Oticon introduceert met Alta nieuw toptoestel:

5 april 2013
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Oticon heeft sinds kort een nieuw toestel in het topsegment: de Alta. Veel van de bestaande technieken uit de voorgaande toplijn zijn in dit toestel in geoptimaliseerde vorm terug te vinden. De spraakgerichte versterking is verbeterd, het anti-fluit algoritme is verder aangescherpt, en de onderlinge audiologische samenwerking tussen de toestellen zorgt voor een nog natuurgetrouwere weergave van het geluidsbeeld, waardoor ook de plaatsing van geluiden in de ruimte goed tot zijn recht komt. Een van de grote sterke kanten bij dit toestel is dat bij de aanpassing ervan rekening wordt gehouden met de individuele voorkeur van de slechthorende. Daarnaast kan het toestel met behulp van een afstandsbediening draadloos verbonden worden met de TV, radio en mobiele telefoon. In de afstandsbediening zit ook een luisterspoel. Hierdoor is het ook mogelijk met deze zeer kleine achter-het-oor toestellen en in-het-oor toestellen gebruik te maken van de ringleiding in het theater of in de kerk.

Dat iedereen zo zijn eigen voorkeuren heeft zien we terug bij al onze zintuigen. Wat de een lekker vindt smaken, vindt de ander juist te pittig, te zoet, te zuur, te bitter, te vlak, te overweldigend of juist te weinig nuance hebben. Wat voor de een comfortabele temperatuur is, is voor de ander veel te warm of juist te koud. Een parfum waar de een helemaal lyrisch over is, kan ronduit vies worden gevonden door de ander.
Dat dit ook geldt voor geluid, zien we bijvoorbeeld bij de keuze voor stereoapparatuur. Wat de een betitelt als een mooi vol geluid, wordt door de ander als wollig aangeduid. Weer iemand anders mist de details in het geluidsbeeld of mist een goede plaatsing van de instrumenten in het stereobeeld.

Oticon Alta

Uit onderzoek is gebleken dat 50% van de tevredenheid met een hoortoestel afhangt van esthetische aspecten van het geluid. Het aanpassen van een hoortoestel is dan ook meer dan puur natuurkundige uitdaging en het halen van doelen, door bijvoorbeeld in ieder toonhoogte gebiedje precies voldoende versterking te geven. Met deze aanpak wordt voorbijgegaan aan de psychologische beleving van het geluid. Echter in het leidend laten zijn van de subjectieve beleving van de slechthorende client schuilt ook een gevaar: De uiteindelijke instelling klinkt dan misschien zeer prettig maar de instelling kan dan onvoldoende voor een goed verstaan van spraak zijn.
Duidelijk mag zijn dat met beide facetten in gelijke mate rekening moet worden gehouden. De nieuwe Alta van Oticon en de aanpassoftware is zodanig ontworpen dat beide aspecten voldoende aandacht krijgen.

afstandbediening oticon alta

Bij het aanpassen van de Alta krijgen cliënten meerdere geluidsbelevingen aangeboden. De klant kan zo zelf bepalen wat het best bij hem/haar past, natuurlijk zonder concessies te doen aan het verstaan van spraak. Zo heeft de cliënt een veel actievere rol in het aanpasproces en wordt het toestel niet meer alleen bijgesteld op grond van klachten zoals dat in het verleden veelal gebeurde. De evaluatie van de mogelijke geluidsbelevingen gebeurt aan de hand van geluidsfragmenten. Zo wordt er tot een hoortoestelinstelling gekomen die beter bij de slechthorende past als individu. Hierdoor neemt ook de tevredenheid met het hoortoestel toe.

Oticon laat ook weer bij de introductie van het nieuwe topproduct Alta zien dat de mens in al zijn facetten centraal staat en dat bij het ontwerp en de aanpassing van een hoortoestel psychologische factoren even grote aandacht verdienen als de technische en fysische factoren.

Dit nieuwe toestel zal zoals de meeste recent geïntroduceerde toestellen helaas niet verkrijgbaar zijn via de vergoeding van uw zorgverzekeraar. Wel is dit toestel particulier aan te schaffen. Vraag uw audicien om meer informatie.

Zoekwoorden: Oticon Alta Review, hoortoestel

Meer nieuws

Cochlear introduceert nieuwe generatie Osia-systeem

21 juli 2024 | Cochlear brengt een nieuwe generatie van het Osia-systeem uit. Met het nieuwe OSI300- implantaat is [...]

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]