Oplossingen voor verlies hoortoestel bij het dragen van mondkapje

9 november 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Slechthorenden blijken bij het gebruik van mondkapjes hun hoortoestel makkelijk te verliezen. Doordat het hoorapparaat met de (elastieken) koordjes van het mondkapje verward raakt, worden ze bij het afdoen ervan uit het oor getrokken en vallen ze op de grond. Inmiddels zijn er al aardig wat hoortoestellen op deze manier verloren zo blijkt uit navraag bij audiciens.
Gelukkig zijn er ook oplossingen waardoor hoortoestellen minder snel verward kunnen raken met de mondkapjes en ook oplossingen om de hoortoestellen te zekeren.
Oplossingen zijn door hoortoesteldragers zelf te maken of ook online te bestellen. Zo levert de website AllesVoorOren.nl daar verschillende producten voor.

knoopje op bril verlies hoortoestel mondkapje oplossing
Foto: Rolf Engelsman, Engelsman Optiek en Auditiek in Winsum

Knoopje op bril

Slechthorende brildragers kunnen aan beide zijden een knoopje op de brilpoot maken en daar het elastiek of koord van het mondkapje aan bevestigen. Audicien Rolf Engelsman van Engelsman Optiek en Auditiek in Winsum brengt in een filmpje op de website van RTV Noord deze oplossing voor het voetlicht.

Mondkapje bevestigen achter op het hoofd

koord verlies hoortoestel voorkomen oplossing
Foto: AllesVoorOren.nl

Oplossing voor stoffen mondkapje

Een andere oplossing voor zowel brildragers als niet-brildragers is om het mondkapje niet achter de oren te bevestigen maar achter op het hoofd. Bij stoffen mondkapjes kan dat door het elastiek te vervangen door lange veters en deze achter op het hoofd te knopen of flexibel met een schuifclip in te korten.
Online kunt u via de website AllesVoorOren.nl een kant en klare oplossing voor kopen: het safe-koord met clip (€2,75) (zie foto boven).

Oplossingen voor mondkapje met elastiek

oplossing verlies hoortoestel mondkapje
Foto: AllesVoorOren.nl

Een mondkapje met elastiek kan ook achter op het hoofd vastgemaakt worden. Dat kan met het eerder genoemde safe koord (€2,75) (zie foto boven links) of met een speciale clip (€2,-) (zie foto boven rechts).
Door zo de koordjes onder het oor door te laten lopen, is de kans op verlies van het hoortoestel door het in de war raken ermee klein.

Audicien Roland Zweers uit Zevenbergen geeft daar uitleg over bij Omroep Brabant.

clip verlies hoorapparaat voorkomen mondkapje

Beveiliging tegen verlies hoortoestel

Het verlies van een hoortoestel preventief tegengaan kan natuurlijk ook. Dat kan door de hoortoestellen zelf te zekeren. De website AllesVoorOren.nl heeft daar verschillende accessoires voor in het assortiment. Zo is daarvoor de hoortoestelclip voor te bestellen (€7,95).

Reacties (11)
 1. Wat veel duidelijke, mogelijke, oplossingen voor de combinatie mondkapje, hoortoestellen en bril! Ik ga serieus overwegen waar ik voor ga kiezen! Bedankt voor dit artikel.

 2. zelf ben ik ook bijna 1 hoorapparaat kwijtgeraakt. nu niet meer.
  de simpelste oplossing is en blijft:
  iedere keer als je het mondkapje manipuleert zelf kontroleren (= voelen) of het apparaatje nog in je oor zit, zoniet, dan moet je bukken en het weer oprapen.

  • Een mondkapje verwijderen doe je als volgt.
   Pak het bovenste koordje en trek dat schuin naar rechts boven ( linkeroor naar linksboven) en daarna voorzichtig zijwaarts.
   Zowel bril als hoortoestel blijft dan zitten.
   Blijf dus van die onderste koordjes af.
   Verder geen hulpmiddeltjes nodig !!

 3. al drie keer met mondkapje het hoortoestel gelanceerd. met 2 grote paperclips iets uitgebogen, door de elastiekjes gehaald, en achter de nek in elkaar gehaakt is het probleem opgelost. Wel even de de scherpe einden van paperclip bot schuren.

 4. Ik gebruik tweezijdig plakband, de ene kant komt op het hoortoestel aan de buitenzijde, de ander kant plakt dan aan de binnenzijde van de oorschelp vast. Er zijn ook speciale tweezijdige plakkertjes, merk Phonak Stick ’n Stay, verkrijbaar bij audiciens, o.a. Beter Horen

 5. Maar ik draag er ook nog een leesbril +6 bij die steeds op en afgezet word. Elke x als ik wat moet lezen, om boodschappen te kunnen doen is het een gevecht. Ik kan niet goed over een mondkap heenkijken, ik zie geen diepte, hoor geen moer, en struikel steeds. Krijg loopneuzen, waardoor ik het mondkapje af moet doen om mijn neus schoon te maken, en paniek, of hyperventilatie aanvallen. Ik ben zeer angstig hierdoor geworden. Alles wotd je afgepakt. Mijn baan, mijn gehoor, mijn zicht, en nu mag ik niks meer, omdat ik het niet kan. Wat is hiervoor de oplossing?

  • “Alles wordt je afgepakt”

   Niet zo een slachtofferrol aannemen Marja.
   Tel je zegeningen wat meer!!

 6. Stukje klittenband aan elk elastiekje van wasbaar mondkapje.. Plak je zo aan elkaar achter in je nek en dus onder de oren en hoortoestellen. Werkt uitstekend, en voordeel is ook dat je het kapje onder je kin kan hangen als je het even af wil doen tot de volgende winkel.

 7. Ik ben brildragend en schuif mijn hoorapparaat altijd tussen mijn gezicht en de binnenzijde van de brilpoot naar achteren. Het hoorapparaat zit vast en ik kan dit niet verliezen.

 8. ik heb een oplossing ( niet van mezelf hoor maar via familie). Koop een stukje wit elastiek van 2 cm. breed en 15 cm. lang en 2 knopen met een doorsnede van max. 2 cm.. zoom de beide einden van het elastiek zodat u een elastiek van 12 cm. krijgt. Naai de 2 knopen aan met zeer sterk ( ijzer) garen, Doe het mondkapje nu op door het elastiek onder de oren en om de knopen te doen

 9. Voor vastmaken elastieken van mondkapje kun je ook clipje dat gebruikt wordt voor afsluiten plastic zak waarin brood zit gebruiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Verlaging eigen risico zal voor toename vraag naar hoorzorg leiden

23 mei 2024 | Het plan van de nieuwe regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB om het eigen risico [...]

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]