Oticon EduMic: draadloze microfoon voor in de klas

3 januari 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

De nieuwe EduMic van Oticon is een microfoon die de stem van leerkracht opvangt en draadloos overstuurt naar de hoortoestellen van een of meerdere kinderen in de klas. De EduMic is gebruiksvriendelijk, klein en comfortabel te dragen. De microfoon werkt naadloos samen met meerdere Oticon hoortoestellen zoals de Oticon Opn Play, de Xceed Play, Oticon Opn, de Opn S en Siya. Daarnaast werkt de nieuwe EduMic ook samen met de Bernafon Viron en met de Ponto 4 van Oticon Medical.

Extra luisterinspanning gaat ten koste van taalverwerving en leerproces

In klaslokalen is er vaak veel lawaai en soms laat ook de akoestiek te wensen over. Kinderen zijn daarbij flink in het nadeel. Zij hebben een kleinere woordenschat dan volwassenen en kunnen daardoor minder makkelijk de gemiste spraakdelen invullen. Dat geldt natuurlijk helemaal voor kinderen die door hun slechthorendheid extra moeite hebben om spraak te verstaan. Doordat zij alles niet even goed meekrijgen moeten de hersenen meer invullen. Het kost daardoor voor hen zo ook meer energie om te verstaan. Dat geldt in een gunstige omstandigheden, maar des te meer in geroezemoes of in situaties waar nagalm is. De extra luisterinspanning gaat ten koste van de energie die over blijft voor de taalverwerving en ook voor het leerproces. In de loop van de dag zullen zij daardoor sneller vermoeid raken. Dit heeft op zijn beurt weer een negatief effect op zowel de taalverwerving als de leermogelijkheden.

Oticon EduMic klaslokaal microfoon slechthorende kinderen

Soloapparatuur

Slechthorende kinderen ervaren tijdens het luisteren meer stress wat een negatief effect kan hebben op hun gezondheid. Zogeheten soloapparatuur waartoe het EduMic systeem behoort, stuurt de stem of andere audio die de docent inzet voor educatie, draadloos naar de hoortoestellen van de slechthorende leerlingen. Dat gebeurt via de stabiele 2,4 GHz frequentie. Denk bij audio van andere bronnen aan een computer, smartboard of tablet. Storende omgevingsgeluiden en een slechte akoestiek hebben zo geen invloed op de spraak en andere audiobronnen. Soloapparatuur kan zo luisterstress reduceren bij de leerling, maar ook rust geven aan de docent.

Ervaren nut
en gebruiksgemak belangrijk

Uit onderzoek is gebleken dat het ervaren nut maar zeker ook het gebruiksgemak van groot belang is bij het succesvol gebruik van ondersteunende technieken door docenten in de klas. Gebrek aan kennis over het gebruik van apparatuur en de complexiteit ervan hebben negatieve invloed op het gebruik. Dat geldt ook voor het draagcomfort van de microfoon zo blijkt uit onderzoek. Zo blijkt uit eerder onderzoek dat bij reeds bestaande systemen 45% van de docenten het gebruik van een afstandsmicrofoon ingewikkeld vindt. Een nog hoger percentage (60%) vindt zo’n microfoon oncomfortabel om te dragen. Voorondersteld kan worden dat dit een negatief effect heeft de inzet van dergelijke technieken door docenten om het horen van leerlingen te verbeteren.

Oticon EduMic: comfortabel om te dragen en eenvoudig in het gebruik

De Oticon EduMic is zo ontwikkeld dat de microfoon eenvoudig in gebruik is en comfortabel voor de leerkracht is om te dragen. De leerkracht bevestigt de EduMic op een revers of hangt deze rond de nek met een koord. De EduMic heeft een slank en lichtgewicht ontwerp. Docenten waarderen dit, zo blijkt uit eigen onderzoek van Oticon. 85% van de docenten die meededen aan het onderzoek waardeert het draagcomfort. Dit in tegenstelling tot apparatuur van de concurrenten: van de deelnemende docenten vond slechts 10% deze apparatuur comfortabel om te dragen. De EduMic wordt ook eenvoudig in gebruik bevonden.

