Phonak komt als eerste met een écht oplaadbaar hoortoestel

17 september 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Het eerste écht oplaadbare hoortoestel de Phonak Audeo B-R werd gister op spectaculaire wijze in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk geïntroduceerd. Ruim 600 audiciens van over de hele wereld waren op het door de Zwitserse hoortoestelfabrikant Phonak georganiseerde evenement afgekomen.

phonak belong introductie

De Audeo B-R maakt onderdeel uit van een volledig nieuwe productlijn met de naam ‘Phonak Belong’. Deze hoortoestellen passen zich nog sneller en beter aan de omgeving aan dan de vorige generatie. Het geluid wordt iedere 0,4 seconde geanalyseerd om vervolgens via een ingenieuze analyse te komen tot de meest optimale instelling voor de situatie waarin de slechthorende zich op dat moment bevindt. Phonak vergelijkt de Belong serie met een kameleon die zich aan iedere situatie optimaal aanpast.

oplaadbaar hoortoestel Phonak Audeo B-R

Phonak Audeo B-R:  eerste oplaadbare hoortoestel met lithium-ion batterij

In ons dagelijks leven is oplaadbare apparatuur niet meer weg te denken. Oplaadbare batterijen zijn dan ook terug te vinden in veel van de apparatuur die we gebruiken. Ook in hoortoestellen kwamen we al een flinke tijd oplaadbare batterijen tegen. Nadeel van de eerdere systemen was dat de gebruiksduur van de batterijen kort was en de laadtijd lang. Dat was ook de reden dat veel fabrikanten de kat uit de boom keken en deze techniek niet of mondjes maat leverden.
Met de introductie van de Audeo B-R is Phonak als eerste er in geslaagd een oplaadbaar hoortoestel op de markt te brengen met lithium-ion batterij die maar liefst 24 uur meegaat na slechts één oplaadbeurt. De Audeo-B-R wordt geleverd als luidspreker-in-het-oor hoortoestel.
Eerder kondigde Siemens aan met een oplaadbaar hoortoestel met lithium-ion batterij in het najaar uit te komen (lees meer). 

Oplaadbare batterij heeft voldoende reserve om volop te streamen

Gezien de gemiddeld gebruiksduur van hoortoestellen, die tussen de 12 en 18 uur per dag ligt, houdt de batterij meer dan voldoende energie over om ook nog flinke tijd te ‘streamen’. Met de term streamen wordt gedoeld op het draadloos (al dan niet heen en weer) oversturen van het geluidsignaal van bijvoorbeeld de mobiele telefoon zoals dat gebeurt tijdens het handsfree bellen, of het luisteren naar Spotify en bij draadloos luisteren naar de tv of hifi. De batterij heeft ook hiervoor voldoende reserve in huis; zelfs voor de liefhebber die met regelmaat zijn hoortoestellen gebruikt om naar muziek te luisteren of telefoneren.

Oplaadbaar hoortoestel Phonak Audeo B-R heeft korte laadtijd

Een ander groot voordeel is de korte laadtijd: in 3 uur tijd is Phonak Audeo B-R volledig opgeladen. De ingebouwde lithium-ion accu gaat minsten 4 jaar mee, kan niet ‘overladen’ worden en kan, mocht dat nodig zijn, ook even kort bijgeladen worden.

Geen gepruts meer met inleggen kleine batterijen

Het hoortoestel, uitgekomen in een volledig nieuwe behuizing, heeft ook geen batterijlade meer. Dat dat is gunstig voor het tegengaan van het binnendringen van stof en vocht en tegelijkertijd voorkomt dit reparaties van de batterijlade die door verkeerd inleggen van de batterij en het met kracht dichtdrukken zich nog wel eens voordoen. De nieuwe behuizing van de Phonak Belong serie biedt daarnaast de best mogelijke bescherming tegen vocht en stof (IP68).   
Een ander voordeel van een ‘vaste’ batterij is dat gepruts met batterijen niet meer nodig is. Voor sommige slechthorenden is het vervangen van batterijen immers ronduit lastig. Zeker wanneer het gezichtsvermogen niet meer optimaal is of de motoriek minder is geworden. Ook vinden sommige slechthorenden het ‘gedoe’ met batterijen in gezelschap of tijdens een lezing, wanneer de batterij er plots mee ophoudt, onhandig of gênant. Ook het meenemen van reservebatterijen behoort tot het verleden.
Uit veldonderzoek van Phonak blijkt dat 88% van de audiciens die deelnamen aan de veldtest de Phonak Audeo B-R aan collega’s zouden aanraden. Dat percentage lag voor eerdere systemen veel lager, namelijk op 31%.   

