Opening Cochlear Informatiecentrum: Professor Marres waarschuwt voor verdere toename wachtlijsten CI’s

9 maart 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Op 8 maart werd het Cochlear informatiecentrum in Utrecht officieel geopend. Tijdens de opening waarschuwde professor Marres van het Radboudumc in Nijmegen voor verdere toename van de toch al lange wachttijden voor CI implantaties door een tsunami van de nazorg. Aan de feestelijke opening gingen een aantal lezingen vooraf en werden nieuwe onderzoeksresultaten gepresenteerd. Een selectie daarvan zal worden besproken.

Cochlear Informatiecentrum geopend

Fabrikant Cochlear heeft in Utrecht een informatiecentrum geopend voor haar CI gebruikers. Doelstelling van het centrum is om gebruikers het maximale uit hun geluidsprocessor te laten halen en het onderlinge contact tussen CI gebruikers en de uitwisseling van ervaringen te bevorderen. Het nieuwe informatiecentrum is gevestigd in het Conclusion gebouw op het Herculusplein 16 in Utrecht. Op 16 maart, 11 mei en 22 juni staan de eerste bijeenkomsten gepland.
Ook biedt Cochlear trainingsprogramma’s aan voor audiciens in het nieuwe informatiecentrum. Zij krijgen daar informatie over de CI- en Baha-producten van Cochlear en wat deze producten te bieden hebben. Ook worden zij geschoold in de verwijscriteria voor cochleair implantaten (CI’s) en botverankerde hoortoestellen.   

Niels van Druten opening cochlear informatiecentrum Utrecht

Niels van Druten General Manager bij Cochlear Benelux

Wachtlijsten CI implantatie nemen toe

Op dit moment is de gemiddelde wachttijd in Nederland voor de implantatie van een CI een jaar. Bij sommige CI centra ligt deze wachttijd zelfs op 24 maanden. Het aantal nieuwe CI patienten in Nederland is de afgelopen jaren flink toegenomen: in 2010 kregen rond de 1000 kinderen en 2500 volwassenen een CI geïmplanteerd; in 2016 was dit aantal al opgelopen tot ruim 2500 kinderen en 4600 volwassenen. 

Professor Henri Marres wachtlijsten CI's

Professor Henri Marres van het Radboudumc in Nijmegen

Professor Marres: “Tsumani van nazorg maakt wachtlijsten CI’s nog langer”

Professor Henri Marres van het Radboudumc in Nijmegen die een voordracht bij de opening hield, waarschuwt voor een toename van de wachtlijsten door de tsunami van de nazorg die het toenemende aantal CI patienten met zich meebrengt. Immers CI dragers hebben na hun implantatie levenslang nazorg nodig.
Het zorgplafond wordt volgens Marres snel bereikt door aan de ene kant de jaarlijkse groei van de nazorggroep en anderzijds door de uitbreiding van de indicatiecriteria, de betere bekendheid met de mogelijkheden van CI’s en het groter aantal verwijzingen. De toename in wachttijd blijkt in Nijmegen jaarlijks te stijgen: daar waar in 2010 de wachttijd op 7 maanden lag, zal deze naar verwachting in 2018 in Nijmegen stijgen tot 25 maanden.

OPCI maakt zich zorgen

Niet alleen de CI centra maken zich zorgen over de toename van de wachtlijsten, ook OPCI (het Onafhankelijk Platform Cochleaire Implantatie) dat ondermeer de belangen van CI patienten behartigt, luidt de noodklok. Vorig jaar is een grote campagne gestart om aandacht te krijgen en actie te ondernemen om de wachtlijsten bij de CI centra terug te dringen. Dit gebeurt door brieven te richten aan alle zorgverzekeraars, ministerie, vaste Kamercommissie VWS en de Raden van Bestuur van de Universitaire Medische Centra. Daarnaast zoekt OPCI de publiciteit in de media met dit probleem op.
Hennie Epping, voorzitter bij OPCI, liet tijdens de opening weten een gemiddelde wachttijd van een jaar met uitschieters naar 24 maanden niet acceptabel te vinden. Afgelopen tijd zijn door OPCI ook contacten gelegd met de Nederlandse Zorgautoriteit en met kamerleden.

Hennie Epping OPCI

Hennie Epping voorzitter bij OPCI

Langere tijd op een wachtlijst staan kan grote negatieve gevolgen hebben voor patienten. Zij kunnen zich ernstige zorgen gaan maken over hun toekomst, kunnen in die tijd hun baan kwijtraken en flinke last krijgen van de psychosociale problemen. De persoonlijke en maatschappelijke schade wordt daardoor nog vele malen groter.

Door stijging gemiddelde leeftijd komen straks nog meer mensen in aanmerking voor CI

Dr. André Goedegebure van het Erasmus MC Rotterdam liet zien dat in de nabije toekomst ook door de toename van de gemiddelde leeftijd het aantal mensen dat binnen de indicatiecriteria voor een CI valt, flink gaat toenemen. Ook dat is een goede reden om nu al te beginnen met het reduceren van de wachtlijsten.

Andre Goedegebure opening informatiecentrum cochlear

Audioloog Dr. André Goedegebure van het Erasmus MC Rotterdam

Versnelde cognitieve achteruitgang en een groter risico op dementie bij gehoorverlies

Goedegebure presenteerde daarnaast de eerste resultaten van een grootschalig cohort studie in de Rotterdamse wijk Ommoord waar 15.000 mensen van boven de 40 aan deelnamen. Vanaf 2011 werd ook hun gehoor getest door middel van toonaudiometrie en spraakverstaan in ruis. Naast de BMI, het gezichtsvermogen en cognitie werden er ook MRI’s van de hersenen gemaakt. Uit de studie bleek dat gehoorverlies samen gaat met afname van het volume van de witte stof in de hersenen. Onze hersenen blijken dus te krimpen bij het ouder worden en daarnaast blijkt ook de kwaliteit van de structuur van de witte stof minder te worden. Juist in de hersendelen die betrokken zijn bij taal- en geluidsverwerking is de vermindering het grootst. Dat zou volgens Goedegebure een plausibele verklaring zijn voor de versnelde cognitieve achteruitgang (1,24 zo grote kans) en een groter risico op dementie bij gehoorverlies (1,5 keer zo grote kans). Hoortoestellen en CI’s dragen mogelijk bij aan het afremmen van de cognitieve achteruitgang. Om dat te bewijzen is nader onderzoek nodig, maar de resultaten daarvan afwachten lijkt Goedegebure niet verstandig. 

Impressie van de opening van het Cochlear Informatiecentrum

[su_youtube url=”https://youtu.be/FNqUwgUTxpg”]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024 | Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik [...]