Samenwerking met hoortoestellen

EduMic werkt samen met met alle 2,4 GHz Oticon hoortoestellen. Hiertoe behoren speciaal voor kinderen ontwikkelde hoortoestellen de Oticon Opn Play en Oticon Xceed Play en ook ook de Oticon Opn, de Opn S en Siya. Daarnaast werkt de nieuwe EduMic ook samen met andere producten van het moederbedrijf van Oticon (Demant Group) Zo is de microfoon ook direct te koppelen aan de Bernafon Viron en aan de Ponto 4 van Oticon Medical.
Aan de EduMic zijn meerdere hoortoestellen tegelijkertijd te koppelen. Eenmaal gekoppeld vinden de hoortoestellen de volgende keer automatisch de EduMic.

Oitcon EduMic functionaliteiten

Gebruikte technieken in de EduMic

De EduMic is niet alleen een zender maar schoont het spraaksignaal eerst op voordat het verzonden wordt naar de slechthorende leerling. Het gebruikt daarvoor geavanceerde geluidsbewerking (OpenSound Navigator) die bekend is van de Oticon Opn hoortoestellenlijn. Deze techniek is geoptimaliseerd voor het gebruik in de EduMic en werkt zo goed samen met de gebruikte signaalbewerkingstechnieken in de hoortoestellen zelf.
De Oticon EduMic gebruikt daarnaast lawaaireductie zodat het systeem de spraak zo ‘schoon’ mogelijk overstuurd, ook in lastige situaties zoals met lawaai en geroezemoes. Het stemgeluid van de docent krijgt op die manier prioriteit. Wanneer er buiten wind is, zal de EduMic de windruis er zo goed als mogelijk uit halen.

Verbonden ook met de directe omgeving: nauwkeurige plaatsing

Leerlingen met Oticon hoortoestellen krijgen niet alleen het geluid van de EduMic van de docent op hun hoortoestellen te horen, maar ook het geluid vanuit hun omgeving. Zo blijven ze ook in contact met hun medeleerlingen.
De hoortoestellen hebben daarvoor de TwinLink functie in huis. Terwijl geluid via 2.4 GHz wordt overgestuurd, kunnen de hoortoestellen ook onderling communiceren met elkaar. Hierdoor kan de drager sprekers en geluiden in de ruimte nauwkeurig plaatsen. Dit geeft een goede structuur aan de omgeving en zijn ook sprekers goed te lokaliseren.

Andere functionaliteiten Oticon EduMic

De primaire functie van de EduMic is natuurlijk de ‘zendstand’. De EduMic heeft zowel binnen als buiten het klaslokaal nog andere nuttige functionaliteiten. De EduMic kan via een jack kabel audio oversturen (streamen) afkomstig van een tablet of smartphone, daarnaast kan de microfoon verbonden worden met FM apparatuur en Digital Modulation (DM) via een universele ontvanger. Ook kent de microfoon een T-stand waarmee het signaal van een ringleiding is op te vangen. Ledjes aan de bovenzijde van de Oticon EduMic laten de status van het systeem zien, zoals notificaties, waarschuwingen en de stand waar het systeem in staat. De oplaadbare batterij van de nieuwe EduMic gaat 10 uur mee. Het frequentiebereik ligt tussen de 150 Hz en 10.000 Hz. Het signaal wordt razendsnel digitaal overgestuurd van de microfoon naar de hoortoestellen en daar weer omgezet in een hoorbaar signaal.

Kijk voor meer informatie op de website van Oticon

Reacties (1)
  1. Interessant. En wat kost dat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Hoortoestellen ook effectief bij verborgen gehoorverlies

13 januari 2025 | Mensen met een verborgen gehoorverlies (Hidden Hearing Loss) hebben baat bij hoortoestellen. Het verstaan in [...]

Fast Pair voor hoortoestellen: sneller koppelen met Android smartphones

9 januari 2025 | Google lijkt bezig te zijn om Fast Pair technologie ook beschikbaar te maken voor hoortoestellen. [...]

Distributeur Starkey in Apeldoorn overgenomen door Amerikaanse fabrikant Starkey

8 januari 2025 | De importeur en vertegenwoordiger van Starkey in Apeldoorn is per 1 januari 2025 overgenomen door [...]

Vernieuwde hoortoestellendatabase online in te zien

7 januari 2025 | Stichting Protocol Hoorhulpmiddelen (SPHHM) heeft per 1 januari de hoortoestellendatabase vernieuwd. De database is via [...]