OPCI huiskamerbijeenkomsten 2e helft 2021 – Informatie over cochleair implantaten

31 augustus 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

OPCI (Onafhankelijk Platform Cochleaire Implantatie) organiseert in de tweede helft van 2021 zowel huiskamer- als onlinebijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor mensen die kennis willen maken met de mogelijkheden van een cochleair implantaat (CI) en voor mensen die al een CI hebben en vragen hebben over het gebruik ervan. Ook is er informatie over aanvullende hoorhulpmiddelen die te gebruiken zijn samen met een CI.
Wanneer u een CI overweegt en er meer over wilt weten dan kunt u één van de bijeenkomsten bezoeken georganiseerd door OPCI.
In de tweede helft van 2021 worden er maar liefst 10 georganiseerd: 4 online en 6 op locatie.

informatiebijeenkosmten OPCI cochleair implantaten 2e helft 2021

Onafhankelijk

OPCI is volledig onafhankelijk en is niet gebonden aan CI leveranciers of andere marktpartijen. Tijdens de huiskamerbijeenkomst wordt dan ook geen merkadvies gegeven.

Ontmoeting, ervaringen CI dragers en tips

Wat kunt u verwachten tijdens een OPCI huiskamerbijeenkomst? U ontmoet mede-CI-dragers. Zij delen ervaringsverhalen en tips. De ervaringsverhalen zijn zeker voor mensen die in aanmerking komen voor een cochleair implantaat zeer waardevol. Immers niemand anders dan ervaren CI dragers zijn beter in staat om te vertellen hoe het is om te horen met een CI.

Onderwerpen die aan de orde komen:

  • Hoe ziet het CI-traject eruit?
  • Wat mag je verwachten of juist niet van een CI?
  • Hoe revalideer je na de implantatie?
  • Kan ik weer telefoneren?
  • Hoe is het om met CI naar muziek te luisteren? Is dat voor iedereen mogelijk?

Dag en tijd

Huiskamerbijeenkomsten

OPCI organiseert huiskamerbijeenkomsten door heel Nederland bij gastvrouwen/heren die belangeloos hun woonkamer beschikbaar stellen. De bijeenkomsten zijn altijd op een dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur.
Er is altijd een schrijftolk aanwezig.
Vanaf 19.15 uur bent u welkom. De koffie en thee staat klaar en om 19.30 uur wordt er gestart met een kort voorstelrondje. Daarna is er alle tijd en ruimte om met elkaar in gesprek te gaan onder leiding van een ervaren gespreksleider (ook een CI drager). De data staan onder vermeld. Er is voldoende informatie en demonstratiemateriaal van alle vier de CI merken aanwezig.

Online bijeenkomsten

Tijdens de Corona pandemie is OPCI gestart met (veilige) online bijeenkomsten. Naast de beperkingen die het elkaar ontmoeten via een beeldscherm met zich meebrengt, blijkt OPCI ook online informatiebijeenkomsten organiseren. Deze zijn namelijk weer fijn voor CI kandidaten voor wie het niet mogelijk is een huiskamerbijeenkomst te bezoeken. Bij een aantal van de online-bijeenkomsten is een deel van de tijd gereserveerd voor een presentatie door een expert op het gebied van cochleair implantaten. De online huiskamerbijeenkomsten zijn altijd op disndagavond van 19:00 uur tot 21:00 uur. Inloggen kan vanaf 18:45 uur. Op tijd zijn is ook hier belangrijk omdat na 19:00 uur het niet meer mogelijk is online aan te schuiven.

Aanmelden

Wilt u ook een online of huiskamerbijeenkomst meemaken? Meld u dan aan.
Voor de OPCI huiskamerbijeenkomsten is veel belangstelling en daarbij geldt: vol=vol. Er kunnen maximaal acht belangstellenden deelnemen aan een huiskamerbijeenkomst.

Aanmelden is noodzakelijk en kan via onderstaand aanmeldingsformulier of per e-mail:
huiskamerbijeenkomsten@opciweb.nl.
Na ontvangst van uw inschrijving bevestigen wij uw deelname en geven wij u de adresgegevens door.

Kosten

Het bijwonen van een OPCI huiskamerbijeenkomst is gratis. Helaas komt het geregeld voor dat mensen zich wel opgeven voor een huiskamerbijeenkomst maar niet verschijnen. Heel vervelend voor het gastadres en de organisatie. In het bijzonder als de huiskamerbijeenkomst vol geboekt is en er mensen op de wachtlijst staan. OPCI wil dit graag voorkomen en hanteert daar voor een ‘statiegeldregeling’. 
Na uw aanmelding krijgt u bericht of er nog plaats is of niet. Is er plaats, dan vragen wij u in dat bericht om vijf euro ‘statiegeld’ over te maken op de OPCI bankrekening.
Uw aanmelding is pas definitief ná ontvangst van het statiegeld. Bent u onverwacht verhinderd én meldt u zich uiterlijk één week voor de huiskamerbijeenkomst af dan zal de vijf euro aan u teruggestort worden. Zit er minder dan een week tussen de afmelding en de huiskamerbijeenkomst dan is er geen restitutie mogelijk. De aanwezigen krijgen tijdens de huiskamerbijeenkomst de vijf euro statiegeld contant terugbetaald.

Meer over OPCI

OPCI behartigt de belangen, geeft voorlichting en draagt zorg voor lotgenotencontact voor mensen met een cochleair implantaat en voor mensen die een cochleair implantaat overwegen. Uitgebreide informatie over wat OPCI is en doet leest u elders op hun website.
OPCI is de afkorting voor Onafhankelijk Platform Cochleaire Implantatie. Eind 2005 zijn de belangenorganisaties voor doven en slechthorenden hun krachten gaan bundelen op het gebied van CI. OPCI is een werkgroep/samenwerkingsverband dat valt onder het Platform doven, slechthorenden en tos.

Aanmelden OPCI Huiskamerbijeenkomst 2e helft 2021Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Cochlear introduceert nieuwe generatie Osia-systeem

21 juli 2024 | Cochlear brengt een nieuwe generatie van het Osia-systeem uit. Met het nieuwe OSI300- implantaat is [...]

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]