Opladers voor oplaadbaar hoortoestel Phonak Audeo-B-R

De Phonak Audeo kan worden opgeladen met de mini-oplader of in de boven getoonde opbergdoos. Deze kan op een accupack (powerpack) worden gezet, waarmee de hoortoestellen maar liefst 7 keer kunnen worden opgeladen. Voor een lang weekend weg volstaat het dus om deze accupack mee te nemen, adapters zijn dan niet nodig. De Phonak Audeo laat met een LED-je zien dat het hoortoestel is opgeladen. Hetzelfde LED-je kan gebruikt worden om te laten zien dat het hoortoestel aan staat.  De opbergdoos kan ook gebruikt worden als ‘droogdoos’. 

oplader Phonak Audeo B-R minipower pack Phonak Audeo B-R Belong

Phonak Belong gedraagt zich als kameleon

Door de grote aandacht voor het oplaadbare type, zouden we bijna vergeten dat Phonak met een volledig nieuwe productlijn is gekomen: de Phonak Belong. De oplaadbare versie de Audeo B-R maakt daar deel van uit (B-R staat voor Belong Recharable). De Phonak Belong draait op het Autosense OS besturingsysteem. De nieuwe Belong serie analyseert het geluid nog sneller dan de vorige generatie Phonak hoortoestellen uit de Venture serie die twee jaar geleden is geïntroduceerd. Het geluid wordt door de Phonak Belong serie maar liefst iedere 0,4 seconde geanalyseerd om vervolgens via een ingenieuze analyse te komen tot de meest optimale instelling van het hoortoestel voor de situatie waarin de slechthorende zich op dat moment bevindt.

resultaten phonak belong

De Phonak Belong serie heeft de nieuwe SoundRecover 2 aan boord, die iets eerder dit jaar in het kleine super power hoortoestel van de Phonak de Naida V voor het eerst is geïntroduceerd. Met de SoundRecover techniek worden geluiden die in het voor de slechthorende onhoorbare hoge torengebied liggen, hoorbaar gemaakt door ze naar een lager toonhoogte gebied te verplaatsen. Dus naar het gebied dat voor hen wél waarneembaar is. De SoundRecover 2 techniek is een geoptimaliseerde versie  waar nu nog meer slechthorenden van kunnen profiteren (lees meer). In andere landen blijkt deze techniek veelvuldig ook bij kinderen te worden ingezet (staat bij 60% aan). In Nederland is men bij de audiologische centra conservatiever in het toepassen van dergelijke technieken bij kinderen.

Naast de SoundRecover 2 maakt de nieuwe Belong serie gebruik van expansie om het verstaan van zachte stemmen te verbeteren. Ook is de ligging van de microfoon-openingen geoptimaliseerd zodat er minder last is van ruis door het langsschuiven van haren en door de plaatsing zijn de microfoons ook beter bestand tegen vuil. Doordat de microfoons nog iets verder uit elkaar liggen is er ook hierdoor voor het spraakverstaan extra winst te verwachten.

Phonak Cros B

Wanneer bij een slechthorende één oor slecht functioneert is het zeer lastig om te verstaan wat er aan de kant van het slechte oor wordt gezegd. Ons hoofd heeft namelijk een zogeheten schaduwwerking op het goede oor, waardoor het geluid aan die zijde een stuk zachter binnenkomt. De meest toegepaste behandeloptie bij eenzijdige doofheid is de toepassing van een CROS toestel. Het geluid wordt hierbij door een microfoon aan de kant van het dove oor opgevangen en overgestuurd naar het toestel bij het goede oor. De Phonak Cros toestellen uit de Belong serie kunnen dit draadloos door gebruik te maken van de ‘Binaural VoiceStream Technology’. De Cros toestellen zijn verkrijgbaar in dezelfde 9 kleuren als de Belong hoortoestellen dus altijd goed te combineren. De Phonak Cros B is overigens niet leverbaar in de oplaadbare versie. Het permanente streamen wat nodig is bij draadloze Cros toestellen, zou er mogelijk toe leiden dat de batterij tussentijds opgeladen zou moeten worden.

Conclusie

Fabrikant Phonak, onderdeel van de Sonova groep, heeft het voor elkaar gekregen als eerste met een oplaadbaar hoortoestel met lithium-ion op de markt te komen die een korte laadtijd en een ruime levensduur heeft. De keuze uit verschillende laadstations en de powerpack waarop de meeneem-doos gezet kan worden voor het herladen, ziet er goed doordacht uit en blijkt goed te werken in de praktijk. Het nieuwe besturingssysteem met een nog grotere rekenkracht belooft weer een verbetering in verstaan van spraak en nog betere aanpassing aan de omgeving. De SoundRecover 2 techniek kan uitkomst bieden voor slechthorenden die in het hoge tonengebied weinig meer horen of waarbij versterking onvoldoende bijdraagt of zelfs negatief werkt op het verstaan.

Of de nieuwe Phonak Belong hoortoestellen met de technieken voor u als slechthorende een geschikte optie zijn, kunt u alleen maar te weten komen door ze zelf uit te testen.

De nieuwe Phonak Belong hoortoestellen worden zoals bijna alle nieuwe hoortoestellen niet geleverd via de zorgverzekeraars en zullen particulier moeten worden aangeschaft.   

Reacties (4)
  1. staat het serie nummer altijd op het phonak B90R gehoorapparaat
    graag hoor ik van u

    beitske

    • Beste Beitske, ik heb navraag gedaan bij Phonak. Het serienummer staat onder het type plaatje. Dit schijnt met een klein schroevendraaiertje er uitgewipt te kunnen worden. Wees wel voorzichtig met uw hoortoestellen. Met vriendelijke groet, Rene

  2. Hoorapparaat laad niet op wat nu?

    • Wanneer uw hoortoestel defect is, kunt u daar het beste mee naar uw audicien gaan. Zij kunnen kijken of ze het probleem ter plekke kunnen oplossen of dat het toestel opgestuurd moet worden naar de fabrikant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]