normaal volume wordt gesproken bestaat 75% van de spraak uit zachte delen. Deze zachte delen bevatten ook de medeklinkers die op hun beurt voor 95% van belang zijn voor het verstaan van spraak. Als deze onvoldoende worden versterkt zal de slechthorende hoortoesteldrager moeten gissen naar wat er precies wordt gezegd.  Een spreker zal ook variaties aanbrengen tussen zachte en harde spraak om zo extra betekenis te geven aan wat hij zegt. Hiermee worden emoties, humor, ironie, intimiteit uitgedrukt of het wordt gebruikt om extra nadruk te leggen bij het te maken punt in een discussie.

Met variaties tussen zachte en harde spraakdelen wordt extra betekenis gegeven aan spraak

Wanneer een slechthorende deze informatie onvoldoende meekrijgt zal ook een deel van de bedoelde betekenis verloren gaan. Hierdoor wordt het ook inspannender om gesprekken te volgen, omdat naast de onzekerheid over wat er precies is gezegd er ook onzekerheid bijkomt over hoe het is bedoeld. Dat is dan ook de reden waarom het versterken van zachte spraak als zo belangrijk wordt gezien door het bedrijf.

De SEO van Oticon  Søren Nielsen zegt daarover: “De resultaten zijn verbazingwekkend. Verbeteringen binnen de audiologie en technologie gaan meestal stapsgewijs. Dit is echter niet het geval met de nieuwe Soft Speech Booster waarmee de verbetering ten opzichte van onze vorige toplijn producten bijna zo’n 20% is. Dat is een grote stap waarmee de technologie nog verder is verbeterd die toch al als leidend wordt gezien in de markt.”

Om zachte spraak nog meer te versterken zonder last te krijgen van feedback was tot op heden te weinig rekenkracht voor handen

Bij het ontwikkelen van hoortoestellen is het altijd een uitdaging geweest om de zachte geluiden zodanig te versterken dat alle spraakdelen worden verstaan, maar dat ook de algehele geluidskwaliteit naar behoren blijft en er ook geen feedback optreedt. Om dit te kunnen doen was tot op heden te weinig rekenkracht voor handen.

Het nieuwe Inium Sense platform waar de nieuwe hoortoestellen Alta2 en Nera2 onderdeel vanuit maken heeft een 30% grotere kracht om signalen te bewerken. Hierdoor is ook nog beter mogelijk geworden feedback (fluiten) sneller en beter te voorkomen, waardoor de toestellen instaat zijn zachte spraak extra nadruk te geven zonder daar last van te krijgen.

Oticon Hoortoestellen Alta 2

Inum Sense Platform is verbetering op de eerder ontwikkelde Brain Hearing Technologie

Het nieuwe platform is een verbetering op het eerder ontwikkelde Brain Hearing Technologie van Oticon waarbij niet zozeer de technische mogelijkheden voorop staan maar juist de werking van de hersenen en hoe wij geluiden en spraak verwerken.
De BrainHearing™ technologie combineert meerdere audiologische processen die continu samenwerken. Hierdoor is de hoortoestelgebruiker goed in staat geluiden te organiseren en zichzelf te oriënteren in zijn omgeving. Ook is hij beter in staat te horen en verstaan in uitdagende luistersituaties en is de aandacht makkelijker te verplaatsen van de ene spreker naar de andere. Met de nieuwe Soft Speech Booster techniek is nu ook zachte spraak, en daarmee de nuances van wat er wordt gezegd, beter hoorbaar.

oceaan-geluiden-tinnitus

Oceaan geluiden voor tinnituspatiënten

Naast deze nieuwe techniek hebben de hoortoestellen ook nog een interessante optie te bieden voor tinnituspatiënten. De ingebouwde optie van ‘Oceaan geluiden’ kunnen hen verlichting bieden. Oceaangeluiden dekken een breed frequentiespectrum (van lage tot hoge geluiden) en zijn tegelijkertijd dynamisch (geluid fluctueert). Uit eigen onderzoek van Oticon onder 88 audiologen blijkt dat veel tinnituspatiënten de voorkeur geven aan oceaangeluiden ten opzichte van breedbandige ruis.
De software waarmee de hoortoestellen worden geprogrammeerd is daarnaast voorzien van tal van opties die ingezet kunnen worden bij de bestaande tinnitusbehandelmethodes. Zo zijn er diverse soorten breedbandige ruisspectra beschikbaar en worden de tinnitus geluiden aangepast aan het verloop van het audiogram. De Tinnitus Soundsupport optie is te vinden in de nieuwe Oticon Alta2 Pro Ti, Nera2 Pro Ti en Ria2 Pro Ti.

Oticon hoortoestellen tinnitus sound app
Vaak vinden tinnituspatiënten zelf in hun omgeving of op internet geluiden die zij als prettig ervaren om naar te luisteren. Oticon heeft daarvoor een Tinnitus Sound App voor de Iphone en Ipad ontwikkeld die cliënten toegang geeft tot extra verlichtende geluiden. Met behulp van de app kunnen ook geluiden aan de eigen  muziekbibliotheek worden toegevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Nieuwe solid state batterij TDK heeft potentie voor hoortoestellen

20 juni 2024 | TDK zegt een doorbraak bij de ontwikkeling van oplaadbare solid state batterijen te hebben gerealiseerd. [...]

De AudioStream adapter van MED-EL: telefoneren en audio oversturen naar de RONDO 3

19 juni 2024 | Gebruikers van de RONDO 3 van MED-EL kunnen met de Audiostream-adapter eenvoudig muziek en telefoongesprekken [...]

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]